Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών αρμόδιων για τον Αθλητισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε 23 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες με θέμα: «Εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού και περιθώρια παρέμβασης από τα κράτη μέλη».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε τα εξής:
«Το βασικό οικοδόμημα του αθλητισμού το οποίο περιγράφεται στο έγγραφο της βουλγαρικής προεδρίας θα πρέπει να αποτελεί τη βάση ανάπτυξης του αθλητισμού. Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τις περισσότερες θα έλεγα εθνικές νομοθεσίες οι οποίες έχουν ενσωματώσει τις αρχές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Το πυραμιδωτό αυτό οικοδόμημα (αθλητής-σωματείο-τοπική ομοσπονδία-εθνική ομοσπονδία-διεθνείς ομοσπονδίες) είναι το οικοδόμημα που έχει βγει μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα του αθλητισμού και έχει ενσωματωθεί μέσα στα εθνικά νομικά μας κείμενα.
Σαφώς μιλάμε για την εμπορευματοποίηση και την αναδιανομή των χρημάτων προς όφελος του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι ιδίως τα τελευταία χρόνια η διανομή των εμπορικών και τηλεοπτικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο, έχει δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες μεταξύ των συλλόγων με αποτέλεσμα είτε τον αφανισμό των μικρών, είτε στην εξάρτησή τους από τους μεγάλους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη μη υγιούς αθλητισμού, την απογοήτευση των οπαδών και κατ’ επέκταση την ενίσχυση των φαινομένων βίας.
Ενδεχόμενα ίσως και η UEFA θα έπρεπε να σκεφτεί σε κάποιο βαθμό την αναδιανομή έστω μικρού μέρους των χρημάτων που μοιράζονται οι ίδιοι οι μεγάλοι σύλλογοι προς όφελος των μικρότερων ομάδων και ιδίως των ομάδων από πιο φτωχές ή πιο απομακρυσμένες περιφέρειες σε κάθε χώρα. Παράλληλα η συγκέντρωση των πόρων και των κεφαλαίων σε συγκεκριμένα δημοφιλή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης λιγότερο δημοφιλών αθλημάτων, με αποτέλεσμα να χάνεται το βασικό διακύβευμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού που αυτό είναι το ζητούμενο όλων μας.
Εθνική Ελλάδας: Αυτή είναι η ενδεκάδα της γαλανόλευκης για τον μεγάλο τελικό - Με απουσίες οι Άγγλοι στο ΟΑΚΑ
Στην Ελλάδα και δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας των τελευταίων οκτώ ετών, το πρόβλημα είναι αρκετά οξύ. Στο ποδόσφαιρο έχει δημιουργηθεί τεράστιο χάσμα, στο μπάσκετ το ίδιο, ενώ το βόλεϊ σταμάτησε να είναι καθαρά επαγγελματικό. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, αλλά δεν είναι απλές. Θέλουμε να νομοθετήσουμε και νομοθετούμε στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και της σωστής διακυβέρνησης για να ενισχύουμε τις ομοσπονδίες μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιμετωπίζουμε ωστόσο σημαντικά προβλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και για το λόγο αυτό, προτείνω να παρθεί πρωτοβουλία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος ενίσχυσης των ερασιτεχνικών ομοσπονδιών και των αθλητικών μας εγκαταστάσεων που είναι σημαντικές, ανεξάρτητα από οικονομικά ή εμπορικά κριτήρια.
Τελειώνοντας για το θέμα της FIBA και της Ευρωλίγκας το οποίο θα επηρεάσει το σύνολο του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος, πρέπει να πάρουμε θέση και δράση ως προς αυτό. Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε, αλλά μπορούμε να παρέμβουμε, να ξεκινήσει διάλογος άμεσα με δική μας πρωτοβουλία ώστε να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία όχι για να το λύσουμε αλλά για να βάλουμε τα μέρη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προς όφελος του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος».
Νωρίτερα είχε προηγηθεί άτυπη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών, στην οποία ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι «αν δεν παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είμαστε όλοι μας υπόλογοι για την κατάρρευση του ευρωπαϊκού αθλητικού οικοδομήματος».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]