ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τον μεταλλαγμένο ιό και στην Ελλάδα – Πόσα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Κορωνοϊός: Δύο «ορφανα» κρούσματα του ιδιαίτερα μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του Sars-CoV-2 και ακόμη δύο υπό εξέταση εντοπίστηκαν στην κοινότητα, προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές αρχές για επέκταση της διασποράς.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα καταγράφει συνολικά 26 περιστατικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι ο ιός δεν έχει «σύνορα». Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος για τα τουλάχιστον δύο «ορφανά» περιστατικά, καθώς από την ιχνηλάτησή τους δεν αναδείχθηκαν ταξίδια ή ύποπτες στενές επαφές προερχόμενες από το εξωτερικό που να δικαιολογούν τη μόλυνση με τη μετάλλαξη.

Στελέχη των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και ιχνηλάτησης αναφέρουν πως είτε τα κρούσματα λένε «ψέματα», κάτι απίθανο, είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους του ιού τυχαία κατά τη διάρκεια της κινητικότητάς τους. Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής έκταση που έχει λάβει. Τυχόν ευρεία κυκλοφορία της μετάλλαξης του ιού στην κοινότητα μπορεί να σημάνει διατήρηση των περιοριστικών μέτρων καθώς λόγω μεταδοτικότητας δεν αποκλείεται να επιφέρει περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ.

Μια ακόμη, πολύ μικρή όμως, πιθανότητα, όπως αναφέρουν επιστήμονες στον «Ε.Τ.», είναι ο ιός να έχει μεταλλαχθεί και μέσα στην Ελλάδα φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις 17 μεταλλάξεις ή σχεδόν τις 17 που χαρακτηρίζουν την Β117 – τη μετάλλαξη που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σήμανε συναγερμό λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας. Ενα τέτοιο σενάριο θα συνεπάγεται ακόμη πιο αρνητική εξέλιξη όσον αφορά στη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους. Από τη στιγμή ειδικά που με βάση τα πρόσφατα και αξιόπιστα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα η εν λόγω μετάλλαξη καθιστά τον ιό αρκετά πιο μεταδοτικό.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους της Covid-19, από τα οποία τα 24 εισαγόμενα, εκ των οποίων 23 από Αγγλία και ένα από Ντουμπάι. Tα δύο διαπιστωμένα ως «ορφανά» εντοπίστηκαν στην Κρήτη και τα Κάτω Πατήσια Αττικής, ενώ δύο ακόμη ύποπτα-«ορφανά» βρίσκονται υπό εξέταση.

Τα «ορφανά» περιστατικά προέκυψαν μετά από μοριακό έλεγχο στον οποίο είχαν υποβληθεί παρουσιάζοντας συμπτώματα ότι νοσούν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον μοριακό έλεγχο που πραγματοποιείται στα εργαστήρια υπάρχουν ενδείξεις -όπως π.χ. η έλλειψη ενός γονιδίου της ακίδας του ιού- που χτυπούν «καμπανάκι». Ετσι, κρίνεται αναγκαία η ειδική ανάλυση στα εργαστήρια του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από αυτή την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι δύο που δεν έχουν σχέση με ταξίδι φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Τα πρώτα τέσσερα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού ήταν εισαγόμενα από την Αγγλία, με πτήσεις που είχαν φθάσει στη χώρα μας στις 21 και 24 Δεκεμβρίου 2020. Είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό μετά από rapid tests, αλλά μετά τον ειδικό μοριακό έλεγχο και ανάλυση που διήρκεσε τρεις μέρες είχε αναδειχθεί η μετάλλαξη του ιού.

Σημειώνεται πως τα εισαγόμενα κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους του ιού παραμένουν σε καραντίνα, φρουρούμενα σε ξενοδοχείο των νότιων προαστίων. Μετά από δέκα ημέρες υποβάλλονται σε νέο έλεγχο και αποφασίζεται εάν θα βγουν από την καραντίνα ή όχι. Στα «ορφανά» κρούσματα δίνονται οι απαραίτητες οδηγίες αυστηρής τήρησης της καραντίνας, η οποία ελέγχεται συχνότερα, και επανεξέτασής τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία του!

Κορωνοϊός: «Μας είπαν να πούμε ψέματα, ξέραμε ότι προκαλούσε θανάτους» – Νέες μαρτυρίες γιατρών από την Ουχάν

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκτακτο: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Τι αλλάζει στα SMS με κωδικό 6 και 2, ποιες περιοχές μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός και Lockdown: «Βαθύ κόκκινο» για 13 νέες περιοχές στην Ελλάδα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Μιχάλης Μάρδας

Απομακρύνεται το καθολικό lockdown – «Κλείδωσε» η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο για τον κωδικό 6 [συνεχής ενημέρωση]

Μιχάλης Μάρδας

Eurovision 2021: Έτσι θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός και Lockdown: Εκτακτες ανακοινώσεις Χαρδαλιά με Κικίλια για τα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εκτάκτως εμβολιάζονται 5.000 χρόνιοι ασθενείς στην Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός και lockdown: Προς ολοταχώς για οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα – Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίαση – Ποια τα σενάρια που εξετάζονται

Μιχάλης Μάρδας

Λινού: 24ωρα σούπερ μάρκετ και ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης – Καλύτερα ο κόσμος να είναι έξω παρά μέσα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τα λύματα «κλειδώνουν» το ολικό lockdown – Αυξητικές τάσεις έως και +337%

Ανδρέας Ντίνης