Εκτός από τις συνέπειες στις μεταγραφές παικτών, καθώς ο νέος νόμος θα μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο περισσότερων -από έναν ανά ομάδα- παίκτες στην Βρετανία, το ποδόσφαιρο θα βρεθεί μπροστά και σε ακόμη μία δυσάρεστη έκπληξη, όπως αναφέρει σήμερα η ισπανική εφημερίδα «As».
Μέχρι τώρα, ένας κάτοικος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ποινική καταδίκη, μπορούσε να ταξιδέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον δεν θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, αλλά όταν τεθεί σε ισχύ το Brexit, αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν καταδικαστεί κάποια στιγμή για φορολογική απάτη, αυτοί οι παίκτες δεν μπορούσαν να εισέλθουν στην Αγγλία από την ημέρα της αποσύνδεσης και οι συνέπειες θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ήδη στη φάσεις νοκ-άουτ, μετά τους ομίλους του Champions και Europa League, διότι αν προηγουμένως επιτρεπόταν να ταξιδέψουν επειδή ήταν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα δεν θα τους επιτρέπεται.
Ο Αντριου Οσμπουρν, δικηγόρος μετανάστευσης της επιχείρησης Lewis Silkin, εξήγησε σε πολλά αγγλικά μέσα ενημέρωσης: «Εάν είσαι πολίτης της ΕΕ και έχεις καταδικαστεί ή σου έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή ακόμη κι εάν είναι με αναστολή, απαγορεύεται να εισέλθεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Έτσι, σε αυτό το σενάριο μετά το Brexit, παίκτες όπως ο Μέσι (που καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκιση για φορολογική απάτη), ο Μαρσέλο (τέσσερις μήνες), ο Ντιέγκο Κόστα (πρόσφατα ένοχος) ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο (23 μήνες) δεν θα μπορούσαν να παίξουν κανέναν αγώνα σε Champions League ή Europa League (αν δεν προχωρήσουν στην κορυφαία διοργάνωση) ως επισκέπτες εάν Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης ή Γιουβέντους, χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια ομάδα από την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία ή την Ουαλία.
Το ίδιο πρόβλημα, θα είχε οποιοσδήποτε παίκτης σε αυτές τις συνθήκες, για έναν αγώνα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Παγκόσμιο Κύπελλο. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει η «As», κάποιοι παίκτες θα μπορούσαν να χάσουν τον τελικό του EURO 2020, που θα γίνει στο Wembley.
Διαγωνισμός 78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των δύο στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ
Πώς μπορεί να καταστρέψει την Πρέμιερ Λιγκ
Πλέον μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ο ορατός ο κίνδυνος οι αγγλικές ομάδες όχι μόνο να χάσουν την υψηλή θέση που έχουν στο ευρωπαϊκό στερέωμα αλλά να μετατραπούν σε φτωχούς συγγενείς των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ήδη εδώ και καιρό έχει ρίξει …λάδι στη φωτιά, αφού προτείνει ένα μέτρο που περιορίζει τον μέγιστο αριθμό των ξένων παικτών στην Premier League από 17 σε 12.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότερες ομάδες και φυσικά ανάμεσά τους οι λεγόμενες «έξι μεγάλες», θα χρειαστεί να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους. Διότι, ξεκάθαρα, μετά το Brexit όλοι οι μη-Βρετανοί θα θεωρούνται ξένοι.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία εύκολα μπορεί να δει κανείς την διαφορά φιλοσοφίας με την οποία αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα και είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι πλούσιες και δυνατές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ανήκουν σε περιοχές που επικράτησε η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ, Λίβεπρουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Εβερτον, έχουν αρκετούς ξένους στα ροστερ τους.
Σύμφωνα με την γεωγραφική τους θέση στο δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου τάχθηκαν οι ομάδες: οι Σαουθάμπτον, Στόουκ, Σουόνσι, Γουότφορντ, Μπόρνμουθ, Σάντερλαντ, Άστον Βίλα, Γουέστ Μπρομ, Μπέρνλι, Μίντλεσμπρο, Χαλ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τρεις τελευταίες είναι οι σύλλογοι που προβιβάστηκαν στην πρέμιερ λιγκ και παίζουν στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου. Από την άλλη πλευρά υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκαν οι περιοχές στις οποίες εδρεύουν οι Λέστερ, Λίβερπουλ, Έβερτον, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ, Τσέλσι, Κρίσταλ Πάλας, Νόριτς, Νιούκαστλ.
Από εκεί και πέρα ο αγγλικός Τύπος είχε πάρα πολύ μεγάλα αφιερώματα σχετικά με το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον αθλητισμό της Μεγάλης Βρετανίας. Τα περισσότερα από αυτά εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό για την αλλαγή του ποδοσφαιρικού χάρτη που θα φέρει η συγκεκριμένη απόφαση.
Η Πρέμιερ Λιγκ θα πληγεί ανεπανόρθωτα και οι άμεσες συνέπειες του Brexit είναι η φυγή των ξένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης και η κατακόρυφη μείωση των μπάτζετ των ομάδων.