ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορία, μυθοπλασία και σκακιστικές προκλήσεις

ΞΕΝΙΑ ΣΤΟΥΚΑ, [email protected]

Με ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες καλωσορίζουμε και τον Φεβρουάριο. Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής σάς παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το πολυαναμενόμενο βιβλίο «Κερδίζοντας στην παράταση – 10 μαθήματα για έναν κόσμο όπου ζούμε περισσότερο» από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος», που κυκλοφορεί αύριο, 1η Φεβρουαρίου, στα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο-οδηγό για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν μια μακρά και γεμάτη νόημα ζωή, αλλά και μια απάντηση σε όλες αυτές τις αναλύσεις που προεξοφλούν ότι οι γηράσκουσες κοινωνίες θα είναι αδύναμες, αντί να συνειδητοποιούν ότι, με την κατάλληλη κοινωνική προετοιμασία, μια μεγαλύτερη σε ηλικία κοινωνία μπορεί να γίνει μια καλύτερη κοινωνία. Στις προτάσεις μας θα συναντήσετε βιβλία που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα διαβάζονται με την ίδια ζέση και θα προκαλούν στους αναγνώστες τέρψη και στοχασμό, αλλά και δύο βιβλία επιστημονικού ενδιαφέροντος που εξηγούν την Ιστορία και τα γεγονότα της παρακινώντας μας παράλληλα να αγαπήσουμε τη γνώση.

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΔΙΝΗ, 1950-2017»

Συγγραφέας: Ιαν Κέρσοου • Εκδόσεις: «Αλεξάνδρεια» • Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου

Ο μετρ αναλυτής του ναζισμού, που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη δίτομη βιογραφία «Χίτλερ» (εκδ. «Μεταίχμιο»), επανέρχεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με το νέο του συναρπαστικό έργο-ένα πανόραμα Ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης. Μετά την «κόλαση των δύο πολέμων» που σημάδεψαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα -όπως το περιέγραψε ο Ιαν Κέρσοου στο προηγούμενο βιβλίο του- τα χρόνια από το 1950 έως το 2017 έφεραν ειρήνη και σχετική ευημερία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Το βιβλίο ξετυλίγει την πορεία της σύγχρονης Ευρώπης από το «οικονομικό θαύμα» της «γηραιάς ηπείρου» στις δεκαετίες του 1950 και 1960 και τη Σοσιαλδημοκρατία στη Δυτική Ευρώπη έως τις νέες κρίσεις της επιταχυνόμενης παγκοσμιοποίησης. Αντλώντας παραδείγματα από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ανιχνεύοντας όλες τις πτυχές της από την πολιτική και την οικονομία έως την κουλτούρα, ο συγγραφέας φωτίζει πανοραμικά την απρόσμενη, περιπετειώδη πορεία που μας έφερε στο σήμερα και που προοιωνίζεται μια εξίσου απρόβλεπτη συνέχεια.

«ΟΙ ΑΔΕΡΦΕΣ ΡΑΖΗ»

Συγγραφέας: Κατερίνα Ζαρόκωστα • Εκδόσεις: «Μεταίχμιο»

Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα που παρακολουθεί την προσαρμογή και την εξέλιξη της πρώτης και της δεύτερης γενιάς προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και δείχνει πώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα επηρέασαν δραματικά τη ζωή τους. Ανάμεσα στις δύο όχθες, οι αδερφές Ραζή, Μέλπω, Τέτα και Χαρίκλεια, ζουν στη μια μεριά και ονειρεύονται την άλλη. Ευτυχισμένες οι μέρες στην Πόλη, πριν από την Καταστροφή, δύσκολα τα πρώτα χρόνια όταν πέρασαν στην αντικρινή όχθη. Από τη μία στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σε πρόσφυγες. Στην Ελλάδα καθεμιά ακολουθεί την πορεία της, χωρίς να πάψουν να είναι ενωμένες σαν γροθιά. Προσφυγιά, Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα. Οταν στη ζωή τους εισβάλλει ορμητικά η Ινώ και συνδέεται ερωτικά με τον άντρα της Μέλπως Ραζή, οι ισορροπίες ανατρέπονται και το άλας του έρωτα εμπλουτίζει την ιστορική περίοδο που σκιαγραφεί με μαεστρία η Κατερίνα Ζαρόκωστα.

«ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ»

Συγγραφέας: Ρομπ Σινκλέρ • Εκδόσεις: «Bell» • Μετάφραση: Χριστίνα Ριζοπούλου

Ο Ρομπ Σινκλέρ στο τρίτο καθηλωτικό βιβλίο της εξαιρετικά επιτυχημένης σειράς «Ο Εχθρός», με πρωταγωνιστή τον Καρλ Λόγκαν, μας ξεναγεί σε ένα θρίλερ γεμάτο δράση και ανατροπές που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Τον παγίδεψαν, τον είπαν δολοφόνο, τον στιγμάτισαν ως προδότη και τώρα είναι μόνος του. Οι δικοί του άνθρωποι, οι επί δύο δεκαετίες συνεργάτες και σύντροφοί του στην Ενιαία Υπηρεσία Πληροφοριών, τον κυνηγούν. Και δεν είναι οι μόνοι που τον ψάχνουν… Διακυβεύονται όμως πολύ περισσότερα από τη δική του ζωή. Και ο Καρλ Λόγκαν είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να βάλει τέλος σε όλο αυτό. Ή μήπως όχι;

«Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΚΑΚΙ»

Συγγραφέας: Γκάρι Κασπάροφ • Εκδόσεις: «Πατάκη»

O πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, αναλύει τα μυστικά της επιτυχίας του και δίνει συμβουλές που θα βοηθήσουν τον καθένα να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε όλους τους τομείς της ζωής, από την επαγγελματική σταδιοδρομία μέχρι την αναζήτηση της οικογενειακής ευτυχίας. Μέσα από τη διήγηση πολλών περιστατικών από τον κόσμο του επαγγελματικού σκακιού και από τις επιχειρηματικές του απόπειρες, ο Κασπάροφ επιχειρεί να μας μυήσει στο πώς να αναλύουμε τις διάφορες καταστάσεις… για ρουά ματ, αλλά και πώς να αξιολογούμε τους παράγοντες που συνθέτουν το παζλ των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ενδεχομένως να ξεπεράσουμε. Ενας απαραίτητος οδηγός για όσους αγαπούν το σκάκι, αλλά και τον τρόπο σκέψης του!

«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

Συγγραφέας: Αντώνης Μανιτάκης • Εκδόσεις: «ΕΑΠ»

Ο ακαδημαϊκός και πολιτικός Αντώνης Μανιτάκης παραδίδει μια ενδελεχή έρευνα για τον Ελληνισμό και τα εφόδια, πνευματικά και ψυχικά, ώστε να συμμετέχει ενεργά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να αντιμετωπίζει με σύνεση, με αυτοπεποίθηση και με κάθε δυνατή πρόγνωση και προσαρμοστικότητα τις απρόβλεπτες διακινδυνεύσεις της νέας «οικουμενικότητας» που ζούμε. Μια ενδιαφέρουσα ιστορική αφήγηση των ιδεών που πυροδότησαν την Εθνική Επανάσταση, διαμόρφωσαν την πολιτική φυσιογνωμία ενός λαού και συγκρότησαν μια σύγχρονη, ανθεκτική και ανοιχτή στον κόσμο συνταγματική Πολιτεία. Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η υπεράσπιση του ελληνικού δημοκρατικού και φιλελεύθερου συνταγματισμού, μαζί με την καλλιέργεια ενός συνταγματικού πατριωτισμού, έχει σήμερα την έννοια της υπεράσπισης της ενότητας και της ιδιαιτερότητας της συνταγματικής μας ταυτότητας. Οχι για να κλειστούμε από τον κόσμο, αλλά για να ανοιχτούμε άφοβα σε αυτόν, για να αντιμετωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση με πολιτική αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία και ελπίδα, αρκεί να αποκτήσουμε συνείδηση της ιστορικότητάς μας και άρα και των ορίων μας, με λίγο περισσότερη, βέβαια, συνταγματική δημοκρατική αυτογνωσία».

«ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ»

Συγγραφέας: Αλίκη Βαξεβάνογλου • Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Η μελέτη της πολυγραφότατης και διακεκριμένης Αλίκης Βαξεβάνογλου εστιάζει στο φαινόμενο της φτώχειας και του κοινωνικού δεσμού κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, από τον 11ο έως τον 14ο-15ο αιώνα, εξετάζοντας την εξέλιξή του σε συνάρτηση με όλους εκείνους τους παράγοντες με τους οποίους αλληλεπιδρά: Φεουδαρχικό σύστημα, Εκκλησία, θρησκευτικά τάγματα και κοινωνικοθρησκευτικές αντιλήψεις, πολιτική εξουσία, ύπαιθρος και πόλεις, οικονομία και φορολογία και μείζονες κρίσεις με θεμελιακές επιπτώσεις, όπως η μαύρη πανώλη και η σιτοδεία τον 14ο αιώνα. Ταυτόχρονα, η μελέτη της περιόδου αυτής παρέχει συνάμα τα κλειδιά για την κατανόηση του κόσμου των νεότερων χρόνων και κατ’ επέκταση του σύγχρονου κόσμου, καθώς τότε, στον ύστερο Μεσαίωνα, διαμορφώνονται τα θεμέλια της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Οπως σημειώνεται από την κ. Βαξεβάνογλου, «το φαινόμενο της φτώχειας, πέρα από χρονικά και χωρικά πλαίσια, διέπεται από πάγια μοτίβα, πολιτιστικά και κοινωνικά, τα οποία φαίνεται να αναπαράγονται σταθερά και τα συναντά κανείς τόσο στην Ελλάδα ή την Ευρώπη του 21ου αιώνα όσο και στη μεσαιωνική Δύση του 14ου αιώνα ή στη νεότερη εποχή, τον 17ο αιώνα».

Βιβλίο-ωδή στη μακροζωία

«ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ – 10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»

Συγγραφέας: Camilla Cavendish • Εκδόσεις: «Παπαδόπουλος»

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο-ωδή στη μακροζωία, μια επιτόπια ενδιαφέρουσα δημοσιογραφική μελέτη και καταγραφή της ανθρώπινης εξέλιξης με απαράμιλλη αφηγηματική δεινότητα. Ερευνώντας προσεκτικά και κατανοώντας βαθιά τον ανθρώπινο παράγοντα, η δημοσιογράφος Camilla Cavendish αμφισβητεί τα δεδομένα και τα ταμπού γύρω από τη γήρανση και μας συστήνει τον τρόπο που διαφορετικές χώρες ανταποκρίνονται στις πρωτοφανείς νέες προκλήσεις της εξέλιξης της ζωής. Μέσα από συζητήσεις με κορυφαίους επιστήμονες σχετικά με ανακαλύψεις που θα μπορούσαν ταχύτατα να επηρεάσουν την ποιότητα και την έκταση της ζωής η Cavendish ερευνά το πώς οι κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, γιατροί, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και ο καθένας από εμάς, μπορούν να διαχειριστούν το δεύτερο μισό της ζωής.

Απόσπασμα

«Αν θέλετε να δείτε πώς είναι η πραγματική βιολογική γήρανση, μπορείτε να ναυλώσετε ένα σκάφος. Στην Ικαρία, ένα όμορφο ελληνικό νησί κοντά στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, ο ένας στους τρεις κατοίκους ζει μέχρι τα 90 και η άνοια είναι σπάνια. Οι Ικαριώτες σπάνια πάσχουν από καρκίνο ή καρδιοπάθεια και στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτά εμφανίζονται, αναπτύσσονται οκτώ έως δέκα χρόνια αργότερα απ’ ό,τι στους Αμερικανούς. Οι Ικαριώτες αναφέρουν, επίσης, σημαντικά λιγότερα ποσοστά κατάθλιψης. Η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει πολλές υπαίθριες δραστηριότητες -λέγεται ότι είναι δύσκολο να περάσεις μια μέρα στην Ικαρία χωρίς να ανεβοκατεβείς ως και είκοσι λόφους- και αυτό ίσως έχει κάποια σχέση. Η Ικαρία είναι μία από τις Γαλάζιες Ζώνες (βλ. σ. 10), όπου οι άνθρωποι ζουν ασυνήθιστα πολλά χρόνια και με καλή υγεία. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια γενετική μοναδικότητα· το μυστικό είναι ο τρόπος ζωής. Εχει συζητηθεί πολύ το είδος της διατροφής που συνηθίζεται στις Γαλάζιες Ζώνες, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι φυτική, αλλά έχει δοθεί λιγότερη σημασία στην άσκηση. Ομως, είτε ζουν στη Σαρδηνία είτε στην Οκινάουα είτε στις άλλες Γαλάζιες Ζώνες, είναι σαφές ότι αυτοί οι εξωστρεφείς και μακρόβιοι άνθρωποι περνούν πολλές ώρες στην ύπαιθρο σε διαρκή κίνηση. Φυσικά, δεν πρόκειται για άσκηση του γυμναστηρίου, λόγου χάρη για άρση βαρών στον ρυθμό της μουσικής. Είναι κίνηση ενσωματωμένη στην καθημερινή ζωή, δουλειές που εμείς οι υπόλοιποι τις αντικαταστήσαμε με αυτοκίνητα, ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ και άλλες συσκευές. Εχουμε εξοικονομήσει χρόνο επειδή δεν χρειάζεται να κουβαλάμε νερό από μακριά, να κόβουμε ξύλα ή να καλλιεργούμε λαχανικά. Αλλά μήπως το αντίτιμο για όλα αυτά είναι η ευκινησία μας;».

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Από το πάνω ράφι οι προτάσεις του «Ε.Τ.»: Τα λογοτεχνικά διαμάντια είναι παντοτινά

Kon

Οδυσσέας Ζώρας: «Ο Ελληνας δεν διαβάζει πολύ. Ομως, σέβεται το βιβλίο…»

Kon

Ελένη Σαμαράκη: Η χήρα του κορυφαίου συγγραφέα μιλάει στον «Ε.Τ.» με αφορμή το αφιερωματικό έτος

Kon

Μάθημα Ιστορίας σαν παραμύθι – Παιδικά βιβλία για τους ήρωες του 1821

Kon

Χρήστος Γκόντιας: «Η φύση είναι έμπνευση και σχολείο»

Kon

Οι προτάσεις του «Ε.Τ.»: 6 αναγνώσματα για τις κρύες νύχτες του lockdown

Kon

Ο «Ε.Τ.» προτείνει: Ασφαλείς αποδράσεις στις σελίδες 7 βιβλίων

Kon

Θεατρικές παραστάσεις στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Kon

Το τερμάτισαν στης ΗΠΑ: Θέλουν να βγάλουν Όμηρο και Σαίξπηρ από τα σχολεία θεωρώντας τους ρατσιστές και σεξιστές

Μαρίνα Μπενέκου