«Ο πολιτιστικός και δημιουργικός κλάδος και οι άνθρωποι που απασχολούνται σε αυτόν συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι να διαμορφώσουμε το πλαίσιο εκείνο που όχι μόνο θα θωρακίσει τον κλάδο, αλλά και θα τον ενδυναμώσει». Η παρουσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην 86η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης υπογράμμισε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του πολιτισμού, όπως σημειώνει ο κ. Γιατρομανωλάκης, «με την ολιστική ερμηνεία του όρου ανάπτυξη, που περιλαμβάνει την οικονομική, την κοινωνική, τη μορφωτική και την ψυχαγωγική του διάσταση».
Οικοδόμηση ευκαιριών, κινήτρων και ενθάρρυνση της δημιουργικότητας
«Με θετικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες κατά 38%, ως συνέχεια μέτρων που λάβαμε στην καρδιά της πανδημίας, όπως η δημιουργία του μητρώου απασχολουμένων στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα, υλοποιούμε μια στρατηγική που βασίζεται στην οικοδόμηση ευκαιριών και κινήτρων και στην ενθάρρυνση της δημιουργικότητας. Με την εκπόνηση τοπικών πολιτιστικών masterplans σε πόλεις και νησιά της χώρας μας, για πρώτη φορά υλοποιείται, στ’ αλήθεια, πολιτιστική περιφερειακή πολιτική, η οποία, μάλιστα, συμπεριλαμβάνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία και δεν την παραγνωρίζει. Με το φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό και απολύτως ουσιαστικό έργο για την αναβίωση, την ανάδειξη και την επανατοποθέτηση της ελληνικής χειροτεχνίας, αξιοποιούμε τη χειροτεχνική παράδοση και δυναμική κάθε τόπου, ενισχύοντας τη χειροτεχνική κατάρτιση, επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και εξαγωγικές προοπτικές. Με τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών επενδύουμε στον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος αναλογεί περίπου στο 1/3 της συνολικής τουριστικής κίνησης, και δημιουργούμε νέα αφηγήματα, βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης και ευκαιρίες να ανακαλύψει κανείς το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας. Μεγάλα έργα σε όλη την Ελλάδα, από το Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη μέχρι το Εθνικό Θέατρο Ρόδου, και από τη δημιουργία ενός διεθνούς οπτικοακουστικού κέντρου στη Δράμα στη λειτουργία 20 σχολών χειροτεχνίας από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, συμβάλλουν και αυτά ουσιαστικά στην ανάδειξη του πολιτισμού σε μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης».
Το «Acropole» ανοίγει το 2023
«Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάρτιση και η εκπαίδευση των απασχολουμένων στον πολιτιστικό και τον δημιουργικό κλάδο, ειδικά δε καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά εμφανίζει και απειλές για τον κλάδο, ο οποίος καλείται να μετεξελίξει τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχει. Σε αυτήν την προσπάθεια βασικό ρόλο πρόκειται να διαδραματίσει και το νεοσύστατο “Acropole”, τo οποίο θα λειτουργήσει το 2023 ως ένας φορέας πολυεπίπεδης υποστήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, παρέχοντας ευκαιρίες για κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, έρευνα και δικτύωση. Το συγκεκριμένο έργο ύψους €3,7 εκατομμυρίων έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Κλείνει την πόρτα διαλόγου το ΠΑΣΟΚ
«Η υπεραξία του πολιτισμού διαφαίνεται και από τη συνεισφορά του σε άλλους τομείς όπως η Υγεία. Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τέχνη και οι καλλιτεχνικές δράσεις λειτουργούν θεραπευτικά, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Υγείας υπέγραψαν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μνημόνιο συνεργασίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του καινοτόμου Προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει τη συνταγογράφηση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων ως μέρος μιας ευρύτερης θεραπευτικής αγωγής, ενώ παράλληλα θα τρέχει και ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που θα φέρει κοντά επαγγελματίες από τον τομέα του πολιτισμού και της Υγείας».
Προσβασιμότητα
«Ως προς τα ζητήματα αναπηρίας, υπερήφανα υποστηρίζουμε την καθολική προσβασιμότητα όλων στην παραγωγή και την κατανάλωση πολιτισμού. Πρόσφατο παράδειγμα, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με σκοπό την πολιτιστική και την κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με οπτική αναπηρία στις δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η δράση αυτή έρχεται έπειτα από μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία του ΚΕΑΤ με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, η οποία ξεκίνησε πέρυσι και περιλαμβάνει από την παραγωγή προγραμμάτων σε γραφή Μπράιγ μέχρι την εκπαίδευση ταξιθετών στην καθοδήγηση τυφλών ατόμων. Πολλά επιπλέον προγράμματα έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατομα με Αναπηρία».
Ψηφιακός μετασχηματισμός
«Η καινοτομία στον κλάδο του πολιτισμού δεν σταματά όμως εκεί, καθώς το υπουργείο ενισχύει την προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του πολιτισμού, χρηματοδοτώντας εργαλεία και εξοπλισμό, με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εσόδων για πολιτιστικούς φορείς, τη διεύρυνση του κοινού, την αξιοποίηση σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος, την εκπόνηση νέων και καινοτόμων δράσεων, αλλά και την οικονομική στήριξη των δημιουργών. Η παραπάνω πρωτοβουλία λειτουργεί συμπληρωματικά με την ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελλήνων δημιουργών και καλλιτεχνών και αύξησης των πολιτιστικών εξαγωγών. Παράδειγμα εξωστρέφειας στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων αποτελεί το Πρόγραμμα GreekLit. Ενα πρόγραμμα επιδότησης μέρους του κόστους μετάφρασης ελληνικών βιβλίων σε ξένες γλώσσες με στόχο την αύξηση των εκδοτικών εξαγωγών. Παράλληλα, στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες σχεδιάζονται showcases και residencies, μέσω των οποίων ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτές και πολλές ακόμα δράσεις έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0».
Ειδήσεις σήμερα
Τηλεθέαση: Ποιοι γέλασαν και ποιοι έκλαψαν την εβδομάδα που πέρασε
Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη φωτογραφία του τάφου της στον Άγιο Γεώργιο