Πολύ μεγάλος ντόρος έγινε για το ματς της Τούμπας, όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης με πέναλτι που δεν έγινε ποτέ πάνω στον Πρίγιοβιτς, αλλά και σε άλλα ματς υπήρξαν φωνές από τις ομάδες, όπως π.χ. η διαμαρτυρία του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία του Σιδηρόπουλου στην Ξάνθη.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η μαγική λέξη VAR επανήλθε στα στόματα όλων και περιμένουν από τον τηλεδιαιτητή να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Οπως φαίνεται όμως, αυτή η αναμονή θα διαρκέσει πολύ, καθώς, σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον Ελεύθερο Τύπο άνθρωποι που συμμετέχουν στη διαδικασία για την ανάληψη του έργου, το πεντάμηνο που απαιτείται από τη στιγμή που θα πάρει η εταιρία το χρίσμα μέχρι την υλοποίησή του και την παράδοση σε λειτουργία ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστο.
Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και δοθεί στην εταιρία που θα κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό του έργου στα τέλη του Σεπτεμβρίου, τότε, αν υπολογίσουμε με βάση την προκήρυξη που προβλέπει πέντε μήνες για την έναρξη της εφαρμογής, φτάνουμε στα τέλη του Φεβρουαρίου.
Αυτό όμως είναι μόνο στα λόγια, καθώς στο συγκεκριμένο χρόνο δεν έχει υπολογιστεί η πιθανότητα ένστασης, αλλά ούτε και ο χρόνος που θα μπορέσουν να γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες στα ελληνικά γήπεδα που είναι πάρα πολλές και η γραφειοκρατία στην Ελλάδα πάντα σε ανάλογα έργα μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες και χρονοβόρες καταστάσεις.
Οπως μας είπε ο άνθρωπος που γνωρίζει το πώς κινείται η διαδικασία και έχει και εμπειρία από άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, από τη στιγμή που μιλάμε για ένα έργο που θα στοιχίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ και πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, δεν πρόκειται οι χαμένοι να τα παρατήσουν και είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς μέσω έντασης θα διεκδικήσουν εκ νέου το έργο.
Επίσης, κάθε τέτοια εταιρία όταν αναλάβει το έργο θα προσέξει να το παραδώσει όταν είναι απολύτως έτοιμο και δεν θα κάνει μπαλώματα για να κερδίσει χρόνο.
Σε ερώτηση για το ποια είναι η δική του εκτίμηση σε ό,τι έχει να κάνει με το χρόνο λειτουργίας του VAR στην Ελλάδα, τόνισε ότι «με βάση την εμπειρία μου φέτος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το VAR ως ολοκληρωμένο έργο. Μπορεί να το δούμε σε κάποια παιχνίδια πιλοτικά αλλά δεν θα είναι ενταγμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται. Αν το έργο δεν βαλτώσει, όπως πολλά άλλα έχουν βαλτώσει στην Ελλάδα, το πιο πιθανό είναι να τεθεί σε καθολική λειτουργία στην έναρξη του νέου πρωταθλήματος».
Την παραπάνω άποψη φαίνεται ότι τη συμμερίζονται πλέον και στην κυβέρνηση. Εχει πάει… περίπατο η υπόσχεση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά ότι τον Σεπτέμβριο του 2018 το VAR θα είναι σε λειτουργία και πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα είχε πει: «Οσο για το VAR, από τα μέσα της χρονιάς και μετά θα μπορεί να μπει πειραματικά και μέχρι το τέλος σε όλα τα γήπεδα». Και αυτός βέβαια με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς είναι πάρα πολύ αισιόδοξος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]