Τα μαθηματικά είναι αμείλικτα όσον αφορά στη συχνότητα με την οποία αλλάζουν οι προπονητές στον ερυθρόλευκο πάγκο.
Στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου οι Πειραιώτες έχουν αλλάξει 62 φορές προπονητή! Τόσοι είναι οι προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο, με τον Τάκη Λεμονή να κατέχει ένα ρεκόρ.
Είναι ο μόνος που πέρασε από τον ίδιο πάγκο 4 φορές καθώς πριν από λίγες μέρες ανέλαβε για τέταρτη φορά τον Ολυμπιακό.
Το καταπληκτικό μάλιστα είναι ότι και τις τρεις προηγούμενες ανέλαβε μεσούσης της περιόδου με σκοπό να κατακτήσει το πρωτάθλημα και τα κατάφερε. Αυτό έγινε και το 2001 και το 2007 και πέρυσι. Πάει για το καρέ ο Λεμονής.
Επανερχόμαστε στα μαθηματικά για να δούμε ένα εντυπωσιακό στοιχείο. Ο Ολυμπιακός από το 1980 μέχρι σήμερα αλλάζει προπονητή κατά μέσο όρο κάθε 7 μήνες! Απίστευτο κι όμως ελληνικό και… Ολυμπιακό. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής του προπονητή στην ομάδα, που βέβαια δεν αρκεί για να δείξει την αξία του ένας τεχνικός. Αντίθετα, σε αυτό το διάστημα προλαβαίνει να δείξει όλα τα… στραβά του.
Συνολικά σε όλη του την ιστορία ο Ολυμπιακός έχει προσλάβει 45 ξένους προπονητές.
Οι Σέρβοι και οι Ούγγροι προηγούνται στις εθνικότητες, με 7 τεχνικούς να έχουν φορέσει τα ερυθρόλευκα. Ακολουθούν οι Ιβηρες. Ισπανοί και Πορτογάλοι έχουν δώσει στον Ολυμπιακό από 4 προπονητές. Είναι η… μόδα των τελευταίων ετών στο Λιμάνι. Οσο για τον Μπέσνικ Χάσι είναι ο πρώτος Αλβανός (Κοσοβάρος για την ακρίβεια) που πήρε το χρίσμα, αλλά δεν κατάφερε να τελειώσει τη δουλειά. Ούτε καν να φτάσει το μέσο όρο των προπονητών της ομάδας. Εμεινε στις… 107 μέρες.
Το ρεκόρ
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου προπονητή στον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Οι 40 μήνες θητείας του είναι απλησίαστο νούμερο. Στην πρώτη του περίοδο στον Ολυμπιακό ο Μπάγεβιτς έμεινε από τον Ιούνιο του 1996 έως τον Νοέμβριο του 1999. Η απόλυσή του από τον Σωκράτη Κόκκαλη ήταν έκπληξη, αφού τα αποτελέσματα της ομάδας δεν ήταν άσχημα, όμως υπήρχε το θέμα με τις σχέσεις του με τα «αστέρια» τα οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί. Οχι ότι τα πήγε καλύτερα ο διάδοχός του, ο Αλμπέρτο Μπιγκόν.
Αλλωστε, ο κανόνας λέει ότι μετά από έναν προπονητή ο οποίος έχει περάσει πολύ καιρό στον Ολυμπιακό, ακολουθεί μια περίοδος με συνεχείς αλλαγές στον πάγκο. Μπιγκόν, Ματζουράκης και Λεμονής παρέλασαν από τον Ολυμπιακό μέσα σε ένα μόνο χρόνο.
Μετά τον Μπάγεβιτς οι αριθμοί θέλουν τον Τόζα Βεσελίνοβιτς να ακολουθεί με 31 μήνες παραμονής, όμως η θητεία του δεν είναι καθαρά μέσα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε από πριν. Δεύτερος μακροβιότερος επομένως είναι ο Ολεγκ Μπλαχίν (30 μήνες). Αρεσε και αγαπήθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού κι ας μην πήρε πρωτάθλημα. Πάντως, όταν απομακρύνθηκε, οι οπαδοί του Ολυμπιακού αρνήθηκαν να δεχθούν τον Γεωργιάδη στου Ρέντη. Τον υποδέχθηκαν με… κορνέδες και τελικά πέτυχαν να τον απομακρύνουν από την ομάδα. Ηθελαν ξένο προπονητή οι οπαδοί και τον είχαν. Ηταν ο Λιούμπομιρ Πέτροβιτς που άντεξε μόλις 9 μήνες.
Ο νυν προπονητής του Ολυμπιακού έχει το… χάλκινο μετάλλιο στη μάχη της παραμονής από το 1980 και μετά. Στην πρώτη του θητεία άντεξε σχεδόν δύο χρόνια (23 μήνες) και απέδειξε ότι μία προσωρινή λύση μπορεί να γίνει μόνιμη. Οχι ότι δεν το ξέραμε δηλαδή. Το μετάλλιο αυτό ο Λεμονής το μοιράζεται με τον Μίτσελ.
Ο Ισπανός, που απέκτησε πολλούς φίλους στο Λιμάνι, έμεινε επίσης 23 μήνες στον Ολυμπιακό και είναι ο μακροβιότερος προπονητής του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ξεπέρασε ακόμα και τον Ερνέστο Βαλβέρδε για δύο μήνες. Ο Βάσκος, νυν τεχνικός της Μπαρτσελόνα, στο δεύτερο πέρασμά του από το Λιμάνι έμεινε 21 μήνες και έφυγε επειδή το θέλησε ο ίδιος. Η πόρτα του Ολυμπιακού είναι πάντα ανοιχτή γι’ αυτόν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι κάποια μέρα θα επιστρέψει. Ισως ως προπονητής, ίσως και σε άλλο πόστο.
Από τους προπονητές που απέτυχαν παταγωδώς να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες θυμούνται τον Σρέτσκο Κάτανετς. Ο Σλοβένος με το ζόρι έκλεισε τρεις μήνες στην ομάδα και τελικά απολύθηκε λόγω ατυχούς δήλωσής του σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη μανία που έχουν όλοι στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του τίτλου. Μάλλον μετά την απόλυσή του θα… την κατάλαβε. Ελπίδες για βελτίωση είχε δώσει και ο Ζίκο.
Ο Βραζιλιάνος πάντως… πέρασε και δεν ακούμπησε. Θητεία ως προπονητής δεν κατάφερε να κάνει γενικά και στου Ρέντη οι παλιοί θυμούνται ακόμα ότι δεν έμενε μαζί με την ομάδα παραμονές αγώνων, αλλά προτιμούσε να βγαίνει. Εδινε και μεγάλες άδειες τα Χριστούγεννα, όπως λένε οι κακές γλώσσες, επειδή ήθελε να ταξιδέψει στη Βραζιλία και ήθελε να έχει χρόνο στην πατρίδα του, να μη… γυρίσει αμέσως μετά από τόσο μεγάλο ταξίδι.
Στους πιο αντιπαθείς συγκαταλέγεται ασφαλώς ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός δεν είχε… χολέρα, όπως είχε αναρωτηθεί κατά την παρουσίασή του ο Σ. Κόκκαλης, όμως το κιτρινόμαυρο παρελθόν του δεν άρεσε σε αρκετούς οπαδούς του Ολυμπιακού. Το αποτέλεσμα ήταν να αντέξει κάτι λιγότερο από 4 μήνες.
Η περίπτωσή του μοιάζει με εκείνη του Χάσι. Η πρόσληψή του δεν έτυχε θερμής υποδοχής από μερίδα του κόσμου του Ολυμπιακού. Στα social media πολλοί ζητούσαν να διορθωθεί το… λάθος που έγινε. Η διοίκηση τον στήριξε, του πήρε σχεδόν όλους του ποδοσφαιριστές που ζήτησε, αλλά ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο. Αυτό τουλάχιστον έγινε στην περίπτωση του Χάσι που πέρασε τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά μετά η ομάδα… ξεφούσκωσε κι άρχισαν οι βαθμολογικές απώλειες.
Ο πιο αδικημένος τεχνικός του Ολυμπιακού είναι με μεγάλη διαφορά ο Ζαρντίμ. Ο Πορτογάλος απολύθηκε με την ομάδα πρώτη και αήττητη και όποτε τον ρωτά κανείς για το παρελθόν του με τον Ολυμπιακό, το λέει ξεκάθαρα: «Δεν κατάλαβα γιατί απολύθηκα». Η καριέρα του εκτοξεύτηκε και πλέον έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες στη Μονακό. Καριέρα στην Πρέμιερ Λιγκ κάνει μετά τον Ολυμπιακό και ο Μάρκο Σίλβα. Τώρα είναι στη Γουότφορντ, πέρυσι έκατσε στον πάγκο της Χαλ, ενώ από τη Φενερμπαχτσέ πέρασε φεύγοντας από τον Ολυμπιακό ο Βίτορ Περέιρα.
Στην κορυφή της κατηγορίας των προπονητών που εκτόξευσαν την καριέρα τους αποχαιρετώντας τους Πειραιώτες ανήκει ασφαλώς ο Βαλβέρδε. Πέρασε από την αγαπημένη του Μπιλμπάο και τώρα πια προπονεί τον Μέσι στην Μπαρτσελόνα.
Ο Σ. Κόκκαλης έπεσε πολύ έξω στις προβλέψεις του όταν τον απομάκρυνε το 2009 και είχε αναρωτηθεί: «Στον Ολυμπιακό ο Βαλβέρδε πήρε τίτλους. Πού θα ξαναζήσει τέτοια μεγαλεία;». Η σχέση προέδρων-προπονητών παγκοσμίως ήταν και παραμένει μια σχέση αγάπης και μίσους, με συνεχή σκαμπανεβάσματα. Θυμίζει καρδιογράφημα γεμάτο αρρυθμίες…
Βασίλης Νικολόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής