Αν και τα Όσκαρ συνήθως απονέμονται τον Φεβρουάριο, η διοργάνωση πήρε φέτος αναβολή 2 μηνών, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα καλυτέρευαν και δεν θα χρειαζόταν να γίνουν καθόλου εκπτώσεις ως προς την λαμπρότητα της εκδήλωσης και την προσέλευση συντελεστών και κοινού σε αυτήν.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν ήταν τελικά τόσο ρόδινα, όσο θα τα ήθελαν οι διοργανωτές: Με την πανδημία να καλπάζει σε διεθνές επίπεδο- το ίδιο και στις ΗΠΑ- το καλύτερο που μπόρεσε να γίνει ήταν μια “χωρισμένη” στα 2 τελετή, στις αίθουσες «Dolby Theatre» και «Union Station» του Λος Άντζελες, με προσέλευση που δεν ξεπέρασε τα 170 άτομα.
Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτης δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη». [Δείτε εδώ όλους νικητές]
Εδώ θα διαβάσουμε δέκα πράγματα τα οποία πρέπει να ξέρουμε ή θέλουμε να ξαναθυμηθούμε για το αστραφτερό αγαλματίδιο. Αυτόν τον γνωστό-άγνωστο «θείο Όσκαρ».
Η πρώτη απονομή του έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλιγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ. Ο Μάγερ ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη με φιλόδοξο στόχο να απογειώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τον κινηματογράφο. Και το πέτυχε…
– Τα βραβεία Όσκαρ αρχικά ονομάζονταν Academy Award of Merit. H ονομασία «Όσκαρ» καθιερώθηκε επίσημα το 1939. Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερη δημοφιλής και τα προηγούμενα χρόνια. Το 1934 ο ρεπόρτερ Sidney Skolsky αποκάλεσε «Όσκαρ» το πρώτο βραβείο της Katharine Hepburn.
– Για το όνομα του αγαλματιδίου έχουν ακουστεί αρκετά. Η εκδοχή που ακούγεται ως πιο πιθανή είναι ότι μία υπάλληλος της ακαδημίας ονόματι Margaret Herrick μόλις είδε το βραβείο είπε ότι μοιάζει σαν τον θείο της τον Όσκαρ.
– Από το 1983 και μετά, τα χρυσά αγαλματίδια φτιάχνονται από ειδικευμένους τεχνίτες του εργαστηρίου R S Owens στο Σικάγο. Για την ιστορία αναφέρουμε πως τα προηγούμενα χρόνια, τα Όσκαρ κατασκευάζονταν στην Batavia του Ιλινόις.
ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ
– Το πρώτο αγαλματίδιο του 1928 είχε σχεδιάσει ο Cedric Gibbons, φημισμένος art director της MGM. Αναπαριστούσε έναν ιππότη που στέκεται πάνω σε ένα κύλινδρο φιλμ και κρατάει το σπαθί ενός σταυροφόρου. Η Ακαδημία ανέθεσε τη δημιουργία του σχεδίου στον γλύπτη του Λος Άντζελες George Stanley και του ζήτησε να το φτιάξει σε τρεις διαστάσεις.
– Με το πέρασμα των χρόνων το σχέδιο δέχτηκε μερικές τροποποιήσεις και το αγαλματίδιο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, αναπαριστά έναν γυμνό άνδρα ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες, μία κάθε κλάδο της Ακαδημίας. Δηλαδή τους παραγωγούς, τους ηθοποιούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους και τους τεχνικούς.
Η αξία του «θείου Όσκαρ»
– Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πληροφορίες για το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ 2021, τα πρώτα χρόνια τα αγαλματίδια ήταν φτιαγμένα από πηλό και όπως μπορεί να υποθέσει κανείς είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής. Μετά το τέλος του πολέμου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία τους το μέταλλο και ο χρυσός. Το εξωτερικό του βραβείου είναι καλυμμένο με χρυσό 24 καρατίων. Το εσωτερικό του όμως αποτελείται από ένα κράμα κασσίτερου το οποίο φτιάχνεται ειδικά για τα Όσκαρ. Συγκεκριμένα αποτελείται από χαλκό, νικέλιο, ασήμι και χρυσό. Στο τέλος καλύπτεται με βερνίκι που το προστατεύει από χτυπήματα και γρατσουνιές.
– Το αγαλματίδιο έχει ύψος 34 εκατοστά και βάρος περίπου 4 κιλά. Για να φτιαχτεί ένα αγαλματίδιο χρειάζονται 10 ημέρες.
– Κάθε χρόνο φτιάχνονται περισσότερα βραβεία από όσα χρειάζονται. Αυτό γίνεται για τις περιπτώσεις που μπορεί να έχουμε ισοπαλία ή πολλαπλούς νικητές ανά κατηγορία. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο, το όνομα του νικητή δεν είναι χαραγμένο πάνω στο αγαλματίδιο. Αυτό γίνεται μόλις ανακοινωθεί ο νικητής και αφού αποδεχθεί το βραβείο του. Έτσι, κανείς δεν γνωρίζει ποιοι ή πόσοι είναι οι νικητές μέχρι να ανοίξει ο εκάστοτε φάκελος τη βραδιά της απονομής.
– To αγαλματίδιο του θείου Όσκαρ κοστίζει μόλις 400 δολάρια για να κατασκευαστεί αλλά η εμπορική του αξία είναι μόλις 1 δολάριο. Αυτό ορίζει μια συμφωνία του 1950 μεταξύ Ακαδημίας και νικητών η οποία δεσμεύει τους δεύτερους σε περίπτωση που θελήσουν να πουλήσουν το βραβείο τους μετά τη νίκη τους. Όποιος νικητής αρνηθεί να την υπογράψει, δεν παίρνει βραβείο. Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα κάποια Όσκαρ έχουν πουληθεί και σε δημοπρασίας για χιλιάδες δολάρια.
– Το 2000 τα βραβεία εκλάπησαν από το φορτηγό που τα μετέφερε και βρέθηκαν τελικά από έναν υπάλληλο καθαριότητας πεταμένα στα σκουπίδια. Από τότε, κάθε χρόνο, η Ακαδημία φυλάει κλειδωμένο σε θησαυροφυλάκιο ένα επιπλέον σετ βραβείων.
– Η πρώτη ηθοποιός που πόζαρε στους φωτογράφους δίνοντας ένα φιλί στον θείο Όσκαρ ήταν η Audrey Hepburn όταν κέρδισε το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1954 για την ερμηνεία της στην ταινία Roman Holiday.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μετακίνηση εκτός νομού: Πότε επιτρέπεται – Τι είπε ο Σκέρτσος και τι αναφέρει το ΦΕΚ
- Συντάξεις: Αναδρομικά 1.056 έως και 31.080 ευρώ για 200.000 ένστολους από τον Ιούνιο [αναλυτικοί πίνακες]
- Εμβολιασμός: Ώθηση στην επιχείρηση «Ελευθερία» – Ραντεβού από αύριο οι πολίτες 30 – 39 ετών – Ποιοι ακολουθούν
- Σοκ: Επιδειξίας εισέβαλε στην τηλεκπαίδευση – Εμφανίστηκε γυμνός στα παιδιά
- Γηροκομείο στα Χανιά: Συνελήφθη νοσηλευτής – Αναζητούνται άλλα δύο άτομα
- Όσκαρ 2021: Στο Nomadland τα βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας – Όλοι οι νικητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr