Πρόκειται για μια ομαδική έκθεση που φέρνει κοντά 15 παγκοσμίου φήμης σχεδιαστές μόδας και ταλαντούχους εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα και ενστερνίζονται στο έργο τους το ελληνικό στοιχείο. Αξιοποιώντας τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα, δωρεά του Ι.Δ. Κοιλαλού στο Μουσείο Μπενάκη, οι καταξιωμένοι δημιουργοί, παρουσιάζουν έργα που εμπνέονται από την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και προβάλουν την ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική.
Η έκθεση θα είναι από τις διαρκέσει από τις 10 Απριλίου έως και τις 18 Νοεμβρίου 2016 στην Costa Navarino και από στις 17 Ιουλίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες δημιουργούς είναι: ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής Jean Paul Gaultier, ο οίκος Zeus+Dione, οι σχεδιάστριες Μαίρη Κατράντζου και Σοφία Κοκοσαλάκη, ο σχεδιαστής Δημήτρης Ντάσιος, αλλά και οι εικαστικοί καλλιτέχνες Κωνσταντίνος Κακανιάς, οι Blind Adam και Σοφία Στέβη από την The Breeder Gallery, οι Αντωνάκης, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Απόστολος Καραστεργίου και Μαργαρίτα Μυρογιάννη από την Eleftheria Tseliou Gallery. Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης το Κέντρο Διατήρησης Παραδοσιακών Τεχνικών Κλωστοϋφαντουργίας ΜΕΝΤΗΣ, δωρεά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη και το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια φρέσκια ματιά σε μια διαχρονική κληρονομιά, ζωντανεύοντας τον πλούτο την ελληνικής ενδυμασίας και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική παράδοση αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσής για σύγχρονούς δημιουργούς μέχρι και σήμερα.
Η συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού, η οποία αποτελείται από έντυπες παραστάσεις που απεικονίζουν την ελληνική φορεσιά σε όλες της τις εκφάνσεις, έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη (20 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου 2006) στην έκθεση «Η Ελληνική ενδυμασία. Έντυπες πηγές 16ου-20ού αιώνα από τη Συλλογή Ι.Δ. Κοιλαλού» και είναι πλήρως δημοσιευμένη στον ομώνυμο δίγλωσσο κατάλογο των εκδόσεών του.
Τα περισσότερα, χαρακτικά και υδατογραφίες, είναι δημιούργημα ξένων περιηγητών, οι οποίοι στα χρόνια της φραγκοκρατίας και της τουρκοκρατίας επισκέφτηκαν τη χώρα μας, γοητεύτηκαν και κληροδότησαν ένα πλούσιο αρχείο οπτικών μαρτυριών για μία από τις πλέον λειτουργικές και ταυτόχρονα ευφάνταστες εκφράσεις της ελληνικής ζωής και της πολιτιστικής μας παράδοσης. Στην πλειοψηφία τους δεν αποτελούν μία απλή καταγραφή αλλά είναι απεικονίσεις από αφηγήματα «σκηνογραφημένα» στο περιβάλλον τους ή ενδυματολογικές επινοήσεις ξένων ζωγράφων. Πολλά από τα έργα αποτελούν μια ρομαντική αφήγηση της ελληνικής ιστορίας μέσα από τα μάτια επισκεπτών, γοητευμένων από έναν τόπο ξένο και μυστηριώδη.
Συγχρόνως και για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει στο Μουσείο Μπενάκη, (Κουμπάρη 1, Αθήνα) μία δημιουργία από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τις παράλληλες δράσεις.
Η κ.Ειρήνη Γερουλάνου, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη ανέφερε:
«Μια ιδιαίτερη, παράξενη, απρόσμενη συνεργασία, με δημιουργικές, ενδιαφέρουσες και θεαματικές παράλληλες δράσεις. Το 2016, την πρώτη χρονιά, η Εύα Νάθενα, και η ομάδα της, ταξίδεψαν ψηφιακά το κοινό στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα του 1896, ζωντανεύοντας με ήχο και κίνηση τις ιστορικές φωτογραφίες του επίσημου φωτογράφου των Αγώνων, Άλμπερτ Μάγιερ, ένα μοναδικό υλικό των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.
Φέτος, με αφετηρία έναν άλλο θησαυρό του ΜΜ -τη γοητευτική συλλογή των απεικονίσεων της ελληνικής ενδυμασίας από τους περιηγητές- διεθνείς σχεδιαστές μόδας και εικαστικοί δημιουργούν μια φρέσκια, συναρπαστική/εκρηκτική παρουσίαση που μιλάει στο κοινό με άλλη γλώσσα για την προέλευση και τη διαχρονικότητα των ενδυματολογικών επιλογών και της αισθητικής. Εκ μέρους όλων στο Μουσείο Μπενάκη θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Costa Navarino και συγκεκριμένα την κα Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου για την πρωτοβουλία αυτής της συνεργασίας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για τη συμμετοχή και την προβολή των δράσεων και ιδιαίτερα την κα Χαρά-Ελένη Μητσοτάκη, τον Jean-Paul Gautier που εγκατέστησε στο Μουσείο μια δημιουργία του ανάμεσα στις φορεσιές, και όλους τους σημαντικούς δημιουργούς που πάντοτε, τόσο πρόθυμα, εμπλέκονται στην παράξενη αυτή συνεργασία, εμπνέονται, συμμετέχουν, δημιουργούν και παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ελκυστική όψη της Ελλάδας».
Η κ. Χαρά – Eλένη Μητσοτάκη, Τομεάρχης Δημοσίων Σχέσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε:
«Ως η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της χώρας μας, το αεροδρόμιο της Αθήνας εκπέμπει καθημερινά την πολιτισμική ταυτότητά του. Προβάλλοντας το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα σε εκατομμύρια επιβατών, το αεροδρόμιο έχει μέχρι σήμερα φιλοξενήσει περισσότερες από 75 εκθέσεις και εκδηλώσεις τέχνης, με επισκεψιμότητα 250.000 ανθρώπων κάθε χρόνο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η επόμενη πρωτοβουλία, σε συνεργασία -για δεύτερη συνεχή χρονιά- με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, θα παρουσιάσει, με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, την ελληνική ενδυμασία, μέσα από έργα καταξιωμένων δημιουργών, που εμπνέονται από την αισθητική της παραδοσιακής φορεσιάς. Επόμενος λοιπόν «προορισμός» στο αεροδρόμιο, ο ελληνικός πολιτισμός μέσα από τη διαχρονικότητα της ελληνικής φορεσιάς.»
Παράλληλα, για την Costa Navarino, η τέχνη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο από την αρχή της λειτουργίας της. Πρωτότυπα αλλά και σπάνια έργα, παράλληλα με τα έργα γνωστών σύγχρονων εικαστικών από όλο τον κόσμο, καθώς και νέων καλλιτεχνών, φιλοξενούνται σε σταθερή βάση στους χώρους της Costa Navarino, καταδεικνύοντας τη σημασία που έχει η τέχνη σε αυτόν τον προορισμό. Άλλωστε, η Costa Navarino επενδύει σημαντικά στην τέχνη, τον πολιτισμό και την καινοτομία, δημιουργώντας ξεχωριστές εμπειρίες για τους επισκέπτες της. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με φορείς που ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους δράση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό της Μεσσηνίας και της χώρας.
Από την πλευρά της, η κ. Κωστάντζα Σμπώκου – Κωνσταντακοπούλου, Διευθύντρια – ΤΕΜΕΣ Α.Ε., εταιρείας ανάπτυξης της Costa Navarino, επεσήμανε:
«Η παρουσία του Μουσείου Μπενάκη στους χώρους της Costa Navarino και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», μέσα από μια εδραιωμένη πια συνεργασία , επιβεβαιώνει την αδιάρρηκτη σχέση της ιστορίας, της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον τουρισμό και την εμπειρία των επισκεπτών στην Ελλάδα. Η εμπειρία αρχίζει από την άφιξη, εμπλουτίζεται κατά τη διαμονή αφήνοντας – ελπίζουμε – στην ψυχή του επισκέπτη την αίσθηση ενός τόπου πλούσιου σε πολιτισμό. Σύγχρονοι δημιουργοί έρχονται να ενισχύσουν την μοναδική συλλογή της ελληνικής παραδοσιακής ενδυμασίας του Μουσείου Μπενάκη, όπως αυτή αποτυπώνεται συγκεντρώνεται, ταξινομείται και σχολιάζεται στις έντυπες πηγές του Δημήτριου Κοιλαλούς. Οι δημιουργοί αυτοί φέρνουν μαζί τους τον αέρα της ελεύθερης δημιουργίας επιβεβαιώνοντας τους δυνατούς δεσμούς τους με την Ελλάδα και την ιστορία της, ο καθένας μέσα από το δικό του διαφορετικό βλέμμα».
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Παύλος Θανόπουλος, ο οποίος ζωντανεύει τις γυναικείες μορφές των χαρακτικών και τις λεπτομέρειες από τα ελληνικά τοπία της συλλογής, μέσα από ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο σκηνικό στην Costa Navarino και με μια αντίστοιχη παρουσίαση προσαρμοσμένη στον χώρο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.