Επόμενη στάση, η γειτονιά του Μετς. Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ένα πάρκο, μια παιδική χαρά και ένα γήπεδο μπάσκετ έρχονται να αναβαθμίσουν το αστικό τοπίο της Αθήνας. Έναν χρόνο μετά τη δημιουργική επέμβαση στη γειτονιά του Νέου Κόσμου, αλλά και την ανακαίνιση του γηπέδου στο Λύκειο Μοσχάτου, το Ίδρυμα Ωνάση ανακαινίζει την παιδική χαρά και «ζωντανεύει» το Άλσος Λογγίνου υποστηρίζοντας συγχρόνως τους νέους καλλιτέχνες.
Σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πάρκα στην καρδιά της Αθήνας, το Άλσος Λογγίνου γεννιέται ξανά, με περισσότερες από 2.500 νέες φυτεύσεις σε μια έκταση 750 τ.μ. Στο πλαίσιο της οικολογικής ταυτότητας του Ιδρύματος Ωνάση και της ανάγκης των κατοίκων της γειτονιάς για ολοένα και περισσότερο πράσινο, οι νέες φυτεύσεις ήρθαν να συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση της βιοποικιλότητας του άλσους και να ενισχύσουν την ισορροπία του οικοσυστήματός του. Διασταύρωση διαδρομών έκτασης 2.200 τ.μ. με φυσικό, χωμάτινο, σταθεροποιημένο δάπεδο, υδρευτικές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν μια φιλική προς το περιβάλλον συντήρηση του χώρου, περίφραξη και παγκάκια προσκαλούν τους κατοίκους αλλά και τους περαστικούς του Μετς να σταθούν και να απολαύσουν αυτό το ξεχασμένο πάρκο της πόλης.
Mε τη Μιμή Ντενίση η φιλανθρωπική εκδήλωση για τη διάσωση του Χοροθεάτρου «Δόρα Στράτου»
Το υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ ανακαινίζεται και τόσο το γήπεδο όσο και ο παρακείμενος τοίχος μεταμορφώνονται από δύο νέους εικαστικούς, τον Μάριο Μαρκάτη και τον Ιάσονα Κουτσουρή, μέλη της ομάδας «U can’t stop Us», που επεμβαίνουν στο Άλσος Λογγίνου στο Μετς με δύο πολύχρωμα γκράφιτι. Οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν τον παραλληλόγραμμο χώρο του γηπέδου σαν να πρόκειται για ζωγραφικό τελάρο. Οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως αυτοί καθρεφτίζονται στις γραμμές και στα όρια του αγωνιστικού χώρου, συμπλέκονται με ζωγραφικές χειρονομίες αφαιρετικού χαρακτήρα. Η επιβεβλημένη διαγράμμιση διατηρείται και ταυτόχρονα ανατρέπεται: ο κεντρικός κύκλος, οι πλευρικές και τελικές γραμμές, η γραμμή των ελευθέρων βολών και του τρίποντου, τα ημικύκλια και το περίγραμμα του ταμπλό με τη στεφάνη παραμένουν ευδιάκριτα, ενταγμένα όμως πλέον σε μια ζωγραφική σύνθεση. Ο αγώνας σε έναν τέτοιον χώρο γίνεται έτσι πιο ζωντανός και ευχάριστος τόσο για τους παίκτες όσο και για τους θεατές. Κοιτώντας δε το γήπεδο από ψηλά, με την οπτική του πουλιού, ξεδιπλώνεται στα μάτια σου ένας ζωντανός πίνακας στην καρδιά της πόλης.
«Η ιδέα πίσω από το έργο λαμβάνει υπόψη το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Άλσους Λογγίνου, το οποίο έχει την τάση να συνδυάζει μια ποικιλία δραστηριοτήτων. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο το οποίο περιέχει φόρμες-σχήματα που ξεκινούν ανεξάρτητα και καταλήγουν να συγχωνεύονται στο κέντρο. Δημιουργείται έτσι ένα σημείο φυγής, που συμβολίζει αντίστοιχα την ιδιότητα του άλσους να ενώνει αυτές τις φόρμες-δραστηριότητες και να δημιουργεί μια μικρή κοινότητα. Στη συνέχεια, με το ίδιο σκεπτικό, δημιουργήσαμε ένα παρόμοιο μοτίβο στην επιφάνεια του τοίχου, προσθέτοντας την έννοια του χρόνου μέσω μιας εναλλαγής από τη μέρα στη νύχτα», αναφέρουν ο Μάριος Μαρκάτης και ο Ιάσονας Κουτσουρής.
Επιδιώκοντας μια πιο οικολογική, «πράσινη» προσέγγιση της αστικής ταυτότητας του Μετς, το Ίδρυμα Ωνάση προχωρά σε ολική ανακαίνιση και της παιδικής χαράς του Άλσους Λογγίνου. Έντονα, ζωντανά χρώματα, νέος σύγχρονος εξοπλισμός, νέα όργανα παιχνιδιού, κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα παιδιών. Πολυσύνθετα ξύλινα σπιτάκια, κούνιες, τραμπάλες, παιχνίδια ελατηρίου. Μια σειρά νέων οργάνων με φυσικά υλικά και πιστοποίηση TUV, που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, βοηθούν στη σωματική άσκησή τους (αναρρίχηση, ολίσθηση, τραμπαλισμό, αιώρηση, ταλάντωση και διάδραση) και προωθούν το ατομικό και το ομαδικό παιχνίδι, με εξοπλισμό κατάλληλο και για ΑμεΑ.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ