Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ξεκινά, ξανά, μεθαύριο -ύστερα από διακοπή, περίπου, δέκα εβδομάδων- με τη φάση των «16». Από το γύρο αυτό αρχίζει το πραγματικό θέαμα με τελικό σταθμό το Κίεβο (Ολυμπιακό Στάδιο).
Νοκ άουτ παιχνίδια λοιπόν και 16 ομάδες θα διεκδικήσουν την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Η βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει να παρουσιάσει και Μέσι και Ινιέστα, και Σουάρες. Στην απέναντι γωνιά η… πραμάτεια του Ρονάλντο, του Ράμος, του Ισκο. Και τι δεν έχει ο μπαξές. Και Νεϊμάρ, Καβάνι απ’ την Πόλη του Φωτός. Μυαλό και τακτική Γκουαρδιόλα από Μάντσεστερ Σίτι, αλλά Πογκμπά και Σάντσες απ’ την άλλη πλευρά της πόλης. Ετοιμοι να φάνε τα μουστάκια τους (καθαρά σχήμα λόγου, αφού δεν έχουν μουστάκια!!!). Προσθέστε Αζάρ και Ιγκουαΐν και κρατήστε για το τέλος μια γεύση από Λεβαντόβσκι.
Χώρεσαν σε λίγες γραμμές κάμποσα δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν κι άλλοι, που δεν είδαν την αφεντιά τους να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα μας. Τούτο όμως δεν αλλάζει την ουσία. Η εκτίναξη των προϋπολογισμών ορισμένων ευρωπαϊκών συλλόγων (επαναλαμβάνουμε μόνον και μόνον για το Τσάμπιονς Λιγκ) έχει δημιουργήσει καταστάσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν πρωτόγνωρες. Οι διαφορές είναι χαοτικές. Και η προσπάθεια εντός αγωνιστικών χώρων φαντάζει σε κάποιες περιπτώσεις τόσο άνιση. Μα τόσο άνιση…
Προϋπολογισμοί
Από Σταχτοπούτες μέχρι πάμπλουτες ομάδες, από οικονομικούς κολοσσούς μέχρι ομάδες με μπάτζετ κάτω από εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ Μπαρτσελόνα και Βασιλείας υπάρχει ένα χάσμα σχεδόν 900 εκατομμυρίων. Να και η προσεκτική παρατήρηση των ομάδων που προκρίθηκαν στη φάση των «16». Δέκα εξ αυτών συνοδεύονται από τη λέξη «μεγαθήριο». Η παρακολούθηση στα χρήματα που δαπανούν: η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν-Ζερμέν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ, η Τσέλσι, η Μπάγερν, η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ναι, είναι αλήθεια, τα ποσά είναι πραγματικά. Ούτε βγαλμένα απ’ το μυαλό κάποιου ευφάνταστου σεναριογράφου, ούτε ανακριβείς εκτιμήσεις για να γίνεται κουβέντα και για να περνά η ώρα. Με τα λόγια δεν γίνεται παιχνίδι, συνεπώς οι ομάδες που προαναφέραμε απλώνουν τα βαριά χαρτιά τους εντός των τεσσάρων γραμμών. Σε κάποιες απ’ τις περιπτώσεις που προαναφέραμε, ενδεχομένως και το ποσό των 500 εκατομμυρίων να μην αποδίδει την πραγματικότητα. Δεν είναι απίθανο η Μπαρτσελόνα να χρειάζεται περισσότερα από μισό δισ. ευρώ το χρόνο για ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει για τη Σίτι.
Και για την Παρί Σεν-Ζερμέν, αν θέλετε. Κι εδώ γεννάται φυσικά το μεγάλο ερώτημα. Μπορεί να υπάρξει διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων ή αυτό που έκαναν οι Παριζιάνοι στην περίπτωση του Νεϊμάρ είναι μονόδρομος;
Αναφερθήκαμε σε δέκα τεράστιους ευρωπαϊκούς συλλόγους που συνεχίζουν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά και οι υπόλοιπες έξι ομάδες (μ’ εξαίρεση τη Βασιλεία, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη) έχουν τη δική τους ιστορία και βαρύτητα. Αγωνιστική μα και οικονομική. Η Ρόμα, η Σεβίλλη, η Πόρτο, η Σαχτάρ και η Μπεσίκτας μπορεί να μην είναι στο επίπεδο της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μ., αλλά δεν τις προσπερνάς σε ό,τι αφορά τα ποσά που καταβάλλουν. Εν κατακλείδι, τη φάση των «16», του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, θα παίξουν μπάλα περισσότερα από οκτώ δισ. ευρώ…
Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΡΟΣΤΕΡ
ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΤΖΕΤ
Μπαρτσελόνα 957
Ρεάλ Μαδρίτης 858,5
Μάν. Σίτι 792,5
Παρί Σεν-Ζερμέν 756,5
Μάν. Γιουνάιτεντ 741,5
Τότεναμ 706
Τσέλσι 695,75
Μπάγερν Μ 642,5
Γιουβέντους 564,3
Λίβερπουλ 548
Ρόμα 344,4
Σεβίλλη 273
Πόρτο 181,3
Σαχτάρ Ντ. 124,1
Μπεσίκτας 113,6
Βασιλεία 56,85
Σύνολο 8.355.800.000 ευρώ
ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ «16» ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ: ΟΙ… ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ, ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Οι 16 ομάδες ενισχύθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερο με στόχο το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ας δούμε τα ζευγάρια και τις πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση που έχει η κάθε ομάδα.
ΒΑΣΙΛΕΙΑ – ΜΑΝ. ΣΙΤΙ: Αναμφίβολα η Μάντσεστερ Σίτι είναι το φαβορί για την πρόκριση, αλλά και μια από τις ομάδες που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο. Συνεχίζει το ίδιο δυναμικά, με νίκες, γκολ και ρεκόρ. Ξόδεψε, περίπου, εβδομήντα εκατομμύρια για ενίσχυση (κυρίως αμυντικά, για τον Γαλλο-ισπανό Λαπόρτ – 66 εκατομμύρια). Σε αντιδιαστολή η Βασιλεία έδωσε μόλις τέσσερα εκατομμύρια, είσπραξε 23,85 εκατομμύρια, πήρε ως δεύτερη την πρόκριση σε βάρος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά η αγωνιστική πτώση της από την απώλεια πρωτοκλασάτων στελεχών της, θα την αφήσουν, αβίαστα, εκτός της γιορτής.
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΤΟΤΕΝΑΜ: Η αγγλική ομάδα αποτέλεσε την έκπληξη στη φάση των ομίλων. Εστειλε στο Γιουρόπα Λιγκ την Ντόρτμουντ κι άφησε δεύτερη την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης. Επιθυμεί να συνεχίσει το ίδιο καταιγιστικά απέναντι στην περσινή φιναλίστ, Γιουβέντους. Με, περίπου, 30 εκατομμύρια ευρώ δυνάμωσε τα «φτερά» της με τον Βραζιλιάνο Λούκας Μόουρα από την Παρί Σεν-Ζερμέν. Οι Ιταλοί ονειρεύονται έναν ακόμη τελικό, όμως φρόντισαν να γεμίσουν την τσέπη τους από πωλήσεις (13,3 εκατομμύρια), παρά να δυναμώσουν την ομάδα. Πολλά κι εύλογα τα ερωτήματα για τη συνέχειά τους. Αν υπάρξει…
ΠΟΡΤΟ – ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Η πρώτη, στην ιστορία, ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που πέτυχε 23 γκολ στη φάση των ομίλων. Φανέρωσε επιθετικό πνεύμα και το διατηρεί, προσθέτοντας κάποιες «άχρωμες» αμυντικές πινελιές, όπως τα 85 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε στη Σαουθάμπτον για το διεθνή Ολλανδό στόπερ Βέρτζιλ Φαν Ντάικ (ο πιο ακριβοπληρωμένος αμυντικός, παγκόσμια). Εχασε τον Βραζιλιάνο Κουτίνιο, που προτίμησε τα 122 εκατομμύρια της Μπαρτσελόνα (παρ’ ότι δεν έχει δικαίωμα να την ενισχύσει). Οσα έδωσε τόσα είσπραξε η Πόρτο (250.000 ευρώ) κι ο εκλεκτός της ήταν ο Γκανέζος επιθετικός μέσος Ματζίντ Γουάρις από τη γαλλική Λοριάν. Οχι σπουδαία πράγματα από τους «Δράκους».
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ – ΠΑΡΙ-ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ: Η «μητέρα των μαχών». Το παλιό χρήμα και ο νεοπλουτισμός. Η κάτοχος του τίτλου και η διάδοχός της; Οπως και να έχει, κάποια θα μείνει εκτός προημιτελικών. Ο Νεϊμάρ αποκτήθηκε από την Παρί Σεν-Ζερμέν για να τη βοηθήσει στο όνειρό της, που είναι η ανάδειξή της σε πρωταθλήτρια Ευρώπης και μετά -αν επιθυμεί- ας μεταγραφεί στη «Βασίλισσα» σύμφωνα με τη φημολογία. Ολα λευκά στους Μαδριλένους (και γιατί όχι αρνητικά). Κανείς δεν ήρθε, κανείς δεν έφυγε, συν την γκρίνια του Ρονάλντο για αύξηση αποδοχών ή έστω για μεταγραφή σε σύλλογο της αρεσκείας του, την απάθεια του Ζινεντίν Ζιντάν και τον «ανεμοστρόβιλο» που δημιουργείται συνεχώς μέσα στα αποδυτήρια. Ο,τι κι αν έκανε στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι η Παρί Σεν-Ζερμέν επισκιάζεται από τον πλούτο στα πόδια του Βραζιλιάνου Νεϊμάρ. Ομάδα γεμάτη από ταλέντο και πάθος -όχι απλά για τη διάκριση- αλλά για το θρίαμβο.
ΜΠΑΓΕΡΝ Μ. – ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ: Για την Μπάγερν όλα πήραν θετικό δρόμο με την άφιξη του Γιουπ Χάινκες, αντί του Κάρλο Αντσελότι. Πρωταρχικός στόχος των Βαυαρών το Τσάμπιονς Λιγκ. Με 13 εκατομμύρια ευρώ απέκτησε τον Σάντρο Βάγκνερ για να ξεκουράζει τον Λεβαντόβσκι. Εμεινε ο βασικός κορμός, έχει το πλεονέκτημα έναντι της Μπεσίκτας, που προκρίθηκε πρώτη και αήττητη. Με έξοδα πέντε εκατομμυρίων ευρώ (Βάγκνερ Λαβ και Βίντα ενίσχυσε επίθεση και άμυνα) κι έσοδα 20 εκατομμύρια (Τζενκ Τοσούν σε Εβερτον, Μάτεϊ Μίτροβιτς σε Μπριζ), μάλλον αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της υποχρέωσής της και συμβιβάζεται με την πραγματικότητα.
ΤΣΕΛΣΙ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Οσο και να θέλει ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, να πάρει τον τίτλο, πιθανώς θα μείνει με την κάψα. Η Μπαρτσελόνα είναι ανώτερη αγωνιστικά και πεισματωμένη να κάνει δικό της το τρόπαιο. Οι «Μπλε», που διανύουν ασταθή περίοδο, δυνάμωσαν την αναπληρωματική ομάδα τους με τον Γάλλο επιθετικό Ολιβιέ Ζιρού (17 εκατομμύρια), ενώ έχασαν τους Ντιέγκο Κόστα και Μπατσουαγί (δανεικός στην Ντόρτμουντ). Η Μπαρτσελόνα απέκτησε τον Κουτίνιο, αλλά δεν έχει δικαίωμα να παίξει. Θα στηριχθεί ξανά στους Μέσι και Σουάρες.
ΣΕΒΙΛΛΗ – ΜΑΝ. ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Η περσινή κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πέρασε εύκολα στην παρέα των «16» κι όλα δείχνουν πως θα βρεθεί και στα προημιτελικά. Ο Χιλιανός Αλέξις Σάντσες, από την Αρσεναλ, προσφέρει επιπλέον βοήθειες στον Ρομέλου Λουκάκου. Ο βασικός κορμός παραμένει ατόφιος και οι αμυντικές τακτικές του Μουρίνιο θα έχουν ξανά προτεραιότητα. Πολύ λίγη είναι η Σεβίλλη για τους «Κόκκινους Διάβολους». Ενας αριστερός μπακ (Αράνα, 11 εκατομμύρια ευρώ) δεν δύναται να κάνει τη διαφορά.
ΣΑΧΤΑΡ – ΡΟΜΑ: Η Ρόμα τερμάτισε πρώτη στους ομίλους, υποχρέωσε την Ατλέτικο Μαδρίτης να «υποβιβαστεί» στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά προτίμησε να πουλήσει (έσοδα 29 εκατομμύρια) από το να ενισχυθεί. Απλά κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνάς της με τον Αργεντινό Σίλβα (δανεικός από τη Σπόρτινγκ). Κυριάρχησε η Σάχταρ έναντι της Νάπολι στους ομίλους. Βασίστηκε σε μια γερή φουρνιά Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών, ξόδεψε μόνο δύο εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τα κενά της (κυρίως το δεξί άκρο της άμυνας με το 19χρονο Βραζιλιάνο Ντοντό), έχασε τον Αζεβέντο (ήρθε στον ΠΑΟΚ), αλλά ξέρει πως δύσκολα θα κάνει το άλμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα μείνει πάλι με το πρωτάθλημα Ουκρανίας.
Ο «τροχός» αρχίζει να γυρνά από μεθαύριο το βράδυ. Πρώτες μπαίνουν στο χορό των «16» η Βασιλεία με τη Μάντσεστερ Σίτι και η Γιουβέντους με την Τότεναμ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]