Το πρώτο πλήρως λειτουργικά αποκατεστημένο κτίριο του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού άνοιξε τις πόρτες του το Σάββατο 1η Απριλίου.
Πρόκειται για την Οικία Δασοφύλακα, η οποία το 1896 καταγράφεται ως βοηθητικό κτίριο της Οικίας Αρχικηπουρού και σήμερα πλέον αποτελεί το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών.
Χθες, Κυριακή 2 Απριλίου, ο «Ε.Τ.» επισκέφτηκε το πρώην βασιλικό κτήμα και ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ενημέρωσης, όπου παρουσιάζονται πτυχές της ιστορίας του κτήματος.
Τα δεδομένα που συλλέξαμε από την περιήγησή μας τόσο στην ανακτορική όσο και στην αγροτική ενότητα σε ένα συμπέρασμα καταλήγουν: με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα για την υλοποίηση του εμβληματικού εθνικού σχεδίου ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος.
Οχι μόνο από τη νέα εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται το Κέντρο Ενημέρωσης, ούτε κι από την ορατή εξέλιξη των εργοταξίων στο Ανάκτορο και στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Η πρόοδος του μεγαλόπνοου σχεδίου συνοδεύεται και από την ανάκαμψη του φυσικού τοπίου ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά. Η φύση αναγεννιέται. Μικρά πευκάκια συντροφεύουν την περιήγησή μας προς το Ανάκτορο μεταφέροντας στο βλέμμα αισιόδοξα μηνύματα!
Στη διαδρομή προς την αγροτική ενότητα, λεύκες ύψους 110-130 εκ. δίνουν επίσης τη δική τους ελπιδοφόρα εικόνα! Το ευρύτερο οικοσύστημα έχει καθαρίσει σε μεγάλο ποσοστό από τους καμένους κορμούς και φαίνονται οι πρώτες εργασίες για την αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων!
Γεννήτρια, Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών και Οικία Αρχικηπουρού
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Σύμφωνα με το σύγχρονο μεγάλο σε μέγεθος χάρτη του πρώην βασιλικού κτήματος που έχει τοποθετηθεί δίπλα από το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών, βρισκόμαστε στο σημείο του κτιριακού συμπλέγματος με τους αριθμούς «14», «15» και «16». Δηλαδή στα κτίρια Γεννήτρια, Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών και Οικία Αρχικηπουρού αντίστοιχα. Ακολουθώντας την ανάπλαση της διαδρομής από την Πύλη Λεύκας, μήκους περίπου 850 μ., συναντάμε το πρώτο αποκατεστημένο κτίριο, τη Γεννήτρια. Το παρόν κτίριο χτίστηκε μετά την επιστροφή του Γεωργίου Β’ (1935). Λίγα βήματα πιο πάνω, το Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών Τατοΐου έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για την αποκατεστημένη Οικία Δασοφύλακα, που ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Η Οικία Δασοφύλακα το 1896 καταγράφεται ως στάβλος, υποστηρικτικός της Οικίας Αρχικηπουρού. Το τελευταίο οίκημα που σήμερα ο επισκέπτης βλέπει λίγα βήματα πιο πέρα από το Κέντρο Ενημέρωσης -και που ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί- είναι η Οικία Αρχικηπουρού. Είναι ένα διώροφο κτίριο της δεκαετίας του 1880. Θεωρείται έργο του αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, ο οποίος σχεδίασε τη βασιλική έπαυλη. Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης του πρώην βασιλικού κτήματος, η Οικία Αρχικηπουρού θα στεγάσει το Κέντρο Ελέγχου του Κτήματος (τηλεπικοινωνίες, ασφάλεια, διοίκηση κτήματος) και η Γεννήτρια θα στεγάσει αποδυτήρια και τους χώρους υγιεινής.
Η έκθεση – χρονολόγιο
Σήμερα το Κέντρο Ενημέρωσης λειτουργεί με τους εθελοντές του δραστήριου και ιστορικού Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου σε στενή συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ. «Στόχος είναι να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 17:30», λέει στον «Ε.Τ.» η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Ελένη Παναγιώτου, καλωσορίζοντάς τον «Ε.Τ.» στην πρώτη ουσιαστικά υποδομή του εμβληματικού εθνικού έργου. Η έκθεση στο ισόγειο φωτίζει τις ιστορικές φάσεις του Τατοΐου μέσα από ένα σύντομο και τεκμηριωμένο χρονολόγιο, το οποίο φωτίζει σημαντικά ιστορικά γεγονότα τα οποία σχετίζονται και καθόρισαν το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο ιστορικά τζάκια -στοιχεία της αυθεντικότητας του οικήματος-, αλλά και ο σύγχρονος πυρήνας της έκθεσης, όπου «φωτίζεται» ο πλούτος της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Στο πατάρι του κτιρίου παρουσιάζονται τρία σύντομα βίντεο σε τρία αντίστοιχα ψηφιακά «παράθυρα» με στιγμιότυπα της ιστορίας του κτήματος. Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα QR μέσω κινητού τηλεφώνου.
Παράλληλα, η αποκατάσταση του Ανακτόρου και η μετατροπή του σε μουσείο συνεχίζεται. Το Ανάκτορο φαίνεται να ανακτά τα εξωτερικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του ταυτότητα από την εποχή του Γεωργίου Α’. Στην αγροτική ενότητα έχουν μπει σκαλωσιές στο παλιό βουστάσιο, ενώ θυμίζουμε ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τις μελέτες αποκατάστασης του νέου βουστασίου, του ιπποστασίου και του καταφυγίου.
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη