Αυτό είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης παρουσιάζοντας χθες το προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, αλλά η αλήθεια είναι ότι πάσχει σε πολλά σημεία και σε κάποια από αυτά ο συμβιβασμός και η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από παλαιότερες και ψηφισμένες θέσεις της (σ.σ.: νομοθετικές παρεμβάσεις Κοντονή) είναι ολοφάνερη.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το άρθρο 74 που αφορά την πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.
Εκτός από τη σφοδρή αντίδραση των φαρμακοποιών, για το συγκεκριμένο άρθρο έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις και από υψηλόβαθμά στελέχη της ΓΓΑ και μάλιστα πολλοί… στοιχηματίζουν ότι δεν πρόκειται να περάσει.
«Κλοτσάνε» οι απόφοιτοι γυμναστές
Μεγάλες και έντονες διαφωνίες εκφράζουν και οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, αφού με το νέο αθλητικό νόμο παραχωρείται στην ΕΠΟ η εκχώρηση αδειών ασκήσεων επαγγέλματος στην προπονητική ποδοσφαίρου, υποβαθμίζοντας ολοκληρωτικά το ρόλο των πανεπιστημίων.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Ρέλλας, μίλησε για την καταστροφή της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφού δίνεται ο έλεγχος της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε ένα μονοπωλιακό ιδιωτικό κερδοσκοπικό φορέα (σ.σ.: ΕΠΟ).
Μάλιστα η Ενωση με ανακοίνωσή της τονίζει:
«Τα επαγγέλματα κάθε τύπου και ειδικά όσα απαιτούν Αδεια Ασκησης Επαγγέλματος δεν πρέπει να είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν σεμινάρια.
Ο κ. Βασιλειάδης δεν σεβάστηκε ούτε την προσπάθεια του προκατόχου του κ Κοντονή και τάχθηκε υπέρ ενός ιδιωτικού κερδοσκοπικού φορέα προσπαθώντας να σώσει καταστάσεις με κάθε τίμημα».
Ευρωλίγκα: «Πάγωσε» στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός - Ηττα με 84-77 από τη Ζαλγκίρις
Η απάντηση του υφυπουργού στα παραπάνω δόθηκε με παραδείγματα τους Γκουαρδιόλα και Μουρίνιο! Είπε πως η εξίσωση των πτυχίων με το UEFA B βάζει στην αγορά εργασίας τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων και πρόσθεσε: «Το UEFA pro δεν μπορούσε να γίνει. Θα είχε νόημα να συνεχίσουμε ένα κονταροχτύπημα στην πλάτη των πολιτών; Εξάλλου ούτε ο Γκουαρδιόλα ούτε ο Μουρίνιο θα έπρεπε σύμφωνα με αυτή τη λογική να δουλεύουν! Ο Γκουαρδιόλα δεν έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο, ενώ ο Μουρίνιο είναι διερμηνέας, μεταφραστής, κάτι τέτοιο. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση».
Οι αλλαγές
Σε ό,τι αφορά στις άλλες αλλαγές που φέρνει ο νέος αθλητικός νόμος, αυτές που έχουν προκαλέσει και τη μεγαλύτερη συζήτηση είναι:
Α) Αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ: Καταργείται ο νόμος Κοντονή και επαναφέρεται ο νόμος Ορφνού του 2006, όπου στο άρθρο 81, παράγραφος 14, σημειώνεται πως: «Για τη σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αρχαιρεσιών, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις του καταστατικού της, ακόμη κι αν παρεκκλίνουν των διατάξεων του παρόντος». Κίνηση που όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με την ΟΥΕΦΑ.
Β) Θητεία των ομοσπονδιών: Θα μπορούν να είναι δύο συνεχόμενες ή τέσσερις συνολικά, αναφέρει η παράγραφος 14 του άρθρου 80. Αυτό το μέτρο ξεκινά από την ψήφιση του νόμου. Δηλαδή πρόεδροι ομοσπονδιών που είναι χρόνια σε αυτή τη θέση τετραετίες θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν εκεί για άλλα οκτώ χρόνια.
Γ) Για το θέμα των γηπέδων και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων: Το άρθρο 93 ευνοεί αρχικά τα σχέδια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην κατασκευή των νέων τους γηπέδων: «Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΑΑΕ) μπορούν, ύστερα από άδεια της ΕΕΑ να αναθέτουν, με δική τους δαπάνη, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της επιλογής τους, την ανέγερση, ανακατασκευή, επισκευή ή και συντήρηση (α) των αθλητικών εγκαταστάσεων του ιδρυτικού τους αθλητικού σωματείου ή και (β) αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ή στο Ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες έχουν δικαίωμα, βάσει νόμου ή σύμβασης, να τις χρησιμοποιούν για τις προπονητικές ή και αγωνιστικές τους υποχρεώσεις». Μέχρι σήμερα ο αθλητικός νόμος του ’99 δεν επέτρεπε σε ΠΑΕ, ΚΑΕ και λοιπές ΑΕΕ να έχουν άμεση εμπλοκή στις γηπεδικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη τους ή σε δημοτικά γήπεδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]