- ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ακόμη και στα 39 του χρόνια, το όνομά του εξακολουθεί να είναι συνώνυμο με την κορυφή της διεθνούς ποδοσφαιρικής σκηνής. Πάντα πιστός και ενθουσιώδης, στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, όπως μία 20ετία πριν. Η ιστορία του στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ακριβώς όπως η σταδιοδρομία του: γεμάτη ρεκόρ. Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της διοργάνωσης (14 γκολ), έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια στον θεσμό (25), συγκάτοχος του ρεκόρ για τα περισσότερα τουρνουά (πέντε μεταξύ 2004 και 2021), ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα λεπτά στη διοργάνωση (2.063), πρώτος σκόρερ του 2012 (3 γκολ), νικητής και κάτοχος του Χρυσού Παπουτσιού το 2021 (πέντε γκολ). Η λίστα είναι ουσιαστικά ατελείωτη. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν η κατάκτηση του τίτλου το 2016. Του πρώτου μεγάλου τροπαίου στην ιστορία της Πορτογαλίας. Η κληρονομιά του στον θεσμό είναι σταθερά καθιερωμένη, ως η σπουδαιότερη όλων των εποχών.
- ΧΑΡΙ ΚΕΪΝ – ΑΓΓΛΙΑ: Ο αρχηγός της Αγγλίας είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς στην Ευρώπη και σίγουρα θα είναι σε τροχιά για το Χρυσό Παπούτσι, του πρώτου σκόρερ, αυτό το καλοκαίρι. Πέτυχε γκολ στο τελευταίο Eυρωπαϊκό και επίσης οκτώ τέρματα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και του 2022. Εχει προκαλέσει εφιάλτες για αμέτρητες άμυνες σε όλη τη σταδιοδρομία του και το βλέμμα του για γκολ ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας της Αγγλίας.
- ΚΙΛΙΑΝ ΕΜ’ΜΠΑΠΕ – ΓΑΛΛΙΑ: Στα 18 χρόνια του χρίστηκε διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του. Συνεπώς δεν υπήρχε αμφιβολία πως σύντομα θα ανήκε στην αφρόκρεμα των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του κόσμου. Στα 25 του έχει αναδειχθεί ήδη πρωταθλητής κόσμου (2018), σημείωσε χατ-τρικ στο Π.Κ. του 2022, αλλά δεν έχει κάνει ακόμη αυτά που θα ήθελε σε ένα Ευρωπαϊκό. Οσα γκολ δεν πέτυχε στην τελευταία διοργάνωση σκοπεύει να τα πετύχει φέτος.
- ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ – ΠΟΛΩΝΙΑ: Εξακολουθεί να αποτελεί το βαρύ χαρτί της Πολωνίας, παρά τα 35 χρόνια του. Τον έχει πάρει ο κατήφορος, ωστόσο η εμπειρία του θα είναι χρήσιμη για την αδύναμη εθνική ομάδα της πατρίδας του. Θα είναι μια δοκιμασία αντοχής (η πέμπτη παρουσία του σε τελική φάση), αφού θα παίξει πιθανότατα στην τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση για τη χώρα του. Σκόραρε φέτος 26 φορές για την Μπαρτσελόνα σε μια νεκρή χρονιά, τη χειρότερή του μετά αυτήν (23 γκολ) με την Ντόρτμουντ το 2021.
- ΚΕΒΙΝ ΝΤΕ ΜΠΡΟΪΝΕ – ΒΕΛΓΙΟ: Ενας τραυματισμός τού αφαίρεσε αρκετή ποιότητα και δροσιά από το παιχνίδι. Δεν ήταν ο γνωστός «μετρ» της πάσας, ωστόσο δεν παύει να θεωρείται ευρέως ως ο καλύτερος μέσος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής σκηνής. Αν είναι απόλυτα υγιής, τότε θα είναι ιδανικό για την εθνική ομάδα του Βελγίου, που διεκδικεί μια μεγάλη διάκριση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920. Στα 32 χρόνια του είναι έτοιμος να χριστεί διεθνής για 100ή φορά στη θητεία του και σταδιακά να πατήσει το πέμπτο σκαλοπάτι της σχετικής λίστας.
- ΡΟΔΡΙ – ΙΣΠΑΝΙΑ: Επιβλητική μορφή στον νευραλγικό χώρο του κέντρου. Ενας από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους στη σύγχρονη εποχή, πάντα σταθερός, διορατικός και αδιαπραγμάτευτος. Φέτος κλείνει εξαετία, στα 27 χρόνια του, με την εθνική ομάδα. Ηταν παρών σε όλα τα παιχνίδια της στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο κι έκτοτε, δηλαδή από το φθινόπωρο του 2022 μέχρι σήμερα, έχει απουσιάσει μόνον 1 φορά επί συνόλου δέκα αγώνων.
- ΤΖΟΥΝΤ ΜΠΕΛΙΝΓΚΧΑΜ – ΑΓΓΛΙΑ: Ενας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς. Μόλις στα 20 χρόνια του θεωρείται ίσως ο κορυφαίος των συνομηλίκων του. Ωρίμασε ποδοσφαιρικά στις Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι μόλις ο τρίτος νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής ομάδας, όντας 17 χρονών (4 μηνών και 14 ημερών), το 2017. Η πρόοδός του είναι ραγδαία. Ηδη έχει συμμετοχή και γκολ σε τελική φάση Π.Κ. Με 29 συμμετοχές και τρία τέρματα, στα 20 χρόνια του, θα είναι το βασικό γρανάζι στη μεσαία γραμμή της Αγγλίας και ίσως ένα από τα πιο τρομερά δίδυμα μαζί με τον Κέιν.
- ΦΛΟΡΙΑΝ ΒΙΡΤΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Υστερα από χρόνια μετριότητας η Εθνική Γερμανίας ανανέωσε ιδανικά το έμψυχο υλικό της. Δεν είναι μόνον ο Τζαμάλ Μουσιάλα της Μπάγερν, αλλά και ο αριστερός εξτρέμ της πρωταθλήτριας Λεβερκούζεν. Μέχρι τώρα είχε υποτιμηθεί, ωστόσο η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Μπάγερ τον εκτίναξε σε δυσθεώρητα ύψη, παρά τα 20 χρόνια του.
- ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΣΕΣΚΟ – ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Συγκρίσιμος με τον Χάαλαντ για τον σπάνιο συνδυασμό ρυθμού, ύψους (1,95μ.) και δύναμης, καθώς και για την εκπαίδευσή του με τη Ζάλτσμπουργκ, εκτιμάται ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους νέους επιθετικούς στην Ευρώπη. Μόλις 20 ετών, μεταγράφηκε πέρσι στη Λειψία και με καρτερική υπομονή κατάφερε να συναγωνιστεί (παραγωγικά) στα ίσα τον Κέιν.
- ΛΑΜΙΝ ΓΙΑΜΑΛ – ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο 16χρονος Ισπανός δεξιός ακραίος κυνηγός επέβαλε γρήγορα την αγωνιστική προσωπικότητά του στην Μπαρτσελόνα, προερχόμενος από τη διάσημη ακαδημία της. Η ωριμότητα, η ξεγνοιασιά και η δεξιοτεχνία του στο γήπεδο είναι αξιοσημείωτες για την ηλικία του. Το ερώτημα είναι πώς και για πόσο δύναται να κρατηθεί σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο, αρχής γενομένης από τα γήπεδα της Γερμανίας.
ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Θα λάμψουν διά της… απουσίας τους
Ο Χάαλαντ, ένας παραγωγικός σκόρερ με εντυπωσιακά ρεκόρ σε Πρέμιερ Λιγκ, Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας, δεν θα συμμετάσχει στα τελικά. Παρά την ικανότητα του στο σκοράρισμα, η απουσία του υπογραμμίζει την ανταγωνιστικότητα του διεθνούς ποδοσφαίρου. Ο συμπατριώτης του, Μάρτιν Εντεγκορντ, θα χάσει επίσης τη δράση μετά την αποτυχία της Νορβηγίας να προκριθεί. Αλλη αξιοσημείωτη απουσία θα είναι αυτή του Σουηδού Βίκτορ Λίντελοφ, όπως και των συμπατριωτών του Ντέγιαν Κουλουσέβσκι, Αλεξάντερ Ισακ και Βίκτορ Γκιόκερες.
Τραυματίες
Υπάρχουν και αρκετοί άλλοι ποδοσφαιριστές που θα απουσιάσουν (έστω και αν έχουν προκριθεί οι εθνικές ομάδες τους) λόγω τραυματισμών και τακτικών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Ισπανός μέσος Γκάβι, ο Βέλγος τερματοφύλακας Τιμπό Κουρτουά, ο Αυστριακός αμυντικός Ντάβιντ Αλάμπα, οι Γερμανοί Γιούλιαν Μπραντ, Ματς Χούμελς, Τίμο Βέρνερ και Λέον Γκορέτσκα και ο Αγγλος Μάρκους Ράσφορντ.
ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ*
1ΟΣ
Γερμανία (διοργανώτρια), Σκωτία, Ουγγαρία, Ελβετία
2ΟΣ
Ισπανία, Κροατία, Ιταλία (κάτοχος), Αλβανία
3ΟΣ
Σλοβενία, Δανία, Σερβία, Αγγλία (φιναλίστ)
4ΟΣ
Πολωνία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία
5ΟΣ
Βέλγιο, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουκρανία
6ΟΣ
Τουρκία, Γεωργία, Πορτογαλία, Τσεχία
* Προκρίνονται στη 16άδα οι δύο πρώτες και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Νιάκας
Viral βίντεο: Μπαμπάδες ανέβηκαν στη σκηνή και χόρεψαν μπαλέτο με τις κόρες τους
Καύσωνας: Αλλάζει το ωράριο αρχαιολογικών χώρων
Γέννησε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα μετά από μεταμόσχευση ωοθηκών
Καύσωνας – Θερμική νησίδα: 96 βαθμούς «έπιασε» κάμερα στην Ομόνοια [βίντεο]
Λόφος Στρέφη: Εκκενώθηκε κατάληψη σε κτίριο του Δήμου Αθηναίων
Πέθανε ο θρυλικός τραγουδοποιός του «Suspicious Minds» Μαρκ Τζέιμς