Η Βιενό κατάφερε να αφήσει εποχή ως μία πολύ επιτυχημένη βοηθός, αλλά και πρώτη διαιτητής στη Γαλλία. Η καριέρα της κράτησε 13 χρόνια και σταμάτησε λόγω ορίου ηλικίας το 2007. Τι πέτυχε η κοντή, αλλά δαιμόνια και ικανότατη διαιτητής; Να πάρει μέρος σε περισσότερα από 80 ευρωπαϊκά ματς, να διευθύνει 187 αγώνες της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού πρωταθλήματος, να εμφανιστεί σε δύο τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων, το 1996 και το 2004 στην Αθήνα.
Θα έσπαγε κι άλλο ρεκόρ, αλλά κόπηκε την τελευταία στιγμή για λίγα δέκατα του δευτερολέπτου στα τεστ των σπριντ από τους διαιτητές που επιλέχθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.
«Δυστυχώς τα όρια είναι φτιαγμένα για άντρες. Πρέπει να κάνεις το καλύτερο ρεκόρ της ζωής σου για να μπεις», είχε σχολιάσει τότε η Βιενό.
Εχει αφιερώσει όλη της τη ζωή στο ποδόσφαιρο. Ιδρυσε δική της γυναικεία ομάδα στην περιοχή της Νορμανδίας, όπου γεννήθηκε. Δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Πήρε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και την ανέβασε στη μεγαλύτερη κατηγορία. Και το πιο ωραίο είναι ότι αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας με ύψος 1.52! Η δύναμη της θέλησης… Μέχρι και πόντους σού δίνει.
Η πιο σημαντική της στιγμή ήταν, όπως η ίδια λέει, η πρεμιέρα της στο γαλλικό πρωτάθλημα όταν διαιτήτευσε τον Απρίλιο του 1996 το ματς Παρί Σεν Ζερμέν-Μαρτίγκ. Η χειρότερη στο ματς Στρασμπούργκ-Μετς το 2001, όταν τη χτύπησε κροτίδα που πέταξε οπαδός από την εξέδρα. Αποχώρησε με φορείο και από τότε έχασε το 1/3 της ακοής της από το αριστερό αφτί. Θέλει αρετή και… τόλμη η διαιτησία.
Ο Ζακ Σιράκ την τίμησε το 2006 με ειδικό βραβείο σε μια τελετή όπου ρωτήθηκε αν αντιμετώπισε στην καριέρα της μειωτικά σχόλια επειδή ήταν γυναίκα σε ένα χώρο γεμάτο άνδρες με φανατισμό. Η Βιενό θυμήθηκε την πρώτη κόκκινη κάρτα που έδωσε. «Ενας παίκτης γκρίνιαζε με τις αποφάσεις μου συνεχώς από το πρώτο λεπτό. Ο,τι και να σφύριζα διαμαρτυρόταν όλο και πιο έντονα. Κάποια στιγμή με πλησιάζει και μου λέει: “Δεν πας σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου καλύτερα;”. Ε, τότε του έδειξα κόκκινη κάρτα».
Θυμάται επίσης και τον πρόεδρο της Ρόμα μετά από αγώνα της ομάδας του στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ήταν βοηθός διαιτητή. Την πλησίασε στα αποδυτήρια και της είπε: «Η αλήθεια είναι ότι είχα άγχος όταν έμαθα ότι θα έρθεις εδώ. Εχασα αρκετό ματς κοιτώντας εσένα αντί για τους παίκτες. Εκανα λάθος. Μπορείς να ξανάρθεις όποτε θέλεις».
Η Βιενό αποκάλυψε επίσης ότι αρκετοί διαιτητές προσπαθούσαν να αποφύγουν να είναι βοηθοί της όταν ήταν πρώτη διαιτητής. Μόλις κρέμασε τη σφυρίχτρα της, όμως, παραδέχθηκαν το λάθος τους.
Η 55χρονη σήμερα Βιενό δηλώνει νοικοκυρά. Εχει δύο κόρες οι οποίες… (μαντέψτε) παίζουν ποδόσφαιρο. Ωστόσο, και η ίδια δεν έχει εγκαταλείψει το χώρο. Προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της σε γυναίκες που θέλουν να κάνουν καριέρα στο χώρο της διαιτησίας. Κατέχει και θέση παρατηρητή γυναικών διαιτητών και γράφει αναφορές για τη FIFA. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Βιενό τόνισε ότι τη στενοχωρεί το γεγονός ότι οι γυναίκες διαιτητές έχουν κάνει σταθερά βήματα… πίσω τα τελευταία χρόνια. Αντί να την ξεπεράσουν μόλις σταμάτησε την καριέρα της, τα δικά της ρεκόρ γίνονται όλο και πιο απόμακρα.
Ξεχωρίζει πάντως τη Γερμανίδα Βιβιάνα Στέινχαους, η οποία πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε διαιτητή αγώνων της Μπουντεσλίγκα. Η Βιενό ισχυρίζεται ότι είναι η καλύτερη γυναίκα διαιτητής στον κόσμο και μπορεί να απειλήσει τα ρεκόρ της. Γελώντας μάλιστα παραδέχεται ότι ξεκίνησε με περισσότερα εφόδια από την ίδια.
«Εγώ είμαι μια νοικοκυρά 1.52 μ. Η Βιβιάνα έχει ύψος 1.81 μ. και είναι αστυνομικός»…
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
vaniko@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής