Πριν από τους αγώνες (με δηλώσεις, στατιστικά, αγωνιστική κατάσταση κ.λπ.), αλλά και μετά (απόδοση, εμφάνιση, καλύτερη τεχνική, στατιστικά κ.λπ.). Το αποτέλεσμα περνούσε πάντοτε σε δεύτερη μοίρα. Πρόκειται για τους δύο… γίγαντες του ποδοσφαίρου στη σύγχρονη εποχή. Είναι η Θεία Δίκη που εκπροσωπεί τη Βαρκελώνη κι αυτή που αντιπροσώπευε για μια (περίπου) δεκαετία τη Μαδρίτη.
Αμφότεροι έχουν σαρώσει τίτλους, βραβεία, διακρίσεις, βαδίζουν ως «δίδυμοι» και βέβαια (ως «δίδυμοι») αναζητούν ένα μεγάλο τρόπαιο, που δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν στα χέρια τους. Το Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρά την προχωρημένη ηλικία τους (ο Μέσι 32 και ο Ρονάλντο 34) δεν εμφανίζουν προβλήματα κόπωσης.
Τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, κερδίζουν υπέρογκα ποσά κι εναλλάσσονται στην κλίμακα με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο ένας ακολουθεί τα αγωνιστικά επιτεύγματα του άλλου λες και είναι προετοιμασμένοι για να το κάνουν την ίδια χρονική στιγμή, στην αυτή ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Δύο καλοκουρδισμένα ρομπότ της μοντέρνας γενιάς, δύο υπερφορτωμένα (με το πληρέστερο υλικό) μυαλά της εποχής τους. Αναβιώνουν (ταυτόχρονα αυτή τη φορά) την αντιπαλότητα του Πελέ με τον Ντιέγκο Μαραντόνα (που έδρασαν σε διαφορετικές εποχές). Εκείνοι είχαν κάποιες έριδες μεταξύ τους («αγαπήθηκαν» τα τελευταία χρόνια), όμως μεταξύ των δύο συγκαιρινών ηρώων μας υπάρχει αλληλοσεβασμός.
Κάποτε ο Ρονάλντο είχε πει για τον Μέσι: «Κάποιοι με συγκρίνουν με τον Μέσι. Πώς είναι δυνατόν; Μπορείς να συγκρίνεις μια Φεράρι (εμένα δηλαδή) με μία Πόρσε;». Ωστόσο, η άποψή του (πάντα) ήταν πως ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής έχει καλύτερα στοιχεία από τον ίδιο. Χρόνια τώρα πολλοί περίμεναν να τους δουν απέναντι σε ένα τελικό μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Αυτό δεν έγινε ποτέ.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Ρονάλντο μεταγράφηκε στη Γιουβέντους, με τη φανέλα της οποίας συνεχίζει να γοητεύει τους φίλους της στρογγυλής θεάς. Στον φετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν αντίπαλοι (στο στάδιο Γουάντα Μετροπολιτάνο της Μαδρίτης) η Μπαρτσελόνα με τη Γιουβέντους.
Και τότε ίσως να απαντηθεί το «αιώνιο ερώτημα» ποιος από τους δύο είναι καλύτερος… καθώς η κορυφή έχει χώρο μόνο για έναν. Ποιος θα είναι αυτός; Ο εξωγήινος Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο ή ο ζογκλέρ Λιονέλ Μέσι; Ο τρόπος παιχνιδιού τους και τα στατιστικά (η γλώσσα των αριθμών) παρέχουν συμβουλές σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.
Πόδια και κεφάλι
Οι ολοκληρωμένοι σκόρερ πετυχαίνουν γκολ (με ευκολία) τόσο με τα πόδια όσο και με το κεφάλι. Στον τομέα αυτό οι Μέσι και Ρονάλντο έχουν διακριτές διαφορές. Ο Αργεντινός δουλεύει με το αριστερό πόδι και ολοκληρώνει τις ενέργειές του από εκείνη την πλευρά. Ανάλογα με τις επιθυμίες του εκάστοτε προπονητή των «μπλαουγκράνα» κινείται σε όλη την περιφέρεια, αλλά και ως κεντρικός κυνηγός.
Ασυναγώνιστος στις προσωπικές μονομαχίες, στο να ξεγελάσει έναν τερματοφύλακα που έχει βγει από το τέρμα του, έχει εξαιρετικά σουτ (με κάθε τρόπο) και ευφυείς ενέργειες, που συνήθως είναι πετυχημένες. Ο Ρονάλντο είναι πιο δυναμικός. Κινείται κι αυτός ακριβώς όπως ο Μέσι, αλλά δεν έχει τη φινέτσα του. Σκοράρει περισσότερο με το κεφάλι, είναι πιο αποτελεσματικός στα ψηλά από τον Αργεντινό χάρη στο ύψος του (1,90 μ.) έναντι (1,70 μ.) του «αντιπάλου» του.
Δύσκολες ώρες για τη Νάντια Κομανέτσι - Πέθανε ο πρώην προπονητής της, Μπέλα Κάρολι
Ελεύθερα χτυπήματα (φάουλ)
Τα χτυπήματα του Μέσι είναι περισσότερο τεχνικά απ’ ό,τι… βίαια. Συνήθως βρίσκει τον στόχο, όμως δεν έχει την ποιότητα και την ποικιλία του Ρονάλντο που υπερτερεί σε αυτό τον τομέα.
Ο Πορτογάλος, τον καιρό που έπαιζε για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε αποκαλύψει πως χτυπούσε την μπάλα στη βαλβίδα για να παίρνει περισσότερη δύναμη και ταχύτητα. Ο άσος της Γιουβέντους, ανάλογα με τον χώρο και την απόσταση, αποφασίζει για το πώς θα εκτελέσει το φάουλ, μια ποιότητα που δεν έχει ο Μέσι.
Ντρίμπλα και κοντρόλ
Ο Μέσι έχει την τέλεια ντρίμπλα. Ο κορυφαίος παγκόσμια. Τα καταφέρνει άψογα όχι μόνο χάρη στον ρυθμό του, αλλά με στήριγμα την υπέροχη τεχνική του (γρήγορα πόδια και ισορροπία). Δεν είναι βέβαια ο πιο δυνατός ή ο πιο γρήγορος παίκτης, αλλά βασίζεται στη φυσική ικανότητα που διαθέτει και τον κάνει «χορευτή» ανάμεσα στους αντιπάλους του.
Ελάχιστοι ποδοσφαιριστές διαθέτουν τη δρασκελιά του Ρονάλντο. Είναι αυτό το αγαθό που του επιτρέπει να υπερισχύει, συνεχόμενα, των αντιπάλων του. Το κοντρόλ του είναι συνήθως έξοχο, όμως στηρίζεται (κυρίως) στον ρυθμό του, που είναι καλύτερος από αυτόν του Μέσι. Κοντολογίς, στον τομέα αυτό υπερτερεί ελαφρά ο Λίο του Κριστιάνο.
Επιδεξιότητα και τεχνική
Ο Ρονάλντο είναι προικισμένος με τρομερή φυσική ικανότητα και στην καλή μέρα του είναι απόλαυση να τον βλέπεις αγωνιζόμενο, όμως υστερεί (από τον Μέσι) σε διάρκεια. Το ισχυρό όπλο του Αργεντινού είναι η επιδεξιότητά του. Το χαμηλό κέντρο βάρους του, η κλειστή ντρίμπλα του και το αλάνθαστο κοντρόλ του (λες κι έχει κόλλα στο πόδι του) του δίνουν πόντους.
Αμφότεροι έχουν τη δυνατότητα να ξεγελάνε τους αντιπάλους τους με κάθε τρόπο και να κερδίζουν το χειροκρότημα του κόσμου με μαγικές τεχνικές, όπως τακουνάκια, ψηλοκρεμαστά περάσματα της μπάλας, ταχύτητα, πονηριά κ.λπ.
Ο Ρονάλντο είναι περισσότερο σόουμαν από ό,τι ο Μέσι, που προτιμά το ουσιώδες παιχνίδι (αλλά και με θεαματικά στοιχεία). Οσάκις ο Πορτογάλος δεν βρίσκει τα βήματα, τα σουτ του είναι άστοχα και τότε καταφεύγει σε προσπάθειες μη ουσιώδεις.
Αλλοι παράγοντες
Ο Μέσι είναι περισσότερο πετυχημένος σε συλλογικό επίπεδο. Αυτοί που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις λένε πως ο Αργεντινός δουλεύει πολύ σκληρά και έχει άψογη συνεργασία με τους συμπαίκτες του. Αντίθετα, ο Ρονάλντο είναι «μονάδα».
Εργάζεται κι αυτός για το καλύτερο δυνατό, αλλά φέρεται εγωιστικά, κλεισμένος στον εαυτό του, με εμμονές και όλα αυτά είναι πρωτίστως ωφέλιμα για τον ίδιο και μετά για την ομάδα του. Είναι πολλές αυτές οι φορές που προσπαθεί να τα κάνει όλα μόνος του στη διάρκεια ενός αγώνα είτε βρίσκεται σε θέση υπεροχής είτε έχει καλύτερες λύσεις. Στο κομμάτι αυτό υπερισχύει ο Μέσι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής