Ο 18άχρονος Γιώργος Καλαφάτης συγκέντρωσε στην περιοχή Πολύγωνο, στο βόρειο τμήμα του Πεδίου του Άρεως, τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Πανελληνίου, καθώς και φίλους του από τα χρόνια που βρισκόταν στον Εθνικό, και προχώρησαν στην ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (ο οποίος είναι ο σημερινός Παναθηναϊκός).
Ο Γιώργος Καλαφάτης
Ιδρυτικά μέλη ήταν ο αδερφός του Γιώργου Καλαφάτη, Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.
Πρώτος πρόεδρος του Ομίλου ορίζεται ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, ενώ πολύ γρήγορα τη θέση καταλαμβάνει ο Μαρίνος Μαρινάκης, ισχυρή προσωπικότητα της εποχής
Ως προπονητής επιλέχθηκε ο Άγγλος Τζον Σίριλ Κάμπελ, γαμπρός του Μαρινάκη.
Η ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου βρισκόταν στο πλάι του Καλαφάτη. Παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Κωστής Τσικλητήρας (ο ολυμπιονίκης στο στίβο), ο Γιάννης Σταυρόπουλος, ο Δημήτρης Δουκάκης και οι αδελφοί Καλαφάτη, γρήγορα επέβαλαν την πρωτοκαθεδρία τους.
Χάρη στον Γιώργο Καλαφάτη, ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος έγινε πολύ γρήγορα πόλος έλξης της νεολαίας. Κάθε παιδί επιθυμούσε την εγγραφή του στον Σύλλογο και έτσι, ιδρύθηκαν και τμήματα αρχαρίων. Ως πρώτο χρώμα επιλέχθηκε το μαύρο και το άσπρο (η β΄ ομάδα φορούσε κόκκινο), ενώ στα μέσα του 1908 καθιερώθηκε το πράσινο.
Ένα χωράφι επί της οδού Πατησίων ─το οικόπεδο όπου σήμερα στεγάζεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο─ μεταμορφώθηκε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο από τους ανθρώπους του Ομίλου. Εκεί η ομάδα προπονούνταν και έδινε αγώνες.
Πολλά χρόνια αργότερα, στις 8 Μαρτίου του 1922 ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε τον χώρο στους Αμπελόκηπους στον Παναθηναϊκό «διά την ανέγερσιν χώρου αθλοπαιδιών».
Ολυμπιακός - Βίρτους 87-77: Επέστρεψε στις νίκες με πρωταγωνιστές Βεζένκοβ και Φουρνιέ
Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του γηπέδου με πόρους του συλλόγου. Το 1924 το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν το μοναδικό στη χώρα που μπορούσε να φιλοξενήσει 6.000 θεατές, ενώ το 1928 απέκτησε ξύλινες κερκίδες.
Το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος δόθηκε στο σύλλογο το 1924 κι αφού πρώτα είχε ονομαστεί Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (1910), Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1918) και Παναθηναϊκός Ποδοσφαιρικός Αγωνιστικός Όμιλος (1922).
Ο σύλλογος υιοθέτησε ως έμβλημα το τριφύλλι, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού.
Με την πάροδο των ετών ο Παναθηναϊκός εμπλουτιζόταν με άλλα τμήματα, στίβου (1919), βόλεϊ (1919), μπάσκετ (1922), πινγκ πονγκ (1924), ποδηλασίας (1928), σκοποβολής (1928), χόκεϊ επί χόρτου (1928), μπιλιάρδου (1929), κολύμβησης (1930), πόλο (1930), χάντμπολ (1930), πυγμαχίας (1947), καταδύσεων (1947), άρσης βαρών (1959), σκακιού (1959), ξιφασκίας (1960) και πάλης (1966).
Η ομάδα ποδοσφαίρου είναι η μοναδική ομάδα της Ελλάδας, η οποία έχει φτάσει σε τελικό Πρωταθλητριών, κι έχει παίξει και σε Διηπειρωτικό. Από την άλλη πλευρά η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου έχει κατακτήσει 6 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από το 1996 και μετά.
Το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει κατακτήσει 47 τίτλους (20 πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα ,ενώ μεγαλύτερη διάκριση είναι η συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών το 1971), αυτό του μπάσκετ 58 (6 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 39 πρωταθλήματα και 19 Κύπελλα), ενώ πολλές είναι οι διακρίσεις στο βόλεϊ και τα υπόλοιπα αθλήματα.
Το μήνυμα της ΠΑΕ
Το δικό της μήνυμα για την συμπλήρωση των 113 χρόνων από την ίδρυση του Παναθηναϊκός ΑΟ έστειλε η ΠΑΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων «Σύλλογος Μεγάλος ετών 113».
Αναλυτικά το μήνυμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα 113 χρόνια του Συλλόγου έχει ως εξής: «Σύλλογος μεγάλος ετών 113! Ο Παναθηναϊκός συμπληρώνει σήμερα 113 χρόνια ζωής. Από εκείνο το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 1908, μπορεί στη χώρα να έχουν αλλάξει πολλά. Ένα όμως παραμένει αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο.
Όσες δυσκολίες και αν έχουν μεσολαβήσει, όσα εμπόδια και αν έχει κληθεί να ξεπεράσει, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει στο δρόμο που τον έβαλε ο ιδρυτής του, ο Γεώργιος Καλαφάτης. Αντί, λοιπόν, σήμερα να σβήσουμε κεράκια για την μεγάλη και παντοτινή μας αγάπη, επιλέχθηκε να συνταχθεί το αρτικόλεξο των 113ων γενεθλίων του Παναθηναϊκού.
Παναθηναϊκός 113 ετών θα πει:
ΠΙΣΤΟΣ – Αιώνια, δεν γίνεται αλλιώς!
ΑΘΗΝΑ – Η πόλη του
ΝΙΚΕΣ – Αυτές είναι «καταδικασμένος» να κυνηγάει πάντα ο Παναθηναϊκός
ΑΓΑΠΗ – Αληθινή αγάπη από κάθε φίλο του, σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης
ΘΥΡΑ 13 – Ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος οπαδών στην Ελλάδα και μόνιμο στήριγμα της ομάδας
ΗΘΙΚΟ – Ακμαιότατο, όπως αυτό που καλείται να έχει κάθε φίλος του Τριφυλλιού
ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ – Νικητή, όπως αυτή που οφείλει να έχει κάθε αθλητής του Παναθηναϊκού
ΑΞΙΕΣ – Αυτές που πρεσβεύει ο σύλλογος και που τον χαρακτηρίζουν μέσα στο πέρασμα του χρόνου
ΙΣΤΟΡΙΑ – Τεράστια, με σελίδες χρυσές μέσα σε αυτά τα 113 χρόνια ζωής
ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ – Τροπαίων, αυτές για τις οποίες είναι υποχρεωμένος να παλεύει πάντα
ΟΡΑΜΑ – Αυτό του ιδρυτή του Γεώργιου Καλαφάτη, για έναν Σύλλογο Μεγάλο
ΣΕΒΑΣΜΟΣ – Στους αντιπάλους, ιδανικό που πάντοτε πρέσβευε ο σύλλογος
101 – Νίκες έχει πετύχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
1971, 2 Ιουνίου – Η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του, η ημέρα του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Άγιαξ
3 Φεβρουαρίου 1908 – Η ημέρα που όλα ξεκίνησαν, η ημέρα της ίδρυσής του
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ!»
Ευρωπαϊκή λίστα Ολυμπιακού: Με Σωκράτη, Ρέαμπτσιουκ και Λαλά οι επιλογές
Αυγενάκης σε Κωπηλάτες: «Κανένας εκφοβισμός από κανέναν, είμαστε δίπλα σας, μιλήστε άφοβα»
Οριστικά παρελθόν ο Ραφίνια από τον Ολυμπιακό
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στιχουργός στο τραγούδι «Έξαψη» – Η αποκάλυψη της Νατάσας Θεοδωρίδου!
Μέσι: Για κάθε 140 εκατ. που εισπράττει από την Μπαρτσελόνα, ο σύλλογος έχει κέρδη 100 εκατ. ευρώ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr