Αλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ο αεικίνητος επιχειρηματίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να «γυρίσει» το παιχνίδι και να αναδειχθεί πρωταθλητής.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1958 και αποφοιτώντας από την ΑΣΟΕΕ, ο επικεφαλής της Chipita ξεκινά την επιχειρηματική του δραστηριότητα στη μικρή οικογενειακή εταιρία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τη Recor A.E., φτάνοντας ως τη θέση του διευθυντή πωλήσεων.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1981, αναλαμβάνει τη γενική διεύθυνση της ALIGEL, μιας εταιρίας ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών, με εισαγωγική δραστηριότητα κυρίως από την Ιταλία.
Το 1986 καταλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΙΝΤΕRIA που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία πραλίνας φουντουκιού, με σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα.
Την ίδια χρονιά, έχοντας κάποιες οικονομίες στην άκρη και παίρνοντας ένα μικρό δάνειο, αγοράζει το 50% των μετοχών μιας μικρής εταιρίας τροφίμων, της Chipita, η οποία φτιάχνει γαριδάκια και το 1989 εξαγοράζει και το υπόλοιπο 50%.
Ενα χρόνο μετά, με δική του απόφαση, στο μετοχικό κεφάλαιο της Chipita εισέρχεται με ποσοστό 50% group πολυεθνικών επενδυτών (Olayan, De Benedetti, Alpha Finance και ΤΙΤΑΝ) μέσω του Eurohellenic fund.
Η είσοδος των ξένων επενδυτών ενδυναμώνει κεφαλαιακά την εταιρία και σηματοδοτεί και μια σειρά επιτυχημένων επενδύσεων, εστιάζοντας στην παραγωγή κρουασάν.
Η Chipita αναπτύσσεται ταχύτατα και το 1994 περνά την είσοδο της Σοφοκλέους, απ’ όπου αντλεί σημαντικά κεφάλαια, τα οποία και επενδύει στην ενίσχυση της τεχνολογίας και της παραγωγής των κρουασάν, καθώς και στη νέα μονάδα παραγωγής της νέας πρωτοποριακής για την εποχή κατηγορίας προϊόντων, των BAKE ROLLS.
Οραμά του κ. Θεοδωρόπουλου η ανάπτυξη της Chipita σε νέες κατηγορίες προϊόντων και η διεθνοποίησή της με εξαγωγές σε πολλές χώρες.
Κυρίως, όμως, με εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ρωσία, ΗΠΑ και Νιγηρία, καθώς και με συνεργασίες σε Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Μεξικό.
Το 2006 η Chipita συγχωνεύεται με τις ΔΕΛΤΑ, Goody’s και Μπάρμπα Στάθη και δημιουργείται η Vivartia, που ένα χρόνο μετά εξαγοράστηκε από τη MIG, με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο να ηγείται του νέου σχήματος έως τον Απρίλιο του 2010.
Τότε, μαζί με τον όμιλο Olayan, εξαγοράζει εκ νέου την Chipita από τη Vivartia, σε μια συμφωνία ύψους 730 εκατ. ευρώ.
Από το 2011 μαζί με τους Σταύρο Νένδο, Αχιλλέα Φώλια, Μιχάλη Αραμπατζή και Θέμη Μαρκή, εισήλθε στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας μέσω της Wonderplant, δημιουργώντας την κατάλληλη μονάδα στη Δράμα.
Τελευταία κίνηση του Mr Chipita στην επιχειρηματική σκακιέρα η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, ενώ όπως έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος εξετάζει και την απόκτηση μιας ακόμα εταιρίας αλλαντικών, της ΒΙΚΗ.
Πρόταση για ενεργό συμμετοχή του κόσμου και χαμηλοί τόνοι
«Με 300.000 Παναθηναϊκούς μπορούμε να μαζέψουμε 15 εκατ. ευρώ», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει μαγική λύση»
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Θεοδωρόπουλος, συνοδευόμενος από έναν νομικό και έναν οικονομικό σύμβουλο, κατέστησε ευθύς εξαρχής σαφές ότι πρέπει να εμπλακεί και ο απλός κόσμος, να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει.
Σε πρώτη φάση είπε στους παλαίμαχους ότι και εφέτος θα συνεισφέρει με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ όπως κάνει κάθε χρόνο και ότι θέλει να μπει μπροστά για να συγκεντρωθεί όλο το ποσό που έχει ανάγκη η ΠΑΕ για να βγει η σεζόν και είναι ποσό που ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.
Πρότεινε, λοιπόν, να συμμετάσχει όποιος μπορεί με ένα ποσό της τάξεως των 50 ευρώ.
«Με 300.000 Παναθηναϊκούς μπορούμε να μαζέψουμε τα 15 εκατ. ευρώ», τόνισε και υπογράμμισε: «Αν δεν φθάσουμε στο στόχο μας, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν».
Επίσης, πρότεινε να προχωρήσει σε άμεση αλλαγή όλο του Δ.Σ της ΠΑΕ και να αντικατασταθεί αποκλειστικά με πρώην αθλητές του συλλόγου.
Δύο πράγματα που όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι αν όχι τελείως ανέφικτα πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν.
Ειδικά το δεύτερο για το οποίο χρειάζεται τροποποίηση του καταστατικού. Οχι ότι δεν γίνεται. Φυσικά και γίνεται, αλλά χρειάζεται χρόνο και χρόνος δεν υπάρχει, όταν καθημερινά δίνεται η μάχη με τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα.
Ολα αυτά βέβαια αφορούν τη φετινή σεζόν. Με το «μετά» τι γίνεται; Εκεί είναι το στοίχημα που για να «πληρωθεί» θα πρέπει να μην πέσει στα βράχια ο Παναθηναϊκός το επόμενο δίμηνο.
Κράτησε χαμηλούς τόνους για τη συνάντηση
Οπως συνηθίζει, ο κ. Θεοδωρόπουλος κράτησε χαμηλούς τόνους και ίσως και να έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, στο τέλος της συνάντησης, λέγοντας στους εκπροσώπους του Τύπου: «Κακώς έχει γίνει τόσος θόρυβος. Κάναμε αυτή τη συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων γύρω από τον Παναθηναϊκό και δεν πρέπει να δημιουργούνται προσδοκίες στον κόσμο ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τόσος θόρυβος και να απασχοληθείτε όλοι εσείς εδώ σήμερα».
Γωγώ Κατσέλη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου