Οταν λείπει ένας πολύ μεγάλος σκόρερ που μπορεί να κάνει… σμπαράλια κάθε αντίπαλη άμυνα, τότε… χορεύουν όλοι οι υπόλοιποι. Η φετινή Super League έχει να επιδείξει μία τέτοια συγκλονιστική αναμέτρηση που επιφυλάσσει μέχρι σήμερα ανατροπές και εκπλήξεις.
Το ανησυχητικό στοιχείο από τη μέχρι τώρα μάχη για τον πρώτο σκόρερ είναι ότι στην πρώτη 10άδα (χωρίς να υπολογίζουμε τα χθεσινά παιχνίδια) βρίσκεται ένας και μόνο Ελληνας. Ο Κουλούρης του Ατρόμητου. Με 6 γκολ μοιράζεται την 4η θέση του πίνακα. Ο Κουλούρης κάνει ουσιαστικά μια νέα αρχή στο Περιστέρι. Ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον ΠΑΟΚ με τον οποίο έκανε ντεμπούτο στην Α’ Εθνική πριν καν κλείσει τα 18 του χρόνια. Πήγε στην Ανόρθωση της Κύπρου και μετά στον Ατρόμητο με τον οποίο το 2018-19 σκόραρε 19 φορές σε 28 αγώνες πρωταθλήματος. Καθόλου άσχημα. Θαμπώθηκαν ξένοι σύλλογοι από τις επιδόσεις του, για να ταξιδέψει στη Γαλλία και την Τουλούζ το 2019. Απέτυχε να διακριθεί και φέτος, επιστρέφοντας στον Ατρόμητο, επιχειρεί να αποδείξει ότι η τέχνη του σκόρερ είναι σαν το ποδήλατο. Δεν ξεχνιέται ποτέ.
O Koύρτιτς
Η μάχη των σκόρερ μέχρι σήμερα έχει αναδείξει το ταλέντο της ευστοχίας του Γιασμίν Κούρτιτς. Ο Σλοβένος, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, ούτε που φανταζόταν ότι θα οδηγεί την κούρσα των σκόρερ. Αλλωστε δεν είναι επιθετικός. Ο ΠΑΟΚ είχε τον Σφιντέρσκι για να βάζει γκολ (τώρα πια αποχώρησε), είχε αποκτήσει τον Ολιβέιρα από την ΑΕΚ (επιστρέφει από σοβαρό τραυματισμό), είχε και τον Ακπομ. Τελικά ο Σλοβένος, χάρη στην εκπληκτική του ψυχραιμία και ευστοχία στα πέναλτι (έχει 8 εύστοχες εκτελέσεις μέχρι τώρα), έχει φτάσει στα 13 γκολ και βρίσκεται στην κορυφή. Ο Κούρτιτς που είναι πια στα 33 του, έχει κάνει σημαντική καριέρα στην Ιταλία. Αλλωστε στον ΠΑΟΚ αγωνίζεται ως δανεικός από την Πάρμα. Αγωνίστηκε σε Παλέρμο, Βαρέζε, Σασουόλο, Τορίνο, Φιορεντίνα, Αταλάντα, ΣΠΑΛ, Πάρμα και ήταν σχεδόν κάθε χρόνο συνεπής με τα δίχτυα. Φέτος, έσπασε κάθε δικό του ρεκόρ σκοραρίσματος, με τα 13 γκολ στο πρωτάθλημα. Ποτέ άλλοτε δεν είχε πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ σε μια χρονιά.
Κι αν η παρουσία του Κούρτιτς στην κορυφή των σκόρερ αποτελεί έκπληξη, το ίδιο ισχύει και για τον Φαν Βέερτ. Τον Ολλανδό της ομάδας του Βόλου που κυνηγάει την πρωτιά (έχει μέχρι σήμερα 11 γκολ) και φέρνει στη Θεσσαλία μνήμες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τότε που διέπρεπε στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ιμρε Μπόντα. Ο Ούγγρος γκολτζής πήρε μεταγραφή το 1988-89 στον Ολυμπιακό Βόλου, αν και είχαν διαβλέψει το ταλέντο του ο Ολυμπιακός του Πειραιά και ο ΠΑΟΚ. Ο Μπόντα έκλεψε την παράσταση εκείνη τη χρονιά. Κι όχι μόνο. «Εκλεψε» και τη θέση του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος από έναν πολυδιαφημισμένο συμπατριώτη του, τον Λάγιος Ντέταρι. Δεν είναι και μικρό πράγμα να φτάνεις τα 20 γκολ και να αφήνεις τον Ντέταρι στα 15. Ηταν η μοναδική φορά που η ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου είχε δικό της τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.
Ο Μπόντα στάθηκε άτυχος γιατί την επόμενη χρονιά είχε σοβαρό τραυματισμό κι έμεινε στα 10 γκολ σε 15 ματς.
Ο Φαν Νιστελρόι του Βόλου
Τώρα ο Φαν Βέερτ, με τα 11 γκολ ως τώρα, διατηρείται στον… αφρό. Τον φωνάζουν ο «Φαν Νιστελρόι του Βόλου» και δεν έχουν άδικο. Αλλωστε ο διάσημος Ολλανδός σκόρερ είναι το πρότυπό του. Ο Φαν Βέερτ είχε την αφίσα του στο δωμάτιό του. Μπορεί να την έχει ακόμα. Το 2018, μετά τη θητεία του στην πατρίδα του σε Ντεν Μπος, Εξέλσιορ και Γκρόνινγκεν, είχε συμφωνήσει να μεταγραφεί στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ηταν ένα μεγάλο βήμα για την καριέρα του.
Εκείνο το καλοκαίρι όμως ξέσπασαν οι αναταραχές στην πορτογαλική ομάδα, με τους οπαδούς να επιτίθενται σε παίκτες στην προπόνηση και να επικρατεί χάος. Η μεταγραφή φυσικά χάλασε και ο Φαν Βέερτ πήγε στη Δανία και την Ααλμποργκ, από όπου κατέληξε στην ομάδα του Βόλου. Σε πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας το ρεκόρ σκοραρίσματός του είναι τα 13 γκολ με την Εξέλσιορ το 2014-15. Θέλει μόλις 2 ακόμα για να το ισοφαρίσει και 3 για να ξεπεράσει τον εαυτό του.
Μέσα στη μάχη των σκόρερ είναι από πλευράς Παναθηναϊκού ο Καρλίτος. Ο Ισπανός έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, ξεκίνησε σκοράροντας αφειδώς και παίρνοντας προβάδισμα με διαφορά, για να μείνει πίσω και να ξεκινά και πάλι την αντεπίθεσή του τελευταία.
O Kαρλίτος, στα 31 του, έχει σημαντικές εμπειρίες, αφού έχει προλάβει να αγωνιστεί συνολικά σε 12 συλλόγους (συμπεριλαμβανομένου του Παναθηναϊκού) από 6 διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ρωσία, Κύπρος, Πολωνία, ΗΑΕ, Ελλάδα). Την επαφή με τα δίχτυα δεν την έχασε ποτέ, αντίθετα όσο περνούσε ο καιρός γινόταν όλο και καλύτερος επιθετικός. Ελαμψε στην Πολωνία τη διετία 2017-19. Πρώτα με τη φανέλα της Βίσλα Κρακοβίας, όπου σκόραρε 24 φορές σε 36 ματς πρωταθλήματος και την επόμενη σεζόν με τη Λέγκια Βαρσοβίας, όπου πέτυχε 16 γκολ σε 38 ματς. Εκανε ένα πέρασμα και από την Αλ Γουάντα των ΗΑΕ, εκεί που τα συμβόλαια έχουν πολλά περισσότερα μηδενικά από την Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός τού πρόσφερε την ευκαιρία να επιστρέψει, προσδοκώντας ότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στην Πολωνία.
Oκτώ μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και πρόστιμο για τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού Τζιμπρίλ Σισέ
Από την… εξωτερική έρχεται στη μάχη του πρώτου σκόρερ ο Ελ Αραμπί. O Mαροκινός σκόρερ του Ολυμπιακού βρίσκεται με 9 γκολ στην τρίτη θέση του πίνακα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ικανότητές του να φτάσει στην κορυφή. Εχει ήδη αναδειχθεί δύο φορές πρώτος σκόρερ, πέρυσι και πρόπερσι και μετράει συνολικά σε 85 ματς πρωταθλήματος με τα ερυθρόλευκα 51 γκολ.
Υπάρχουν και ο Αραούχο με τον Τσούμπερ στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ από πλευράς ΑΕΚ, με 6 γκολ. Ο Αργεντινός, μετά από 3 δανεισμούς του στην Ενωση, είναι πια δικός της παίκτης και θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ομάδας του. Το ρεκόρ του στην ΑΕΚ είναι τα 11 γκολ σε μια χρονιά.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Υπάρχουν έξι χρονιές στο ελληνικό πρωτάθλημα που είχαμε περισσότερους παίκτες στην κορυφή των σκόρερ. Το 1936 την κορυφή μοιράστηκαν ο Βάζος του Ολυμπιακού, ο Χούμης του Εθνικού, ο Κρητικός του Παναθηναϊκού και ο Καλογιάννης του ΠΑΟΚ. Συνέβη επίσης το 1951, το 1975, το 1977, το 1994 και για τελευταία φορά το 2009. Εκείνη τη χρονιά μοιράστηκαν την κορυφή δύο Αργεντινοί με διαφορετικές όμως φανέλες. Ο Μπλάνκο (φωτό) της ΑΕΚ και ο Γκαλέτι του Ολυμπιακού. Πέτυχαν και οι δύο από 14 γκολ. Ακολούθησε ο Σαλπιγγίδης του Παναθηναϊκού τότε, με 10.
ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ*
ΟΜΑΔΑ ΦΟΡΕΣ
Ολυμπιακός 27
ΑΕΚ 23
Παναθηναϊκός 18
Αρης 6
ΠΑΟΚ 6
Πανιώνιος 5
Εθνικός 3
* Πόσες φορές οι ομάδες έχουν βγάλει πρώτο σκόρερ από την ίδρυση του ελληνικού πρωταθλήματος το 1927-28. Σημειώνουμε ότι από μία φορά έχουν βγάλει πρώτο σκόρερ και οι: Καλλιθέα, Ολυμπιακός Βόλου, Προοδευτική, ΟΦΗ, Ξάνθη, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος.
ΤΟ ΤΟΡ-5 ΤΩΝ ΣΚΟΡΕΡ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ
ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΚΟΛ ΟΜΑΔΑ
Μαύρος 260 Πανιώνιος, ΑΕΚ
Βαζέχα 244 Παναθηναϊκός
Παπαϊωάννου 235 ΑΕΚ
Σιδέρης 224 Ολυμπιακός
Αντωνιάδης 187 Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr