Με την άμεση προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης δίδεται τέλος στη λογική επιβολής εξοντωτικών κυρώσεων για τέτοιου είδους υποθέσεις, και έτσι η όποια τελική απόφαση ληφθεί με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες δεν θα έχει συνέπεια τον υποβιβασμό κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας.
Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα «μηδενικής ανοχής», διαγράφοντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος είχε απειλήσει προχθές βράδυ με αποχώρηση από τη Ν.Δ. «εάν δεν δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ», δηλώνοντας μάλιστα πως, εάν αυτό δεν γίνει, «εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται…
«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», δήλωσε ο κ. Πέτσας γνωστοποιώντας τη διαγραφή του κ. Ζαγοράκη, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και είναι αποτέλεσμα της μεγάλης δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού για τη συγκεκριμένη δήλωση.
Το πολιτικό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου για την υπόθεση αυτή αποτυπώνεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ανακοίνωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Ελληνα πολίτη».
Το Μέγαρο Μαξίμου προσφέρει και πλήρη στήριξη στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.
Σημειώνεται ότι ο κ. Πέτσας διευκρίνισε σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση ότι δεν πρόκειται για «αλλαγή κανόνων στη μέση του παιχνιδιού», καθώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εκφέρει μία γνώμη και υπάρχει άλλο Οργανο το οποίο μεσολαβεί ώστε να φθάσουμε σε μία οριστική απόφαση.
«Εμείς θέλουμε να είναι ξεκάθαρη ποια είναι η βούληση της Πολιτείας. Δεν παρεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο, δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη. Παρεμβαίνουμε στο νομοθετικό πλαίσιο, κάνοντας ξεκάθαρους κανόνες, το τι επιθυμεί η οργανωμένη Πολιτεία», πρόσθεσε.
Κόνορ ΜακΓκρέγκορ: Ένοχος ο παγκόσμιος πρωταθλητής – Βίασε 35χρονη σε σουίτα ξενοδοχείου, αφού πρώτα την «έπνιξε»
Ακυρώνεται η ποινή υποβιβασμού…
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρώσει την ποινή υποβιβασμού εμπλεκομένων σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, όπως αυτή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.
Η σχετική τροπολογία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις εμπλεκόμενες καταδικασθείσες ομάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία της τροπολογίας και αυτή θα γίνει σήμερα το μεσημέρι. Την τροπολογία παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τη χαρακτήρισε «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο.
Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας.
Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Οταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».
Τι αναφέρει…
Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε και βάσει της οποίας θα αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.
Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».
Τα επόμενα βήμα είναι η γνωμοδότηση της ΕΕΑ να φτάσει το πρωτοβάθμιο όργανο της Σούπερ Λίγκας και αυτό να επιβάλει τις ποινές. Οι ομάδες που θα τιμωρηθούν αλλά και αυτές που έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να προσβάλουν την απόφαση και τότε θα οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, ενώ μετά και από αυτόν το βαθμό η μοναδική δικαστική διέξοδος είναι το CAS.
Με βάση τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται Ξάνθη και ΠΑΟΚ το πιο πιθανό είναι η ακριτική ομάδα να τιμωρηθεί με μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ καθώς κατηγορείται για δύο αδικήματα (μετοχολόγιο και πολυϊδιοκτησία) ενώ οι Θεσσαλονικείς μόνο για αυτό της πολυϊδιοκτησίας.
Από την έντυπη έκδοση