Εμπνεύστρια και ιδρύτρια αυτής της πολυπολιτισμικής ιδέας η διεθνούς φήμης Ελληνίδα εικαστικός και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης CUNY Σωζήτα Γκουντούνα, μία από τις πλέον επιφανείς καλλιτέχνιδες και curators της Αμερικής με μακρά θητεία στο χώρο.
Το Greece in USA πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ψηφιακό άνοιγμα εν μέσω πανδημίας δημιουργώντας τις προδιαγραφές για ένα διεθνές περιβάλλον για τους Eλληνες καλλιτέχνες, αλλά και για διαπολιτισμικές συμπράξεις.
Η νέα πλατφόρμα εγκαινιάζεται με την ομαδική ψηφιακή έκθεση «Το Δικαίωμα στη Σιωπή;» με θέμα το σωφρονιστικό σύστημα, τα καθεστώτα φυλάκισης και εγκλεισμού σε διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτικά πλαίσια, από την Αμερική και την Ευρώπη έως την Ασία.
Εμπνεύστρια και ιδρύτρια αυτής της πολυπολιτισμικής ιδέας η διεθνούς φήμης Ελληνίδα εικαστικός και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης CUNY Σωζήτα Γκουντούνα
«Η πρώτη φάση της έκθεσης, την οποία μπορεί κανείς να δει ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας της Shiva Gallery, παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο John Jay College of Criminal Justice στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με τη συμμετοχή σαράντα τριών Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών, ενώ η δεύτερη παράλληλη δράση αναμένεται τον Φεβρουάριο στο «Undercurrent», έναν από τους επιδραστικότερους εκθεσιακούς χώρους παγκοσμίως με έδρα το Μπρούκλιν», σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Σωζήτα Γκουντούνα, εξηγώντας ότι το Greece in USA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος προάγει τη γνώση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και προωθεί τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία και τη κοινωνική συμμετοχή.
Η πλατφόρμα -όπως περιγράφει η κ. Γκουντούνα- εστιάζει στη διάδοση καινοτόμων προγραμμάτων στο χώρο της τέχνης και της εκπαίδευσης, διερευνώντας την εξελισσόμενη ποικιλομορφία και τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού τόσο σε εικαστικές όσο και σε παραστατικές τέχνες, στον πειραματικό κινηματογράφο, στα νέα μέσα, στην αρχιτεκτονική και το χορό, επιδιώκοντας να δημιουργήσει και να προκαλέσει νέα σκέψη για τις τέχνες και να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από συνεργασίες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Greece in USA απαρτίζεται μεταξύ άλλων επιφανών προσωπικοτήτων από τον γενικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Γιάννη Καπλανη και τον πρόεδρο του MoMUS Ανδρέα Τάκη.
Κρατερός Κατσούλης στον ΕΤ: Η σάτιρα είναι πιο δύσκολη από τη φάρσα
Τα έργα
Η εναρκτήρια έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα στη Σιωπή;» πυροδοτεί μια σειρά προβληματισμών γύρω από τα ζητήματα του εγκλεισμού και των σωφρονιστικών συστημάτων. Ανάμεσα σε άλλα που θα συναντήσει ο θεατής στην ιστοσελίδα της Shiva Gallery ξεχωρίζουν τα έργα Ελλήνων βραβευμένων καλλιτεχνών, όπως των Μαργαρίτας Αθανασίου, Διονύση Καβαλλιεράτου, Αγγελικής Σπυροπούλου, Πάνου Κοκκινιά (στη φωτογραφία το «Skylight») , αλλά και διακεκριμένων καλλιτεχνών ξένων, όπως των Kenichi Nakajima και Hiroshi Sunairi από την Ιαπωνία σε συνεπιμέλεια της καθηγήτριας Thalia Vrachopoulos.
Επόμενα βήματα
Το «Greece in USA» έχει ήδη προγραμματίσει τη δεύτερη φάση της έκθεσης στο «Undercurrent» στο Μπρούκλιν τον Φεβρουάριο, ενώ αναμένονται πλειάδα δράσεων κατά τη διάρκεια του έτους.
Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και το κοινό μπορεί να την απολαύσει στο https://shivagallery.org/featured_item/the-right-to-silence.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Χρήστος Γκόντιας: «Η φύση είναι έμπνευση και σχολείο»
Πομπιντού: Το μεγαλύτερο μουσείο μοντέρνας τέχνης της Ευρώπης κλείνει για 4 χρόνια λόγω ανακαίνισης
Τρεις ταινίες κάνουν… πρεμιέρα στο σαλόνι σας
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην Παιανία: Επιτύμβιο μνημείο με δυο γυναικείες μορφές σε φυσικό μέγεθος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr