Το έργο αποτελεί αντίγραφο του πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τίτλο «Salvator Mundi», ο οποίος απεικονίζει τον Ιησού Χριστό να κρατάει μια κρυστάλλινη σφαίρα στο ένα χέρι.
Το συγκεκριμένο αντίγραφο φαίνεται πως είχε φιλοτεχνηθεί κατά την Αναγέννηση, πιθανότατα από κάποιον μαθητή του Ντα Βίντσι.
A 16th-century #copy of “#SalvatorMundi,” the world’s most expensive painting, has been recovered by police after it was stolen from a museum in Naples. https://t.co/tHZ88nrEpY pic.twitter.com/k9VbeqKDbo
— MIX (@mixdevil66) January 19, 2021
Ο πίνακας αυτός είχε αντιγραφεί εξάλλου πολυάριθμες φορές από μαθητές και βοηθούς του καλλιτέχνη, όσο αυτός βρισκόταν ακόμη εν ζωή.
Ο 36χρονος «ιδιοκτήτης» του πίνακα συνελήφθη, κατηγορούμενος για την αποδοχή κλοπιμαίων, όταν η αστυνομία εντόπισε τον πίνακα στο σπίτι του, κατά την διάρκεια έρευνας.
Two police officers stand next to the recovered painting ‘Salvator Mundi’, in Naples, southern Italy. ? epa-efe / ansa / Ciro Fusco #davinci #salvatormundi #epaphotos #photojournalism pic.twitter.com/DZtGFPgnEK
— european pressphoto agency (@epaphotos) January 19, 2021
Ο νόμιμος ιδιοκτήτης του πίνακα, το μουσείο του San Domenico Maggiore, ανέφερε στην ιστοσελίδα του ότι το έργο είχε κατά πάσα πιθανότητα δημιουργηθεί το 1510 από έναν μαθητή του Ντα Βίντσι ονόματι Τζιρόλαμο Αλιμπράντι.
Πιθανός τόπος δημιουργίας του πίνακα φαίνεται πως υπήρξε η Ρώμη, απ’ όπου το έργο μεταφέρθηκε στη Νάπολη από τον σύμβουλο του αυτοκράτορα Καρόλου του 5ου, Τζιοβάνι Αντόνιο Μουσκετόλα.
Ο πίνακας είχε επιστρέψει στον τόπο «γέννησής» του για λίγο το 2019, όταν το μουσείο στο οποίο πλέον ανήκει τον δάνεισε στη Βίλλα Φαρνεζίνα της Ρώμης για μια έκτακτη έκθεση με θέμα τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Η αστυνομία δεν έχει προσδιορίσει ακριβώς το πότε εκλάπη ο πίνακας, αλλά είναι γνωστό ότι το μουσείο στη Νάπολη τον είχε στην κατοχή του μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και του επεστράφη μετά την έκθεση στη ρωμαϊκή βίλλα.
Ο αυθεντικός πίνακας «Salvator Mundi» είχε γράψει ιστορία το 2017, όταν πουλήθηκε για 450,3 εκατ. δολάρια από τον Οίκο δημοπρασιών Christie’s, στην Νέα Υόρκη.
Παρόλο που και για τον αυθεντικό πίνακα λέγεται ότι είχε, τουλάχιστον εν μέρει, φιλοτεχνηθεί από μαθητές του Ντα Βίντσι, δεν παύει να αποτελεί το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει ποτέ πουληθεί σε δημοπρασία, με πολλούς να εικάζουν ότι η αγορά έγινε για λογαριασμό του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Από την πώλησή του τον Νοέμβριο του 2017, ο αυθεντικός «Salvator Mundi» δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.
Το μουσείο του Λούβρου (στο Άμπου Ντάμπι) είχε ανακοινώσει τα αποκαλυπτήρια του πίνακα σε έκθεση το 2018, αναβάλλοντάς τα στην συνέχεια επ’ αόριστον και για άγνωστες αιτίες.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία του!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr