Εάν, λοιπόν, και εσύ έχεις πέσει θύμα της υγρασίας και της μούχλας, δεν αποκλείεται να έχεις εντοπίσει σημάδια στους τοίχους. Αυτό σημαίνει ότι οι τοίχοι σου χρειάζονται επειγόντως βάψιμο. Πώς γίνεται, όμως, το βάψιμο τοίχου με υγρασία; Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.
Η υγρασία στον τοίχο ή το ταβάνι σχεδόν πάντα έχει βαθύτερα αίτια. Τα μαύρα στίγματα μούχλας ή το ξεφλούδισμα του χρώματος είναι τα φανερά συμπτώματά της. Εκτός από τους εξωτερικούς κλιματικούς παράγοντες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ευθύνεσαι και εσύ. Οι χώροι που δεν είναι καλά αερισμένοι και φωτισμένοι, όπως για παράδειγμα τα υπόγεια, δημιουργούν υγρασία. Επομένως, θα πρέπει να προσέχεις τις συνήθειές σου, προκειμένου να προλάβεις το κακό!
4 Βήματα για ένα αποτελεσματικό βάψιμο τοίχου με υγρασία!
Βήμα 1ο: Εξάλειψη σημαδιών και αιτών υγρασίας
Σε έναν τοίχο με σημάδια υγρασίας δεν μπορείς απλώς να περάσεις το χρώμα από πάνω. Όσες φορές και να το κάνεις, θα είναι μάταιο, αφού το πρόβλημα θα παραμένει. Αρχικά, για να πετύχει το βάψιμο τοίχου με υγρασία πρέπει να εξαλείψεις την πηγή του κακού. Αυτή μπορεί να είναι μια υδραυλική βλάβη ή τα υψηλά επίπεδα υγρασίας της περιοχής που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κάλεσε, λοιπόν, έναν υδραυλικό να διορθώσει το πρόβλημα εάν πρόκειται για βλάβη σωλήνων. Εναλλακτικά, σου προτείνουμε να οπλίσεις τους τοίχους σου με μονωτικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, κάνε τρύπες στο κάτω μέρος του τοίχου και μέσω αυτών εφάρμοσε στο εσωτερικό του το υλικό. Αυτό θα σε προστατέψει από τη μελλοντική προσβολή της υγρασίας. Φρόντισε, όμως, να έχεις καλύψει το δάπεδο και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια δε θέλεις να λερωθεί.
Προσοχή: Τα φυτά που μπορούν να σε σκοτώσουν - Μερικά τα έχουμε σπίτι μας
Βήμα 2ο: Τρίψιμο & καθαρισμός τοίχου
Σειρά έχει ο καθαρισμός. Εάν ο τοίχος σου έχει ξεφλουδίσει ή έχει φουσκώσει είναι ένα δείγμα υγρασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να τον τρίψεις μέχρι να αφαιρεθεί το παλιό χρώμα. Είναι απαραίτητο να φτάσεις σε ένα καθαρό και υγιές υπόστρωμα, που να μπορεί να υποδεχθεί τις επόμενες στρώσεις στόκου και βαψίματος. Για τον καλύτερο καθαρισμό των επίμαχων σημείων με σημάδια μούχλας, χρησιμοποίησε μυκητοκτόνο υγρό. Ψέκασε με αυτό και τρίψε καλά, μέχρι να καθαριστούν πλήρως όλα τα σημεία. Τέλος, για μεγαλύτερη μελλοντική προστασία, σου προτείνουμε να περάσεις όλο τον τοίχο με ειδικό προϊόν για την ανερχόμενη υγρασία από το έδαφος, που θα βρεις στο εμπόριο.
Βήμα 3ο: Στοκάρισμα τοίχου
Το στοκάρισμα τοίχου με υγρασία είναι βασικό βήμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καλό υπόστρωμα του χρώματος. Αρχικά, φτιάξε το στόκο προσθέτοντας νερό στη σκόνη σύμφωνα με τις οδηγίες. Στη συνέχεια, προσπάθησε να στοκάρεις πρώτα τυχόν ρωγμές ή τρύπες που έχουν δημιουργηθεί. Έπειτα, πέρνα με στόκο την υπόλοιπη επιφάνεια του τοίχου με φορά από δεξιά προς αριστερά ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο. Για την καλύτερη διευκόλυνσή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γωνιακή σπάτουλα για την ένωση των τοίχων ή μια μικρότερη για τα δύσκολα σημεία. Μόλις στεγνώσει, λείανε όλη την επιφάνεια του τοίχου με ένα τριβείο χειρός για να μπορέσει να βαφτεί. Επίσης, πέρασε τον τοίχο με ένα καθαρό και ελαφρώς βρεγμένο σφουγγάρι. Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρεθεί κάθε ίχνος σκόνης. Ενώ αν πιστεύεις ότι χρειάζεται, μπορείς να περάσεις και δεύτερο χέρι στόκου.
Βήμα 4ο: Βάψιμο τοίχου με υγρασία
Πριν από το βάψιμο τοίχου με υγρασία, θα ήταν καλό να περάσεις αστάρι. Φρόντισε να το αραιώσεις με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή και να το αφήσεις να στεγνώσει. Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, ήρθε η ώρα για το πιο κρίσιμο σημείο. Για το βάψιμο τοίχου με υγρασία σου προτείνουμε να περάσεις δύο χέρια πλαστικό μυκητοκτόνο χρώμα. Η απόχρωση αφήνεται στα δικά σου γούστα, αλλά το είδος αυτό είναι αναγκαίο για έναν προβληματικό τοίχο. Επιπλέον, μπορείς να περάσεις ένα χέρι θερμομονωτικό χρώμα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του χρώματος είναι η ικανότητά του να προστατεύει τους τοίχους από την υγρασία. Τέλος, φρόντισε να αφήνεις το απαιτούμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των βαψιμάτων, ώστε να έχεις ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.
Ελπίζουμε οι οδηγίες μας για το βάψιμο τοίχου με υγρασία να σου φάνηκαν χρήσιμες. Παρ’ όλα αυτά, εάν χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός ειδικού για το βάψιμο των τοίχων σου, εμείς είμαστε εδώ!
Πηγή: Douleutaras.gr Blog