Το αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους «Δον Κιχώτης» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά στις 26 Δεκέμβρη του 1869 από το Μπαλέτο των Μπολσόι της Μόσχας και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά έργα παγκοσμίως. Τον Φεβρουάριο του 1933 έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα της Οδησσού και έπειτα για σχεδόν έναν αιώνα η παράσταση δέχθηκε αλλαγές και αναβαθμίσεις και παρουσίασε στο κοινό ποικιλία χορογραφιών αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την τέχνη του μπαλέτου.
Η υπόθεση του «Δον Κιχώτη» είναι γνωστή από το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), ένα από τα διασημότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο καλοσυνάτος Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, παρασυρμένος από τα ανδραγαθήματά τους, αποκηρύσσει το παρελθόν του. Επιλέγει το όνομα Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, παίρνει για υπηρέτη του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα και πορεύεται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την περιπέτεια και μια Δουλτσινέα που ζει μόνο στα όνειρά του.
Το μπαλέτο ωστόσο στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, που περιλαμβάνεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Κεντρικό θέμα είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο. Αυτός ο έρωτας δεν είναι αρεστός στον πατέρα της κοπέλας, ο οποίος θέλει να παντρέψει την Κίτρι με έναν ξιπασμένο ευγενή, τον Γκαμάτσο και γι’ αυτό δεν αποδέχεται τον φτωχό Μπαζίλιο για γαμπρό του.
Η Κίτρι αρνείται κατηγορηματικά να υποταχθεί στην θέληση του πατέρα της και οι δύο εραστές καταφέρνουν να το σκάσουν με ένα έξυπνο σχέδιο. Ο Δον Κιχώτης συνεχίζοντας τις περιπέτειές του, φτάνει στο χωριό των δύο νέων και αφού θαμπώνεται από την ομορφιά της κοπέλας που για μια στιγμή πιστεύει ότι είναι η «Δουλτσινέα» του, τελικά καταλαβαίνει τη δύναμη της αγάπης του ζευγαριού και αποφασίζει να βοηθήσει τους ερωτευμένους με τον αλτρουισμό που τον διακρίνει ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, οι ήρωες της παράστασης μπλέκουν σε ένα ισπανικό παραμύθι με περιπλανήσεις στην επαρχία της Καστίλης, τσιγγάνικους χορούς, ταυρομάχους, περιπλανώμενους μουσικούς, μαγικά όνειρα με υπέροχες νεράιδες και δρυΐδες και μια ξεχωριστή επίσκεψη στο κάστρο του Δούκα.
Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης
Το ισπανικό μεσογειακό ταμπεραμέντο διανθίζεται με την μαγεία του κλασικού μπαλέτου και την εμπνευσμένη μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, ο οποίος με τον «Δον Κιχώτη» και την «Μπαγιαντέρα», τις δύο μεγάλες επιτυχίες του, έμεινε στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου ως ένας καταξιωμένος δημιουργός μοναδικών παραστάσεων.
Ένα ιστορικό μπαλέτο, που εδρεύει σε μια από τις σπουδαιότερες όπερες της Ευρώπης, έρχεται και πάλι στην Αθήνα. Αυτή τη φορά, στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής του περιοδείας που ξεκίνησε τον Ιούλιο από την Ολλανδία.
Το μπαλέτο και η ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού και η διάσημη όπερα κουβαλούν μια ιστορία αιώνων, καθώς στη μακρόχρονη πορεία τους έχουν φιλοξενήσει έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού συνεχίζει την πορεία του με σεβασμό στην ιστορία του. Με δική του ακαδημία, αλλά και με μεταγραφές από διάσημα μπαλέτα, παραμένει από τα σπουδαιότερα μπαλέτα της Ανατολικής Ευρώπης. Κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι παρουσιάζουν κλασικές παραστάσεις με τις οποίες περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έχει την έδρα του σε ένα θέατρο-κόσμημα για την πόλη της Οδησσού, ένα μνημείο πολιτισμού με σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία. Ονόματα μεγάλων συνθετών, κορυφαίων τραγουδιστών, αλλά διάσημων χορευτών και χορογράφων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Μεγάλων που παρουσίασαν έργα τους εδώ.
Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι μπαλαρίνες Άννα Πάβλοβα και Ισιδώρα Ντάνκαν και η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Σαρά Μπερνάρ έχουν ανέβει στη σκηνή του και έχουν εντυπωσιαστεί από το υπέροχο αυτό θέατρο, ενώ το περιοδικό Forbes πριν λίγα χρόνια το χαρακτήρισε το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ανατολικής Ευρώπης.
Μουσική: Λούντβιχ Μίνκους
Λιμπρέτο: Μαριούς Πετιπά
Χορογραφία: Μαριούς Πετιπά
Χορογραφική διασκευή: Γκαρίπης Σεβογιάν, Ιανίνα Κισελιόβα
Σκηνοθεσία: Οκσάνα Λίνιβ
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Νατάλια Μπεβζένκο Ζένκινα
Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας Οδησσού
Διεύθυνση ορχήστρας: Ίγκορ Τσερνέτσκι
Με τους κορυφαίους σολίστ, το Corps de Ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας Οδησσού
Κίτρι: Νατάλια Ιβάσενκο
Μπαζίλιο: Αντρί Πισαριέβ
Διάρκεια: 2 ώρες μαζί με ένα διάλειμμα
ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ – Μπαλέτο σε δύο πράξεις
ΜΠΑΛΕΤΟ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΣΣΟΥ
ΗΡΩΔΕΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
VIP ΖΩΝΗ: 100 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 85 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 70 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 60 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 50 ευρώ
Ε ΖΩΝΗ: 40 ευρώ
ΣΤ ΖΩΝΗ: 35 ευρώ
Z ΖΩΝΗ: Κανονικό 30 ευρώ / παιδικό, εφηβικό, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων 25 ευρώ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 2103221897): 25 ευρώ
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 211 7701700
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 77 01 700, www.viva.gr & www.ct.gr