Ο Γκάλης, γενημμένος στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1957 ασχολήθηκε αρχικά με την πυγμαχία, αλλά γρήγορα τον κέρδισε το μπάσκετ, στο οποίο και αφοσιώθηκε! Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα έγιναν το 1975, όταν και εισήχθη στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα. Αμέσως, ο νεαρός Νικ έγινε ένα από αστέρια της ομάδας και στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA (27,5 πόντους κατά μέσο όρο), με δεύτερο τον μεγάλο Λάρι Μπερντ.
Μάλιστα, οι Μπόστον Σέλτικς τον επέλεξαν στο NBA Draft, όμως ένας τραυματισμός έβαλε… φρένο στην πορεία του, με τον Γκάλη να παίρνει τον δρόμο για την Ελλάδα. Μια κίνηση που σε κάθε ευκαιρία φροντίζει αν δηλώνει πως δεν την μετάνιωσε στιγμή!
Το 1979 ο Γκάλης έφτασε στην Ελλάδα, με τον Άρη να τον κάνει δικό του, χάρη σε ενέργειες του -τότε- προέδρου της ομάδας, Ανέστη Πεταλίδη! Στον Άρη ο Γκάλης έμεινε για 13 χρόνια καταφέρνοντας να γίνει αυτός που άλλαξε την ιστορία! Με τους «κίτρινους» πανηγύρισε οκτώ πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα. Πέρα απ’ όλα τα τρόπαια, όμως, είχε καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό όλου του μπασκετικού κόσμου με την τρόπο πυο αγωνιζόταν!
Την πιο μαγικμή στιγμή του, όμως, την βίωσε το καλοκαίρι του 1987! Τότε που η Εθνική ομάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, νικώντας στον αξέχαστο τελικό της 14ης Ιουνίου, την πανίσχυρη, εκείνη την εποχή, Σοβιετική Ένωση, με 103-101 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας! Ο Γκάλης είχε φροντίσει να πάρει την «γαλανόλευκη« από το χέρι και με ένα εκπληκτικό τουρνουά την οδήγησε στην κορυφή και «ανάγκασε» όλη την Ελλάδα να βγει στους δρόμους!
Το καλοκαίρι του 1992 ήταν επεισοδιακό για τον Νίκο Γκάλη. Κι αυτό γιατί έρχεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του Άρη, Θεόφιλο Μητρούδη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τους «κίτρινους». Επόμενος σταθμός του ήταν ο Παναθηναϊκός στον οποίο έμεινε για μία τριετία, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ελλάδος (1993). Και εκεί, όμως, τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995 ο Γκάλης ήρθε σε ρήξη με τον προπονητή του στους «πράσινους», Κώστα Πολίτη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το «τριφύλλι», αλλά και από το μπάσκετ. Ήταν το κύκνειο άσμα μιας καριέρας γεμάτη έντονες στιγμές και συγκινήσεις.
Παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε τα παρκέ το 1995, ο κόσμος δεν σταμάτησε να τον αγαπά. Σε κάθε ευκαιρία έδειχνε την αγάπη του προς τον Γκάλη, με αποκορύφωμα την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΑΕ Άρης, κατά την οποία αποσύρθηκε ο αριθμός «6», προς τιμήν του. Παράλληλα, η κεντρική σάλα στο Αλεξάνδρειο φέρει την ονομασία «Nick Galis Hall», ενώ και το κλειστό του ΟΑΚΑ, φέρει το όνομά του εις ένδειξη σεβασμού.
Είπαν για τον Νίκο Γκάλη…
Ανέστης Πεταλίδης («Πατριάρχης» του Άρη και ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τον Γκάλη): «Γράφτε ότι θέλετε τώρα. Σε λίγο καιρό θα τα πάρετε όλα πίσω…»
(Στους δημοσιογράφους μετά μετά τις πρώτες μέτριες εμφανίσεις του Γκάλη)
Αλεξάντερ Γκομέλσκι (Για χρόνια προπονητής της Ε.Σ.Σ.Δ.): «Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο»
Αλεξάντερ Πέτροβιτς (Παίκτης και προπονητής, αδελφός του μυθικού Ντράζεν): «O Nτράζεν μπορεί να είναι ο αδερφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή του 1987 ψήφισα τον Γκάλη…»
Τεράστιο «διπλό» στις καθυστερήσεις για τον Πανσερραϊκό - 2-1 την Καλλιθέα
Αντόνιο Ντίαζ Μιγκέλ (Προπονητής της Ισπανίας): «Ελάτε κόψτε τη πλάκα. Έχετε φέρει τον Γκάλη μαζί σας, αλλά μου τον κρύβετε!»
(Προς την αποστολή της Εθνικής Ελλάδος, πριν τον αγώνα των δύο ομάδων στο Μουντομπάσκετ του 1990)
Ντράζεν Πέτροβιτς: «Αν εγώ είμαι ο γιός του διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο διάβολος…»
Αρβίντας Σαμπόνις: «Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος…»
Μάικλ Τζόρνταν: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός σκόρερ στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα»
Μπομπ ΜακΑντού: «Είδα τον Γκάλη να κάνει πράγματα, που δεν γινόντουσαν ούτε στους Λέικερς και τους Σέλτικς»
Bόιτσεκ Kραϊόφσκι (Προπονητής της Λεχ Πόζναν): «Για να σταματήσουμε τους υπόλοιπους παίκτες κάναμε τα σχέδια μας. Για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας!»
Pουντ Χάρεβαϊν (Προπονητής της Ολλανδίας): «Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη. Να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο!»
Ντορόν Τζαμσί: «Με τον Γκάλη δεν ασχολούμασταν πριν τον αγώνα. Αφού ξέραμε πως ότι και να κάνουμε θα μας έβαζε 40 πόντους…».
Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Πολλά παιδιά αγάπησαν το μπάσκετ και ξεκίνησαν να παίζουν μετά τον Γκάλη. Άλλαξε το μπάσκετ»
Σεργκέι Μπέλοφ: «Ποτέ δεν μπορούσα φανταστώ ότι υπάρχει ένα παίκτης που θα μπορούσε να νικήσει μόνος του την Σοβιετική Ένωση! Τον θαυμάζω!»
Ζόραν Λούκιτς (Προπονητής): «Αν κάποιος δεν ξέρει τον Γκάλη, τότε δεν ξέρει από μπάσκετ…»
(Στους δημοσιογράφους, πριν τον τιμητικό αγώνα του Άρη προς τιμήν του Νίκου Γκάλη το 2013)
Μάκης Δενδρινός: «Η καλύτερη λύση δεν είναι να κλειδώσεις τον Γκάλη στο ξενοδοχείο. Η καλύτερη λύση είναι να πάρεις και το κλειδί και να το πετάξεις στην θάλασσα»
Μίμης Παπαϊωάννου: «Ο Γκάλης είναι ισορροπιστής και ακροβάτης. Κρατάει την μπάλα στα χέρια του, όταν απογειώνεται. Στηρίζεται στην μπάλα; Μα η μπάλα στον αέρα είναι»
Ντέιβιντ Στεργάκος: «Είναι φανταστικός. Δεν έχω δει καλύτερο παίκτη ποτέ μου».
Γιώργος Αμερικάνος: «Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ! Αν έπαιζε μαζί μας στην ΑΕΚ του ’60 θα ήμασταν αήττητοι.»
Βασίλης Γκούμας: «Αν παίζαμε μαζί θα σκοράραμε 300 πόντους σε κάθε παιγνίδι!»
Όντι Νόρις: «Έχω δει πολλούς παίχτες στην καριέρα μου, αλλά αυτά που κάνει ο Γκάλης στο παρκέ, μόνο δύο ή τρεις παίχτες μπορούν να τα κάνουν.».
Γκάλης=Τίτλοι και διακρίσεις
Το ταλέντο του στο μπάσκετ ήταν κάτι παραπάνω από ξεχωριστό. Όπως ξεχωριστές ήταν και οι ηγετικές ικανότητές του. Άλλωστε, είχε έναν μοναδικό τρόπο να βάζει τη μπάλα στο καλάθι με 1000+1 τρόπους. Ποιος ξεχνάει, άλλωστε, το καλάθι μπροστά στον Τσατσένκο, όταν χρειάστηκε να κάνει τριπλό(!!!) σπάσιμο μέσης στον αέρα; Ποιος ξεχνά τα καλάθια μπροστά στον Μπομπ ΜακΑντού στις μονομαχίες του Άρη με την Τρέισερ Μιλάνο;
Για όλες αυτές τις μεγάλες στιγμές του, ο Γκάλης κατάφερε να κερδίσει -πέρα από την αγάπη του κόσμου- και πολλές διακρίσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε παρακάτω…
Τίτλοι
8 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
7 Κύπελλα Ελλάδας: 1985, 1987, 1988, 1989, 1990,1992,1993
Μετάλλια
1 Χρυσό μετάλλιο Ευρωμπάσκετ: 1987
1 Αργυρό μεταλλιο Ευρωμπάσκετ: 1989
MVP
1 MVP Ευρωμπάσκετ: 1987
5 MVP Πρωταθλήματος Ελλάδας: 1988, 1989, 1990, 1991, 1992
Βραβεία 1ου Σκόρερ
11 φορές Πρώτος σκόρερ Ελληνικού πρωτθλήματος: 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991
2 φορές πρώτος σκόρερ Κυπέλλου Πρωταθλητριών[15]: 1992, 1994
4 φορές Πρώτος σκόρερ Ευρωμπάσκετ: 1983, 1987, 1989, 1991
1 φορά Πρώτος σκόρερ Μουντομπάσκετ: 1986
Είναι 23 Ιουλίου 2017 και ο Γκάλης «κλείνει» τα 60 χρόνια ζωής. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όμως, η αγάπη του κόσμου, αλλά και ο σεβασμός των αντιπάλων παραμένει ίδιος! Χρόνια πολλά, «Γκάνγκστερ»…
Πηγή: sdna.gr