«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων προβλέφθηκε με το άρθρο 24 του ν. 4373/2016 (νόμος Κοντονή), το οποίο απαιτούσε μια σειρά από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες και δικαιολογητικά. Ουσιαστικά, αποτελεί προέκταση της χορήγησης Ειδικής αθλητικής Αναγνώρισης, που προβλέφθηκε στον ν. 2725/1999 (νόμος Φούρα). Με το άρθρο 142 του ν. 4714/2020 θεσπίσαμε το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων απλοποιώντας τη διαδικασία. Στόχος η νομιμότητα, η τάξη και η διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους», αναφέρει αρχικά στο σημείωμά του ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Ακολούθως, παραθέτει τα οφέλη του Μητρώου για την κοινωνία, αλλά και τα ίδια τα σωματεία: «Άπαντες γνωρίζουν ανά άθλημα, νοικοκυρεμένα πόσα ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία υπάρχουν, αν έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, αν δηλαδή έχουν αποκτήσει αθλητική οντότητα, αν απασχολούν προπονητή, αν έχουν Διοικητικό Συμβούλιο, αν κάνουν προϋπολογισμό και απολογισμό, αν, δηλαδή, λειτουργούν όπως πρέπει. Να ξέρουν ΟΛΟΙ (οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους, οι αθλητές, οι προπονητές, οι χορηγοί, τα στελέχη), να μπορούν οι διακριθέντες αθλητές να κάνουν χρήση της μοριοδότησης για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να απολαμβάνουν τα κίνητρα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει.
Η εγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο Μητρώο έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίησή τους. Και φυσικά, αυτά τα νόμιμα και ενεργά αθλητικά σωματεία: ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων ή των Ομοσπονδιών τους, συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες των οικείων Ενώσεων και Ομοσπονδιών, και απολαμβάνουν και τις παροχές της Πολιτείας. Χρηματοδοτούνται ετησίως και απευθείας από τον “κουμπαρά” στήριξης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος, χρησιμοποιούν τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις (που εποπτεύονται από το Υφυπουργείο και την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού), απολαμβάνουν τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, επιμορφώνονται οι παράγοντές τους στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ποδόσφαιρο, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει αρχικά ότι «… η ΕΠΟ, σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε το 2016 με τίτλο “Διοίκηση και Οργάνωση Αθλητικού Σωματείου” προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, αναφέρει λεπτομερώς όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν την απαραίτητη Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, με σκοπό να τα βοηθήσει να συμμορφωθούν με τον αθλητικό νόμο (2725/1999)». Εν συνεχεία, αφού υπενθυμίζει ότι εντός του 2022 δόθηκαν από την Κυβέρνηση τρεις παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο, αναφέρεται στην τετραμερή σύσκεψη της 2ας Σεπτεμβρίου και όσα ακολούθησαν:
«Στις 2 Σεπτεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε τετραμερής σύσκεψη στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, με:
Υφυπουργό και στελέχη Υφυπουργείου Αθλητισμού,
FIFA (Χάιντι Μπέχα),
UEFA (Λούκα Νικόλα, Μάριο Γεωργίου) και
ΕΠΟ (Τάκη Μπαλτάκο, Ιάκωβο Φιλιππούση).
Εθνική Ελλάδας: Μαθαίνει σήμερα αντίπαλο για τα playoffs του Nations League
Κύριο αντικείμενο: η υποχρέωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων να διαθέτουν την απαραίτητη εκ του νόμου Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και την εγγραφή τους σ’ αυτό.
Στη σύσκεψη, που διήρκησε περίπου 6 ώρες, η ΕΠΟ:
α) αποδέχτηκε την απόλυτη υποχρέωση της ύπαρξης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης.
β) δεσμεύθηκε, έπειτα από ρητή σύσταση των FIFA-UEFA, σε νέα συνάντηση στις 07/09/2022 με επικαιροποιημένη λίστα με τα ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία ανά ΕΠΣ, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος.
Παλινωδίες ΕΠΟ: Η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση και ουδέποτε προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ούτε παρουσίασε ποτέ διαφορετική λίστα ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων, από αυτή που είχαμε ήδη επισήμως από τις ΕΠΣ.
Μάλιστα, η ΕΠΟ, δια του Προέδρου της, προχώρησε σε μια σειρά από ανακολουθίες.
Με e-mail στις 28-07-2022 ζητούσε παράταση εγγραφής των σωματείων στο Μητρώο, αναφέροντας “θεωρώ σκόπιμο και παραγωγικό, ως προς την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο, να δοθεί μια σύντομη παράταση, ούτως ώστε βάσει και νέων προϋποθέσεων, επιβοηθητικών για τα Σωματεία, να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα, προς όφελος των πάντων και ιδιαίτερα των δεκάδων χιλιάδων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και των τοπικών κοινωνιών”.
Αμέσως μετά την 4μερή σύσκεψη, δήλωσε δημόσια πως “είπαμε στον κ. Αυγενάκη ότι θα πιέσουμε για να αποκτήσουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όλα τα σωματεία”. Στην ομιλία του στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 30/09/2022, “βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν απολιθώματα της δεκαετίας του ’50 … Ούτε ειδική αθλητική αναγνώριση θα έπρεπε να υπάρχει, ούτε η Περιφέρεια να δίνει άδεια και να παρεμβαίνει η Αστυνομία ώστε να μην τους αφήνει να παίξουν ποδόσφαιρο”».
Και ο υφυπουργός Αθλητισμού καταλήγει: «Οι πράξεις αυτές αποδεικνύουν την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της Ομοσπονδίας και πολλών ΕΠΣ και δεν δείχνουν κανένα πνεύμα συνεργασίας στον κοινό στόχο της εφαρμογής συνθηκών διαφάνειας».
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται ακόμη στην τροπολογία του Υφυπουργείου, «… με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα σε ερασιτεχνικά σωματεία που έχουν υποβάλλει υποβάλει οριστική αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο, χωρίς ακόμα να έχει εγκριθεί (ελέγχεται ή/και χρήζει “θεραπείας”) και εφόσον κατέχουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, να χρησιμοποιούν δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και να συμμετέχουν στις αγωνιστικές διοργανώσεις. Ουσιαστικά, διευκολύνουμε 326 επιπλέον ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν, καθώς και 266 σωματεία άλλων αθλημάτων!».
Τονίζει στη συνέχεια πως «στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 αποστείλαμε επιστολή προς τις FIFA και UEFA με την οποία ενημερώσαμε για την κατάθεση της τροπολογίας και ότι η ΕΠΟ “ανέβαλε το προκαθορισμένο ραντεβού της 07/09/2022, δεν μας παρουσίασε έως και σήμερα κάποιον άλλο κατάλογο ενεργών σωματείων σε όλη τη χώρα, διαφορετικό εκείνου που επίσημα είχαν αποστείλει στις υπηρεσίες μας οι 54 ΕΠΣ και όπως σας είχαμε πει, αριθμούσε 2.581 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία και όχι περισσότερα από 4.500, όπως σας είχαν παραπληροφορήσει … Όπως επανέλαβα και στην συνάντησή μας, έχουμε κάθε διάθεση να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, σε συνεργασία μαζί σας και με την ΕΠΟ, ώστε να βοηθηθούν όλα ανεξαιρέτως τα ποδοσφαιρικά σωματεία για να διαθέτουν όσα οι ελληνικοί νόμοι ορίζουν”».
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν οι 54 ΕΠΣ της χώρας μας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, υφίστανται, κατά δήλωσή τους, 2.585 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία», επισημαίνει ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα, στο Μητρώο είναι πλήρως εγγεγραμμένα 1.934 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ οι αιτήσεις επιπλέον 326 ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου ή και “θεραπείας”. Συνεπώς, από τα 2.585 ενεργά σωματεία που δηλώνουν οι 54 ΕΠΣ, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 87,5%, έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου και έχουν προσέλθει στο Μητρώο».
Σχετικά με την απόφαση της ΕΠΟ για αναστολή των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει: «Στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 30/09/2022, η πλειοψηφία των Ενώσεων ψήφισε υπέρ της αναστολής των πρωταθλημάτων, αποφασίζοντας να βάλουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η εκπρόσωπος της FIFA κ. Χάιντι Μπέχα, στη Γενική Συνέλευση, απηύθυνε χαιρετισμό χωρίς να συνταχθεί με τις φωνές κάποιων ΕΠΣ ενάντια στο Μητρώο και στη νομιμότητα. Μάλιστα, προχώρησαν ακόμη παραπέρα: αν κάποια ΕΠΣ αποφασίσει την έναρξη του πρωταθλήματός της, θα αποβάλλεται από την ΕΠΟ».
Η απάντηση του Υφυπουργείου Αθλητισμού, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, είναι η εξής: «Γονείς, αθλητές, “υγιείς” παράγοντες σωματείων, κατάλαβαν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Εμείς συνεχίζουμε, με σεβασμό στα 6.362 σωματεία όλων των αθλημάτων, που στηρίζουν το νοικοκύρεμα και την τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα. Είναι αυτονόητο ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο!».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού επιρρίπτει ευθύνες στις ΕΠΣ, τις οποίες κατηγορεί ότι αδιαφορούν για τη βάση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, «… διότι θέλουν να μην υπάρχει έλεγχος, για να μπορούν να διατηρούν μη νόμιμα σωματεία, ώστε να επηρεάζουν τις εκλογικές διαδικασίες, διότι δεν θέλουν να υπάρχει τάξη, διαφάνεια και νομιμότητα, διότι κάποιοι ελάχιστοι διατηρούν τα σωματεία ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, την ίδια ώρα η μεγάλη πλειονότητα των ποδοσφαιρικών παραγόντων και αθλητών επιθυμούν τάξη και νομιμότητα και εκφράζουν την αγωνία τους για το αύριο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».
Σε ότι αφορά τις ευθύνες της Ομοσπονδίας, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει: «Η ΕΠΟ αδιαφορεί για το 87,5% των αθλητικών σωματείων της. Πρόκειται για μία μη δημοκρατική απόφαση, που στηρίζει το “παράνομο” 12,5% των ερασιτεχνικών σωματείων. Δημιουργούν τεχνητό αδιέξοδο για αντιπολιτευτικούς λόγους. “Πυροβολούν τα πόδια τους”, καταδικάζοντας το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αρνούνται την άθληση στους νέους και ιδίως στα παιδιά, επηρεάζοντας αρνητικά τουλάχιστον 200.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα. Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για την δυσμενή εξέλιξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ και οι Πρόεδροι των ΕΠΣ είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τις αρνητικές εξελίξεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατηγορεί της Ενώσεις ότι με την απόφασή τους «… τάχθηκαν κατά του αθλητικού νόμου. Στράφηκαν κατά των ίδιων τους των Σωματείων, αφού η συντριπτική πλειονότητα (87,5%) έχει ήδη έχει κινηθεί υπέρ της νομιμότητας, επιλέγοντας να αγωνίζεται με συνθήκες τάξης και διαφάνειας. Αγνόησαν τα οφέλη που έχουν λάβει από την ύπαρξη του Μητρώου. Ιδίως το 2021, τα ερασιτεχνικά σωματεία, χάρις στο Μητρώο, έλαβαν απευθείας από την Πολιτεία το ποσό των 2.500 ευρώ έκαστο για την αντιμετώπιση των εκτάκτων συνθηκών της πανδημίας. Τα Χριστούγεννα του 2021, για πρώτη φορά το κάθε σωματείο έλαβε τουλάχιστον το ποσό των 1.600 ευρώ (για κάθε άθλημα που καλλιεργεί) από την φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος. Τον Ιανουάριο του 2023, τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ερασιτεχνικά σωματεία θα λάβουν νέα οικονομική ενίσχυση από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος. Έχει ανακοινωθεί ήδη στις 04-08-2022 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, όπου ανέφερε “το μέτρο είναι μόνιμου και διαρκούς χαρακτήρα και νέα χρηματοδότηση προγραμματίζεται να δοθεί τον Ιανουάριο, εμπροσθοβαρώς για τα έσοδα που θα εισπραχθούν το 2023″».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρεται στον ευρύτερο αντίκτυπο που έχει η απόφαση αναστολής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων: «Βλάπτουν ακόμα περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες. Χιλιάδες οικογένειες κάθε περιοχής στερούνται την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, με πλείστες συνέπειες: από την αποθάρρυνση, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, για ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό, έως τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ναρκοθετούν το μέλλον των νέων αθλητών, καθώς η χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν.2725/1999 (Α’ 121), δηλαδή η μοριοδότηση για είσοδο στα Πανεπιστήμια, όσων καταλαμβάνουν από 1η έως 3η θέση σε Πανελλήνια διοργάνωση, προϋποθέτει την κατοχή Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης και ένταξης στο Μητρώο για όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν μοριοδοτήθηκαν οι νικητές του Πρωταθλήματος Μικτών των Ενώσεων το 2020 και υπάρχει πρόβλημα με τη μοριοδότηση στα πρωταθλήματα Σάλας Κ18 και Κ16, όπου συμμετείχαν την περσινή περίοδο ομάδες χωρίς Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, παρά τις προειδοποιήσεις μας προς την ΕΠΟ».
Φέρνοντας κάποια παραδείγματα από τις Ενώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει για την ΕΠΣ Αχαΐας ότι «… μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 90 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 68 σωματεία. Εχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 8 σωματείων. Συνολικά, τα 76 από τα 90 (84,5%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Αχαΐας προσήλθαν στο Μητρώο.
Για την ΕΠΣ Ηλείας ότι «… μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 52 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 43 σωματεία. Εχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 7 σωματείων. Συνολικά, τα 50 από τα 52 (96%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Ηλείας προσήλθαν στο Μητρώο».
Και αντίστοιχα για την ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, «… έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 48 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία. Στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 43 σωματεία. Εχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 3 σωματείων. Συνολικά, τα 46 από τα 48 (96%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας προσήλθαν στο Μητρώο. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι εξετάζεται από τις υπηρεσίες μας επίσημη καταγγελία που αφορά στις πρόσφατες εκλογές στην ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Καταγγελία για αποκλεισμό σωματείων που είχαν νόμιμο δικαίωμα ψήφου, αλλά και αποκλεισμό υποψηφίου, παρανόμως».
Κλείνοντας το ενημερωτικό σημείωμα προς την εφημερίδα “Πελοπόννησος”, ο υφυπουργός Αθλητισμού τονίζε: «Ο τρόπος που λειτουργούν κάποιες ΕΠΣ οδηγεί σε απομόνωση το ποδόσφαιρο. Με αφορισμούς και τεχνητές εντάσεις δεν βοηθούν το χώρο, τον οποίο θεωρητικά υπηρετούν. Τέτοιες πρακτικές δεν ωφελούν την υγιή ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Εργαζόμαστε καθημερινά για την υγιή πλειονότητα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου: δεν είναι μόνοι τους, είμαστε μαζί τους! Είμαστε αποφασισμένοι και στηρίζουμε διαρκώς και εμπράκτως τα υγιή τμήματα του αθλητισμού μας, διασφαλίζοντας με διαφάνεια την τάξη και τη νομιμότητα! Νοικοκυρεύουμε το αθλητικό τοπίο. Είμαστε ανοικτοί, μαζί με τις υπερκείμενες αρχές του ποδοσφαίρου FIFA και UEFA, στον ειλικρινή παραγωγικό διάλογο. Το Μητρώο θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει ήδη στις άλλες 53 Ομοσπονδίες της χώρας μας!».
Ειδήσεις σήμερα
«Αφοπλίζει» η Αντζελίνα Τζολί εναντίον του Μπραντ Πιτ: «Χτύπησε εμένα και τα παιδιά μου»
Η Σοφία Χατζηπαντελή έχει δώσει όνομα στο μονόφρυδό της – Πως το αποκαλεί
Χαμός στο GNTM: Σπάραξε που δεν μπήκε στο σπίτι – Σε πανικό οι κριτές κάλεσαν τους ψυχολόγους