Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, η σφαγή όλου του ανδρικού πληθυσμού τους πάνω από τα 12 και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, αποτέλεσε την αφετηρία για το θεατρικό αυτό έργο του Θανάση Φροντιστή.
Έργο, εν μέρει βιωματικό, αφού ο συγγραφέας, παιδί στην πείνα του ’41, έζησε τον τρόμο της κατοχής, τις κακουχίες, τους κατατρεγμούς, τα ερείπια και το αίμα. Το έργο ισοδυναμεί ως εκ τούτου με μια γνήσια κατάθεση ψυχής. Με αξιοζήλευτη δομή και ρέοντα λυρικό λόγο, αποτελεί μια θυσία στο βωμό της Ιερής Μνήμης και της Ειρήνης. «Η Κόρη των Καλαβρύτων»ακολουθώντας τα χνάρια της αρχαίας τραγωδίας κατά τα Αριστοτελικά πρότυπα ως σύνθεση και ως πλοκή, σκοπό έχει να αναδείξει και στη σκηνή την έκφραση της ακραίας βαρβαρότητας, της σκληρότητας και της απανθρωπιάς των Γερμανικών στρατευάτων στα Καλάβρυτα στις 13/12/1943. Αλλά, επίσης, να αναδείξει και πτυχές της ανθρώπινης φύσης και συναισθήματα, που ταυτοποιούνται στα πρόσωπα της Τραγωδίας. Μια επιτυχημένη θεατρική πλοκή, που συγκλονίζει τον αναγνώστη και πλουτίζει το Νεοελληνικό Θέατρο με ένα άρτιο έργο θέματος και ποιότητας.
Είναι μια ζωντανή κραυγή κατά της βίας, του φασισμού και του πολέμου. Μια ωδή στην Ειρήνη που αποτελεί την αποθέωση της ουσίας του έργου και την εναρμόνισή του με τα δεδομένα της Αρχαίας τραγωδίας. Γραμμένο σε έμμετρο ιαμβικό, ημίστιχο δεκαπεντασύλλαβο, το έργο αυτό τουΘανάση Φροντιστή σύντομα θα βρει το δρόμο του στη σκηνή, όπως του αξίζει και όπου θα καταξιωθεί.