Αντιθέτως, από τη στιγμή που τα ανώτατα ποδοσφαιρικά όργανα (FIFA και UEFA), αλλά και η ΕΠΟ, δεν έχουν κάνει ακόμη την παραμικρή αναφορά στο θέμα, όλα είναι ρευστά αν ΠΑΟΚ και Ξάνθη κριθούν ένοχοι.
Κι αυτό γιατί μεσούσης της περιόδου για να αλλάξει κανονισμός του ΚΑΠ, και ειδικότερα ο Πειθαρχικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019, θα πρέπει να έχει την έγκριση της Ομοσπονδίας, και στην προκειμένη περίπτωση των FIFA και UEFA, που έχουν την εποπτεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αν θεωρηθεί ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες αποτελεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, τότε δεν θα αναγνωριστεί, και η ποινή του υποβιβασμού που προβλέπεται από τον Πειθαρχικό Κώδικα παραμένει ενεργή.
Περιμένοντας τις διαδικασίες για να τροποποιηθεί το επίμαχο παράρτημα Α του Π.Κ. της ελληνικής Ομοσπονδίας, το μπαλάκι θα πέσει στον αθλητικό δικαστή της Super League, ο οποίος θυμίζουμε ότι είναι τακτικός δικαστής και όχι συνταξιούχος, και είναι πολύ πιθανό μπροστά του να έχει ένα νόμο του κράτους, αλλά και έναν διαφορετικό νόμο που ορίζεται από τον ΚΑΠ.
Αν λοιπόν κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ΠΑΕ είναι ένοχες και δεν δώσουν οι ομοσπονδίες την έγκρισή τους να παρακάμψει τον ΚΑΠ, τότε αποτελεί ερωτηματικό το πώς θα ενεργήσει.
Από εκεί και πέρα, ακόμη ένα θέμα είναι ότι, σε περίπτωση που οι δύο ομάδες κριθούν ένοχες για το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας, ναι μεν θα τους αφαιρεθούν οι βαθμοί, αλλά θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα, κάτι που είναι ακόμη ένα θολό σημείο σε όλη την υπόθεση.
Και είναι πολύ σημαντικό, καθώς στα καταστατικά τους FIFA και UEFA αναφέρουν ότι απαγορεύεται η συμμετοχή στο ίδιο πρωτάθλημα ομάδων που έχουν κοινή ιδιοκτησία.
Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα 73-72: Αν και βρέθηκε στο +17 η Εθνική ηττήθηκε
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως έως αργά χθες οι εκπρόσωποι των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα έλεγαν πως δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που έγινε.
Θυμίζουμε ότι μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή οι ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να απευθυνθούν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ και από εκεί και πέρα υπάρχει και ανώτατο διεθνές δικαστήριο (CAS).
Με λίγα λόγια, το συγκεκριμένο θρίλερ είναι μόνο στην αρχή και αναμένεται να υπάρξουν πάρα πολλά επεισόδια μέχρι να δοθεί η λύση.
Η απάντηση για τις αλλαγές μελών της ΕΕΑ
Από εκεί και πέρα, την απάντησή του για τις αλλαγές μελών στην ΕΕΑ έδωσε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε. Αναφερόμενος στις αντικαταστάσεις προσώπων, τόνισε πως αυτές έγιναν έπειτα από παραίτηση των προηγούμενων μελών, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον προκάτοχό του Γιώργο Βασιλειάδη, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και ότι άφησε ουσιαστικά ανενεργή την ΕΕΑ, μεταθέτοντας το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης τονίζει: «Προσπαθεί ανεπιτυχώς να κρυφτεί πίσω από το δικό του λαϊκισμό και την αναποτελεσματικότητά του ο κ. Βασιλειάδης, μιλώντας για λαϊκισμό της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον πίστευε τόσο πολύ στο νόμο του πέρσι τον Μάρτιο, όπως υποστήριξε ραδιοφωνικά, όφειλε να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη “νέα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού” κι όχι να μεταθέσει -βολικά- την εκκρεμότητά του στους επόμενους».