Η Δραμινή αθλήτρια που πριν από δύο ημέρες είχε πάρει και το χάλκινο στα 10 μ. με αεροβόλο πιστόλι έγραψε ιστορία καθώς είναι η μοναδική Ελληνίδα που κατέκτησε δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στα αγωνίσματα των ανδρών παρόμοια επιτεύγματα είχαν καταφέρει ο Τσικλητήρας το 1908 και το 1912, ο Γιάννης Ορφανίδης στη σκοποβολή, ο Σταμάτης Νικολόπουλος στην ποδηλασία, ο Διονύσης Κάσδαγλης στο τένις και ο Σωτήρης Βερσής στον στίβο και την άρση βαρών το 1896. Τρία μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πάρει επίσης το 1896 ο Ιωάννης Φραγκούδης στη σκοποβολή.
Επίσης το χθεσινό χρυσό μετάλλιο ήταν το πρώτο για την Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από το 2004.
Η πορεία προς τον θρίαμβο
Ο τελικός με τη Γερμανίδα Μόνικα Καρς ξεκίνησε ιδανικά για την Ελληνίδα αλλά κατέληξε σε ρώσικη ρουλέτα. Η Κορακάκη κέρδισε τα τρία πρώτα σετ φτάνοντας έτσι στους 6 βαθμούς και απέχοντας έναν μόλις βαθμό από το χρυσό! Η Καρς δεν παραδόθηκε και μείωσε σε 6-4 ενώ στην επόμενη πεντάδα βολών χάθηκε η πρώτη ευκαιρία για το χρυσό. Οι δύο αθλήτριες είχαν από 3 εύστοχες βολές και απέμενε άλλη μία. Αν ευστοχούσε η Αννα έπαιρνε το χρυσό ακόμη και αν ευστοχούσε και η Γερμανίδα, αλλά αστόχησε και το σκορ έγινε 6-6.
Όλα κρίθηκαν στον ξαφνικό θάνατο. Η Κορακάκη ξεκίνησε με τρεις στις τρεις εύστοχες, αστόχησε στην επόμενη και πλέον στην τελευταία βολή ήξερε ότι αν έβρισκε στόχο είχε πάρει το χρυσό. Ο πατέρας της σταμάτησε να κοιτάζει, η ίδια σημάδεψε σωστά, ευστόχησε και σήκωσε όλη την Ελλάδα στο πόδι.
Η πορεία της προς την πρώτη θέση του βάθρου ήταν πολύωρη, αφού από τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε τις προσπάθειές της. Στον πρώτο προκριματικό έκανε 30 βολές και κατέκτησε την πρώτη θέση. Στον δεύτερο προκριματικό ταχείας βολής έκανε άλλες 30 βολές και πήρε τη 2η θέση και παράλληλα την πρόκριση για τον ημιτελικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο σκέλος των προκριματικών είχε πέσει στην τελευταία θέση αλλά στο τελευταίο σετ των βολών της ήταν αλάνθαστη και πήρε άνετα την πρόκριση. Πολύ εύκολα προκρίθηκε και στην τελική μονομαχία με τη Γερμανίδα και στη συνέχεια ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου.
Ποια είναι η Κορακάκη
Η Άννα Κορακάκη είναι αθλήτρια του Ωρίωνα Θεσσαλονίκης και πατέρας και προπονητής της είναι ο Τάσος Κορακάκης, ο οποίος είναι παλιός αθλητής της σκοποβολής και υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας.
Είναι φοιτήτρια ειδικής αγωγής και ανήκει στην Εθνική ομάδα από το 2010. Οι διακρίσεις που είχε μέχρι χθες φανέρωναν πως το μέλλον τής ανήκει.
Μεταξύ άλλων έχει πανηγυρίσει το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014, το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2014) και το αργυρό στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2011.
Από το 2011 είναι πανελλήνια πρωταθλήτρια στα 10 μέτρα αεροβόλου πιστολιού και στα 25 μέτρα πυροβόλων όπλων για 8 συνεχόμενες φορές.
Ως Νεάνιδα κατείχε τα πανελλήνια ρεκόρ στα 10 και 25 μέτρα. Επίσης έσπασε και το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Γυναικών στα 10 μέτρα με επίδοση 391/400.
Η μάχη στα νταμάρια
Τίποτα δεν ήταν εύκολο για την Άννα και μπορεί τώρα όλοι να τη γνώρισαν και να έτρεξαν να φωτογραφηθούν μαζί της αλλά οι εικόνες από τα νταμάρια που προπονείται δεν πρέπει να ξεχαστούν.
Η Κορακάκη κάτω από αντίξοες συνθήκες και όπως λένε οι δικοί της άνθρωποι χωρίς να έχει υποστήριξη από την ομοσπονδία και την πολιτεία πάλεψε μαζί με τον πατέρα της για πάρα πολλά χρόνια ώστε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.
Έτρεχε να βρει κάποιο χωράφι για να μπορέσει να κάνει την προπόνησή της, με δικά της έξοδα πήγε στη Γερμανία και προπονήθηκε σε ανθρώπινες συνθήκες ώστε να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο των συναθλητριών της και πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ούσα έτοιμη για να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί.
Έδειξε τις διαθέσεις της στον τελικό των 10 μ. όπου πήρε το χάλκινο μετάλλιο αλλά τα καλύτερα δεν είχαν φτάσει για αυτήν και την Ελλάδα. Στο καλό της άθλημα που ήταν τα 25 μ. ήξερε από την αρχή πως είχε τη μεγάλη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει και μας το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο.
Τα δάκρυα χαράς συγκίνησαν όλη την Ελλάδα
Με τα δάκρυά της να μην έχουν στεγνώσει ακόμη από τη συγκίνησή της, η χρυσή ολυμπιονίκης, Άννα Κορακάκη, έδειξε να μην έχει καταλάβει ακόμη τι έχει πετύχει, μιλώντας στην ΕΡΤ:
«Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι. Δεν βρίσκω λόγια και ακόμη δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι πριν από λίγα δευτερόλεπτα άκουγα τον εθνικό ύμνο». Στη συνέχει εξέφρασε την ευχή της αυτή η επιτυχία να αποτελέσει εφαλτήριο για τα νέα παιδιά να ασχοληθούν τόσο με τη σκοποβολή όσο και γενικότερα με τον αθλητισμό: «Ελπίζω αυτό το μετάλλιο αλλά και το χάλκινο που πήρα στο αεροβόλο πιστόλι να αποτελέσουν το έναυσμα για τα νέα παιδιά να έρθουν στο σκοπευτήριο και μακάρι να έχουμε νέους πρωταθλητές. Εύχομαι να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό, γιατί είναι υγιής, ενώ ο πρωταθλητισμός όχι. Υπάρχουν πολλές χαρές στον αθλητισμό που μπορούν να τις γευτούν όλοι, να μπουν μέσα σε αυτόν».
Αναφερόμενη στο μεγάλο της αγώνα δήλωσε: «Όπως και όλος ο τελικός αλλά και ο προκριματικός ήταν σαν ρώσικη ρουλέτα. Ψυχολογικά απελευθερώθηκα μετά την εξασφάλιση του μεταλλίου. Είτε χρυσό είτε αργυρό ήξερα ότι είχα πάρει το μετάλλιο και αυτό με ηρέμησε πάρα πολύ. Στον τελικό προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα και τελικά κατέκτησα το χρυσό». Σε ερώτηση για τα δάκρυά της όταν βρέθηκε στο βάθρο των νικητών, είπε: «Δεν μπορούσα να μην κλάψω, γιατί εκείνη τη στιγμή μου ήρθαν στο μυαλό οι δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει με τον πατέρα μου για να φτάσουμε εδώ».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη χρυσή ολυμπιονίκη, Άννα Κορακάκη, και συνεχάρη τόσο την ίδια όσο και τον πατέρα-προπονητή της για την επιτυχία της.
Τα συγχαρητήριά του προς την Άννα Κορακάκη απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με μήνυμά του στο twitter, στο οποίο ανέφερε: «Οι σπουδαίες ικανότητες και η επιμονή σου σε οδήγησαν στην κορυφή! Θερμά συγχαρητήρια, Άννα ».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε στο facebook: «Για μια ακόμη φορά η Άννα Κορακάκη πέτυχε διάνα! Μας έκανες υπερήφανους! Συγχαρητήρια!» .
Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, που ήταν παρών στον μεγάλο αγώνα της Κορακάκη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Άννα Κορακάκη με το σημερινό χρυσό μετάλλιο συνεχίζει να γράφει ιστορία. Και μάλιστα την πιο λαμπρή σελίδα του ελληνικού αθλητισμού. Το να πετύχει ένας αθλητής να κατακτήσει σε μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δύο μετάλλια μέσα σε 48 ώρες, στην ηλικία των 20 ετών, είναι κάτι μοναδικό και συγκλονιστικό».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί