Οι Γιάννης και Μαρίνα Αλεξάνδρου, στο νέο τους ταξίδι «Στις όχθες του Νείλου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν, μέσα από το οποίο βλέπουν τον κόσμο όπως αυτός διαμορφώθηκε από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Εποχή έως τον 20ό αιώνα και τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η οπτική της Αλεξάνδρειας, μιας πόλης με ιδιαίτερο ρόλο στον Ελληνισμό. Μέσα από τη ζωή κάποιων Ελλήνων της Αλεξάνδρειας περπατούν στην Αθήνα, στην Ελβετία, στη Νέα Υόρκη και τη Μύκονο, σκάβουν τα πολιτικά ρεύματα που τη διαπέρασαν, αγγίζουν τις ιδεολογίες που διαμόρφωσαν και πότισαν το σώμα της με άφθονο αίμα. Το βιβλίο «Στις όχθες του Νείλου» προσδοκεί να αντέξει στον χρόνο γιατί αφηγείται σημαντικές καταστάσεις, αλλά και γιατί οι συγγραφείς του δεν αναζητούν τον εντυπωσιασμό. Οποια στιγμή κι αν το ανοίξει ο αναγνώστης, το άρωμά τους βρίσκεται εκεί, ικανό να χαρίσει πρωτογενείς συγκινήσεις.
-Στο νέο βιβλίο των ΓΙΑΝΝΗ και ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, «Στις όχθες του Νείλου», η μοίρα των μυθιστορηματικών προσώπων διασταυρώνεται με πλήθος σημαντικών ιστορικών γεγονότων μέσα από τη μελαγχολική ματιά του Καβάφη και την αρχοντιά των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Ποιο το έναυσμα για αυτό το τόσο γοητευτικό ταξίδι;
Οι στίχοι του Καβάφη που ακολουθούν
«Σαν έξαφνα, ώρα μεσάνυχτ’ ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές…»
μας έβαλαν την ιδέα ότι μία πόλη με τέτοια ιστορία, στις ακτές της Μεσογείου, με ένα μοναδικά εύκρατο κλίμα και γεμάτη ανήσυχους Ελληνες, δεν μπορεί παρά να είναι κάτι απόλυτα ξεχωριστό.
-Ποια ήταν τα στοιχεία που σας γοήτευσαν για να πιάσετε την αρχή του νήματος;
Ενα στοιχείο και μόνο: Η αδιάκοπη ελληνικότητά της για χιλιάδες χρόνια.
Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και μεταφέρθηκε στο σπίτι της
-Πώς ήταν η ζωή στην τότε θρυλική κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια των αρχών του 20ού αιώνα;
Πώς ήταν η ζωή στη θρυλική κοσμοπολίτικη ελληνική Αλεξάνδρεια; Μοναδική! Μπορείτε να φανταστείτε μια πόλη που όλος ο πλούτος της ήταν σε ελληνικά χέρια; Η συστηματική καλλιέργεια νέων ποικιλιών βάμβακος από τους Ελληνες καθιέρωσαν διεθνώς το βαμβάκι. Τα εκκοκκιστήρια ανήκαν σχεδόν όλα σε Ελληνες. Ε ναι λοιπόν, όλοι αυτοί δημιούργησαν μια μπελ επόκ που δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά αλλού. Θα πάρετε μια γεύση διαβάζοντας το βιβλίο μας.
-Τι έχει απομείνει από αυτήν τη μυθιστορηματική πόλη;
Οταν με τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ έφυγαν οι Ελληνες Αιγυπτιώτες, έφυγε και η μυθιστορηματική πόλη.
-Ποια ήταν τα ιστορικά στοιχεία που σας βοήθησαν για να συνθέσετε την ιστορία σας, μιλήστε μας για την έρευνά σας και αν συναντήσατε δυσκολίες στην αναζήτηση των πληροφοριών σας.
Πολύ σωστά το εκφράσατε. Είναι ακριβώς η ιστορία της Αλεξάνδρειας που μας βοήθησε να συνθέσουμε και την ιστορία του βιβλίου μας. Στην έρευνά μας σταθήκαμε πολύ τυχεροί. Εχουμε έναν Αιγυπτιώτη φίλο, τον Δημήτρη, 91 ετών, που μας βοήθησε να διαλέξουμε την πιο αξιόπιστη βιβλιογραφία για την Αλεξάνδρεια των Ελλήνων. Δυσκολευτήκαμε πολύ να μπορέσουμε να περιγράψουμε σωστά τη θέση της Βαΐας πριν και μετά τον γάμο της με Ρωμαίο αξιωματούχο.
-H γοητευτική και αξεπέραστη γιαγιά Νόρα, η Βάλη, η εγγονή της, και η Βαΐα, η πανέμορφη θεραπαινίδα της Κλεοπάτρας, τι ρόλο καλούνται να παίξουν περπατώντας στα δρομάκια και τις γειτονιές της ιστορικής πόλης, αφουγκραζόμενες τον ψίθυρο που έρχεται από τη μακρινή έρημο και τις φελούκες που τριγυρνάνε στις καλαμιές του Νείλου.
Τρεις γυναίκες σε τρεις διαφορετικές εποχές, που καθεμία έχει τελείως διαφορετική ζωή, πιστεύουμε ότι κάνουν το βιβλίο μας πιο ενδιαφέρον και προσθέτουν στην ιστορικότητά του. Τη Νόρα τη ζούμε να είναι ασύγκριτη νοσοκόμα στους πληγωμένους από τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, αλλά και αντάξια του πατέρα της στη διεύθυνση της μεγάλης επιχείρησης εμπορίας βάμβακος. Η Βάλη έχει τη ζωή της στην Αθήνα, σπουδάζει στην Ελβετία και γυρίζει στην Αλεξάνδρεια να βρει τα πατρογονικά της και τα ίχνη της οικογένειας. Η Βαΐα, σκλάβα της Κλεοπάτρας, πηγαίνει πάλι σαν σκλάβα στη Ρώμη που παντρεύεται Ρωμαίο αξιωματούχο του Οκταβιανού.
-Η λογοτεχνία είναι ένα τεράστιο χωνευτήρι απόψεων, τάσεων, ιδεών και προτάσεων, το οποίο δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αφηγείται τι είναι η ζωή. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να συνυπάρχουν σε αυτό δύο διαφορετικές προσωπικότητες, όπως ο Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου, πάνω από 25 συναπτά έτη;
Κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις. Είναι δύσκολο να είναι μαζί 2 άνθρωποι στη ζωή, όπως και στο γράψιμο ενός βιβλίου. Στην περίπτωσή μας, όμως, τα βιβλία έσωσαν τον γάμο μας. Τσακωνόμαστε τόσο πολύ για την υπόθεση, για την περιγραφή των χαρακτήρων, τον τίτλο κ.λπ., που δεν έχουμε μετά καμία όρεξη να τσακωθούμε αναμεταξύ μας.