Για περίπου 4 ώρες, οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Ιβάν Σαββίδης μέσω τηλεδιάσκεψης, Αχιλλέας Μπέος, αλλά και ο δικηγόρος του Αρη, Παναγιώτης Μπιλίρης, αντάλλασσαν φωνές, αλλά δεν συμφώνησαν το παραμικρό.
Ετσι, τα πλέι οφ θα συνεχιστούν με την ευχή να τελειώσουν!
Οι… μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδείχθηκαν πολύ μικροί.
Εχασαν την τελευταία ίσως ευκαιρία για συναίνεση.
Εκατσαν σε ένα τραπέζι σε κλίμα έντασης, χωρίς την παραμικρή διάθεση για να βρεθεί λύση, αλλά με κύριο μέλημα να υπερισχύσουν οι απόψεις τους.
Μόνο ντροπή μπορεί να νιώσει κανείς ακούγοντας τον έναν μετά τον άλλον τους προέδρους και ιδιοκτήτες ομάδων να ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες και να πυροβολούν με τη στάση τους το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Το προϊόν τους δηλαδή.
Οι ίδιοι παραδέχονται ανοιχτά πια ότι το πρωτάθλημα μπορεί και να μην ολοκληρωθεί ομαλά.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Τάκης Μπαλτάκος, παραδέχθηκε ότι συμφωνία δεν υπήρξε, αλλά υποσχέθηκε ότι η Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι μπορεί για να έρθουν στην Ελλάδα διαιτητές εγνωσμένης αξίας: «Φτάσαμε κοντά σε συμφωνία, είναι γεγονός, η συμφωνία χάλασε τελευταία στιγμή, πράγματι. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν επήλθε συμφωνία η ΕΠΟ δεν θα ακολουθήσει και δεν θα τηρήσει τον θεσμικό της ρόλο, και δεν θα κάνει αυτά που πρέπει ώστε στις επόμενες εννέα αγωνιστικές να έχουμε τις διαιτησίες που επιβάλλεται να έχουμε, δηλαδή διαιτητές ελίτ ή Α’ κατηγορίας, ούτως ώστε να τελειώσει το πρωτάθλημα όσο το δυνατόν πιο ομαλά και να κερδίσει ο καλύτερος».
Επίσης, τόνισε ότι το θέμα με την ελληνική διαιτησία θα το θέσει και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με το προεδρείο της UEFA.
Βέβαια, σε αυτή τη συνάντηση περισσότερο θα απασχολήσει η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Μουντιάλ του 2030 παρά τα υπόλοιπα.
Ο κ. Μπαλτάκος είπε επίσης ότι το πρωτάθλημα θα τελειώσει και κόντρα σε όλο το κλίμα χαρακτήρισε φυσιολογική την ένταση που υπήρχε στο Συμβούλιο.
Οι θέσεις των ομάδων
Από εκεί και πέρα, σχετικά με τη στάση που κράτησαν οι ομάδες προέκυψαν, σε γενικές γραμμές, οι παρακάτω θέσεις κάθε μίας ως εξής:
Παναθηναϊκός: Ο Γιάννης Αλαφούζος, που πρόλαβε να φύγει πριν αρχίσουν οι φωνές λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ζήτησε να γίνει στην UEFA επίσημα αίτημα για την αρωγή της για την έλευση εγνωσμένης αξίας διαιτητών στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτο να έρχονται διαιτητές επιπέδου Νταμπάνοβιτς και τόνισε προς τον Στιβ Μπένετ πως είναι δικό του ζήτημα και δική του υποχρέωση να βρει τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να διασφαλίσει την παρουσία ξένων διαιτητών υψηλότερου επιπέδου στο πρωτάθλημα.
Ολυμπιακός: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, βγαίνοντας από τα γραφεία της ΕΠΟ, τόνισε: «Δεν ξέρετε τι είναι η ΕΠΟ; Χρειάζεται να πω εγώ τι είναι η ΕΠΟ; Ο,τι χειρότερο υπάρχει», σε μία συνέχεια των όσων είπε μέσα. Ο Ολυμπιακός ζήτησε την παραίτηση Μπένετ και Μπαλτάκου. Τους καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ κατήγγειλε τη συμμετοχή του Μάνταλου στις επιλογές των διατρητών στη Super League 1, κάτι που δεν προβλεπόταν.
AEK: Ο Δημήτρης Μελισσανίδης καταφέρθηκε εναντίον του Κλάτενμπεργκ λέγοντας «ως τι ασχολείται ο Κλάτενμπεργκ; Του έχετε ρίξει δίπλα τη Μάτα Χάρι για να σας κάνει τα γούστα».
Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στις περιόδους της ΚΕΔ υπό τις διοικήσεις της ΕΠΟ, πριν από τη Διοικούσα Επιτροπή που ορίστηκε στο τέλος του 2016, καθώς σχολίασε χαρακτηριστικά το παράδειγμα εκείνων στις περιόδους των διοικήσεων Σαρρή-Γκιρτζίκη.
Η Ενωση ζήτησε οι διαιτητές να ορίζονται μόνο από την ΚΕΔ και καυτηρίασε τη στάση του Ολυμπιακού που δεν συμφώνησε να σταλεί επιστολή στην UEFA για να βοηθήσει στην ανεύρεση κατάλληλων διαιτητών.
Επίσης, η Ενωση τόνισε πως είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε εμπλοκή του Κλάτενμπεργκ και ότι οι διαιτητές που έχουν μιλήσει μαζί του πρέπει να αποκλειστούν ως επιλογές για το πρωτάθλημα της χώρας μας.
ΠΑΟΚ: Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, κατήγγειλε ότι ο Μπένετ τούς έδειξε μήνυμα που του έστειλε ξένος διαιτητής με το οποίο είχε αυτοπροταθεί να διαιτητεύσει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Για αυτή την υπόθεση έγινε γνωστό πως διεξάγεται ανάκριση από την UEFA.
Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε ο Ιβάν Σαββίδης. Στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως εκτός από την ΚΕΔ και την ΕΠΟ, ουδείς μπορεί να σχετίζεται με τους ορισμούς διαιτητών. Ζήτησε ψυχραιμία προκειμένου να τελειώσει ομαλά το πρωτάθλημα και σημείωσε ότι είναι υπέρ της έλευσης ελίτ διαιτητών, και μάλιστα πρόκειται να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, μόνο όμως αν αυτό συμβεί θεσμικά.
Αρης: Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπιλίρης, που εκπροσώπησε την ΠΑΕ, τόνισε στον κ. Μπένετ πως ή πρέπει να φέρει καλύτερους διαιτητές ή να παραιτηθεί από τη θέση του.
Βόλος: Το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη το φανέρωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Αχιλλέας Μπέος, που έφυγε πολύ νωρίς. «Δεν είναι ποδόσφαιρο, τόσος κόσμος, δημοσιογράφοι, αφήνετε την ώρα σας να έρθετε να πάρετε δηλώσεις για ποιο πράγμα; Αυτό το ποδόσφαιρο δεν γίνεται ούτε στο Τζιμπουτί ούτε σε κανένα μέρος του κόσμου. Είναι μια φαρσοκωμωδία. Δεν ξέρω το λόγο που μαζευτήκαμε εδώ, αλλά εδώ μαζεύτηκαν για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, δεν τους ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον αυτός που θα το πάρει, να το αξίζει. Να ευχηθώ να μην έχουμε αίματα».