Τον πυρήνα της έκθεσης αποτελεί το πολυδαίδαλο δίκτυο των αρχαίων πηγαδιών και δεξαμενών ύδρευσης που εντοπίστηκε στη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία της γραμμής «3» του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου.
Η έκθεση προβλέπεται το ίδιο εντυπωσιακή με την κοπιαστική αρχαιολογική έρευνα που προηγήθηκε και τη σπουδαιότητα των ευρημάτων που ήλθαν στο φως. Το «πράσινο φως» για τη δρομολόγησή της άναψε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Η Γραμμή 3 της Αττικό Μετρό, στο τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς, περιλαμβάνει 5 σταθμούς και 7 φρέατα εξαερισμού. Για τη διάνοιξή της διενεργήθηκε αρχαιολογικός έλεγχος 30.000 τ.μ., σε τρεις δήμους.
Στην πλειονότητα των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά αποκαλύφθηκαν περισσότερα από 345 πηγάδια και 388 δεξαμενές, που αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτιζε το νερό στην αρχαία πόλη. Αυτό το σκεπτικό εξυπηρετεί και η εκθεσιακή πρόταση, η οποία αναμένεται να προσδώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο σταθμό όταν ανοίξει τις πύλες του, το 2022.
Με τίτλο «Ιστορίες για το αθέατο νερό», η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία την ενέταξε στον προγραμματισμό των εργασιών της μετά από πρόταση της διευθύντριας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, Στέλλας Χρυσουλάκη.
Οι πέντε ενότητες της έκθεσης, σύμφωνα με τον μουσειολογικό σχεδιασμό που εκπόνησε η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Δώρα Ευαγγέλου, «προβάλλουν τη ζωτική αξία του νερού ως αναγκαία προϋπόθεση της διαβίωσης αλλά και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, διαχρονικά». Οι τέσσερις ενότητες χωροθετούνται στην υπόγεια διαδρομή εντός του σταθμού και η πέμπτη στο επίπεδο της κεντρικής πλατείας του Αγίου Κωνσταντίνου, πλησίον της κεντρικής εισόδου. Το εκθεσιακό υλικό συγκροτούν πρωτότυπα και ψηφιακά εκθέματα όπως και αντίγραφα των συστημάτων άντλησης, συλλογής και μεταφοράς του νερού.
Στην πρώτη ενότητα το κοινό θα μπορεί να δει από στηθαίο, χωρίς να παρεμβάλλεται γυαλί, αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος των δεξαμενών συλλογής του βρόχινου νερού.
Στη δεύτερη, θα παρουσιάζεται επίσης σε αντίγραφο, σε φυσική κλίμακα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο που αποκάλυψαν οι ανασκαφές.
Κεντρικό έκθεμα στην τρίτη ενότητα αποτελεί η ανασύσταση ανδρώνα κλασικής οικίας. Θα παρουσιαστούν τα βοτσαλωτά δάπεδα, το περιμετρικό δάπεδο από ασβεστοκονίαμα και οι δύο περιμετρικοί τοίχοι που αποσπάστηκαν από την ανασκαφή του Φρέατος Δεληγιάννη. Επίσης, θα αναπαρίσταται τμήμα της αυλής με στόμιο δεξαμενής ενώ θα εκτεθούν αυθεντικά ευρήματα που αφηγούνται την καθημερινή χρήση του νερού.
Η τέταρτη ενότητα έχει ψηφιακό χαρακτήρα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι απεικονίσεις των αγγείων θα ζωντανεύουν και θα μας δείχνουν την πορεία του νερού από την άντλησή του στην αυλή μέχρι τη χρήση του μέσα στο σπίτι. Μία από τις ιστορίες θα επικεντρώνεται στο λουτρό της νύφης πριν από την τέλεση του γάμου. Η πέμπτη ενότητα της έκθεσης χωροθετείται στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, όπου οι διερχόμενοι θα μπορούν να δουν κατά χώρα και από το στόμιό της τη δεξαμενή που έφεραν στο φως οι ανασκαφές.
Στη δυνατή επιστημονική ομάδα που συνέταξε τη μελέτη συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι Παναγιώτης Κουτής και Γιώργος Πέππας (αρχαιολογική τεκμηρίωση) και ο αρχιτέκτων-μηχανικός Αιμίλιος Μπεντερμάχερ-Γερούσης, ο οποίος εκπόνησε τα σχέδια.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr