Ο Δανός γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας με εμφυτευμένο απινιδωτή κι ένας από τους αθλητές που αψήφησαν κάθε αρνητική σκέψη και νίκησαν κάθε φόβο. Από όλους τους αγώνες που έδωσαν αυτή η νίκη είναι η πιο σημαντική για τους ίδιους και πιο διδακτική για εμάς τους υπόλοιπους.
Η αρχική θεωρία για τα άτομα με εμφυτευμένους καρδιομετατροπείς απινιδωτές ήταν πως στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσαν να παίζουν γκολφ ή μπόουλινγκ. Η επιστήμη όμως έκανε το θαύμα της και πλέον, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να αθλούνται ακόμη και σε υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο. Ποδοσφαιριστές, κι όχι μόνο, σαν τον Ερικσεν υπάρχουν κι άλλοι. Ο καθένας με την ιστορία του που συγκινεί και αξίζει να μαθευτεί.
» ΛΟΡΕΝΤΣΟ ΕΜΠΕΣΙΛΙΟ
Ποδοσφαιριστής με εμφυτευμένο απινιδωτή έχει αγωνιστεί και στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου την περίοδο 2017-18 και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για τον Ολλανδό μέσο Λορέντσο Εμπεσίλιο ο οποίος στον 1,5 χρόνο που έπαιξε με τον ΑΠΟΕΛ είχε 37 συμμετοχές και 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Η απόδοσή του δεν πέρασε απαρατήρητη από άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2018 να πάρει μεταγραφή για τον Ερυθρό Αστέρα. Εμεινε στη Σερβία έναν χρόνο για να ταξιδέψει στην Ιαπωνία και να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιούμπιλο Ιβάτα. Μέχρι και πέρυσι, που ήταν 31 ετών, είχε συμμετοχές σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Κύπρου. Επίσης ο Εμπεσίλιο έχει αγωνιστεί στη Ρωσία, στην πατρίδα του, την Ολλανδία, ενώ έχει συμμετοχές και στις μικρότερες εθνικές ομάδες της Ολλανδίας.
Ολα αυτά τα έχει καταφέρει με εμφυτευμένο απινιδωτή ο οποίος δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην καριέρα του, παρά μόνο στην αρχή, όταν πάσχιζε να πείσει τους ανθρώπους των ομάδων πως μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο, όπως κάθε άλλος παίκτης, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα, οι γιατροί έλεγαν τότε ότι ο Λορέντσο κινδυνεύει λιγότερο από άλλους ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο, αφού ο απινιδωτής παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό του ρυθμό και αν διαγνώσει πρόβλημα, το διορθώνει αμέσως.
Η ημέρα που σημάδεψε τη ζωή του Εμπεσίλιο ήταν η 27η Οκτωβρίου 2005, στα 14 του χρόνια, όταν υπέστη καρδιακό επεισόδιο ενώ περίμενε στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου. Χωρίς να έχουν ιστορικό καρδιακών νοσημάτων ο ίδιος ή η οικογένειά του, κατέρρευσε και σώθηκε χάρη στις μαλάξεις του θείου του και του οδοντιάτρου που έσπευσαν για βοήθεια.
Οπως έχει πει σε συνεντεύξεις του ο Λορέντσο, όλοι φοβήθηκαν ότι η καριέρα που ονειρευόταν στο ποδόσφαιρο πήρε τέλος. Επαιζε τότε μπάλα στις ακαδημίες της ολλανδικής Αλκμααρ και ήταν εξελίξιμος. Οι γιατροί τοποθέτησαν απινιδωτή στο στήθος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά του. Οι υπεύθυνοι της Αλκμααρ τον έδιωξαν γιατί φοβήθηκαν μήπως του ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και δεν είναι τόσο τυχερός όσο την πρώτη φορά. Ο Λορέντσο, όμως, αφού πήρε το «οκ» των γιατρών, συνέχισε να προπονείται. Επέστρεψε σε μια μικρότερη ομάδα, προσπάθησε σκληρά, έβγαλε από το κεφάλι του κάθε αρνητική σκέψη και έφτασε το 2010, πέντε χρόνια μετά το καρδιακό επεισόδιο που είχε, να κάνει ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας με τη φανέλα του Αγιαξ.
«Τον πρώτο καιρό με τον απινιδωτή φοβόμουν κάθε μέρα ότι θα μου συμβεί ξανά καρδιακό επεισόδιο. Αργότερα το ξεπέρασα. Τώρα απλώς εμπιστεύομαι τον απινιδωτή», ήταν το σχόλιό του εκείνη την εποχή.
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
» ΑΝΤΟΝΙ ΒΑΝ ΛΟ
Τον Ιούνιο του 2009, στον αγώνα Ρούζελαρ-Αντβέρπ για τα πλέι οφ παραμονής στην Α’ κατηγορία του Βελγίου, κατέρρευσε την ώρα του αγώνα ο Αντονι Βαν Λο, ο 20χρονος τότε δεξιός αμυντικός της Ρούζελαρ. Η σκηνή θυμίζει πολύ αυτή του Ερικσεν, υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά. Ο Βαν Λο έξι μήνες πριν από το συμβάν είχε διαγνωστεί με καρδιακή αρρυθμία που τον ανάγκασε να εμφυτεύσει απινιδωτή στο σώμα του. Οι γιατροί ύστερα από σειρά εξετάσεων του επέτρεψαν να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο.
Οταν κατέρρευσε στο γήπεδο και ενώ έσπευσαν οι γιατροί των δύο ομάδων από πάνω του, μέσα σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα, ο παίκτης ανέκτησε τις αισθήσεις του και σηκώθηκε μόνος του. Ο απινιδωτής έκανε τη δουλειά του. Διέγνωσε την αρρυθμία και τη διόρθωσε. Ο Βαν Λο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και διαπιστώθηκε πως όλα ήταν καλά. Συνέχισε την καριέρα του στη Μαλίν και την Κορτράικ, αλλά το 2018, στα 30 του, έπαθε νέο επεισόδιο κατά τη διάρκεια αγώνα και αποφάσισε να αποσυρθεί.
» ΕΒΑΝΤΕΡ ΣΝΟ
Ο Ολλανδός μέσος της Ναϊμέγκεν Εβάντερ Σνο τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ αγωνιζόταν σε ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Φέγενορντ, αισθάνθηκε δυσφορία και σχεδόν λιποθύμησε. Λειτούργησε όμως ο απινιδωτής του και αποχώρησε περπατώντας. Κι εδώ του έσωσε τη ζωή το μηχάνημα το οποίο εμφύτευσε επειδή είχε πάθει καρδιακή προσβολή δύο χρόνια νωρίτερα, στη διάρκεια αγώνα και πάλι.
Τότε σώθηκε με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή, όπως και ο Ερικσεν. Ο Σνο έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι το 2018.
» ΝΤΑΝΙΕΛ ΕΝΓΚΕΛΜΠΡΕΧΤ
Ο επιθετικός της Κίκερς Στουτγάρδης της Γ’ Κατηγορίας της Γερμανίας, Ντάνιελ Ενγκελμπρεχτ, έγινε το 2014 ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Γερμανίας με εμφυτευμένο απινιδωτή. Τον τοποθέτησε το 2013, μετά από καρδιακή προσβολή την ώρα ενός αγώνα πρωταθλήματος. Οι εξετάσεις έδειξαν χρόνια αρρυθμία.
Επέστρεψε μετά από 13 μήνες στη δράση με απινιδωτή, για να αποσυρθεί το 2018 και να ακολουθήσει καριέρα σκάουτερ. Οπως είχε αποκαλύψει τότε, ο εμφυτευμένος απινιδωτής τού είχε σώσει τη ζωή τρεις φορές, από το 2014 έως το 2018.
» ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΝΟΪΜΑΝ
Η ιστορία του Ενγκελμπρεχτ είχε ωθήσει έναν άλλον ποδοσφαιριστή, τον Γερμανό Σεμπάστιαν Νόιμαν, να συνεχίσει την καριέρα του, όταν το 2015, στα 24 του, αναγκάστηκε λόγω καρδιολογικού προβλήματος να κάνει εμφύτευση καρδιομετατροπέα απινιδωτή.
Αγωνίστηκε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Γερμανίας για 5 χρόνια, με τον απινιδωτή.
Η διπλή μάχη της Μπάουερ
Υπάρχει και μια αθλήτρια του στίβου, η γνωστή επικοντίστρια, ειδικά στην πατρίδα της, τη Γερμανία, Καταρίνα Μπάουερ. Από τις καλύτερες στο αγώνισμά της σε όλες τις ηλικίες στη Γερμανία, έφτασε το 2015 να έχει ρεκόρ 4,65μ.
Μάλιστα το 2016 μετείχε και στο μίτινγκ που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ στο Σύνταγμα με αθλητές και αθλήτριες του επί κοντώ. Η Μπάουερ είχε να δώσει διπλή μάχη σε σχέση με τις συναθλήτριές της. Επρεπε να ξεπεράσει και τον πήχη του φόβου, αφού από πολύ μικρή ηλικία είχε καρδιακές αρρυθμίες, επικίνδυνες για τη ζωή της. Προσπάθησε να τις αντιμετωπίσει με συντηρητική αγωγή, υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και παράλληλα έπαιρνε μέρος σε αγώνες. Το πρόβλημα επανερχόταν και το 2018 έκανε εμφύτευση απινιδωτή. «Είναι σαν να έχω έναν γιατρό συνέχεια στο πλευρό μου», σχολίασε και δεν σταμάτησε να μετέχει σε αγώνες. Το 2019 πήρε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Γλασκόβη. Δεν πέρασε στον τελικό, ξεπέρασε όμως κάθε φόβο και παρέδωσε μαθήματα ζωής σε όλους μας. «Το αίσθημα του θανάτου το έκαψε η φλόγα που υπάρχει μέσα μου κι όσο φουντώνει νιώθω ότι μπορώ να πετύχω τα πάντα». Τα λόγια της συγκινούν και διδάσκουν.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΑ
Ο Εμφυτεύσιμος Καρδιομετατροπέας Απινιδωτής (ΕΚΑ) είναι μια συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη και παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό. Αν εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον ρυθμό, εκπέμπει σειρά από ανώδυνους ηλεκτρικούς παλμούς για να τον διορθώσει. Αν αυτό δεν αποδώσει, ο ΕΚΑ θα προβεί σε ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ, γνωστό ως καρδιοανάταξη.
Αν δεν λειτουργήσει ούτε αυτό, η συσκευή προκαλεί πιο έντονο σοκ στην καρδιά, δηλαδή απινίδωση. Ο ΕΚΑ συνήθως εμφυτεύεται με τοπική αναισθησία, ακριβώς κάτω από την κλείδα, με τα ηλεκτρόδια να καταλήγουν στην καρδιά. Είναι τοποθετημένος σε μια μικρή «τσέπη», μεταξύ του δέρματος και του θωρακικού μυός.
Τραγωδία στη Γ’ Εθνική
Το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίστηκε, την περασμένη Τετάρτη, από τον θάνατο του 22χρονου ποδοσφαιριστή της Ηλιούπολης, Αλέξανδρου Λάμπι , κατά τη διάρκεια του αγώνα της Γ’ Εθνικής με την Ερμιονίδα.
Ο ποδοσφαιριστής κατέρρευσε ενώ πήγαινε να εκτελέσει ένα πλάγιο για την ομάδα του. Οι γιατροί, αν και έκαναν και χρήση απινιδωτή, δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το ασθενοφόρο, που κλήθηκε, τον παρέλαβε με χαμηλό σφυγμό και τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου ο άτυχος ποδοσφαιριστής εξέπνευσε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr