Στην κόψη του ξυραφιού θα κινείται τα τρία επόμενα εικοσιτετράωρα επί βελγικού εδάφους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με το βαρύ φορτίο του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην πλάτη του.
Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούσαν με θετικό πρόσημο τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, το περιβάλλον γύρω από την Αθήνα παραμένει ιδιαίτερα ιονισμένο, λόγω του πρεσαρίσματος από τα σενάρια που προωθούνται από ομάδα εταίρων σχετικά με το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας ή ακόμα και εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν. Στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος τοποθέτησε στη σφαίρα του δεδομένου ότι κάποιες χώρες θα κλείσουν τα σύνορά τους, είναι πρόδηλο πως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισχυρές πιέσεις τόσο στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου όσο και στις διμερείς επαφές που θα πραγματοποιηθούν πριν το αυριανό ορόσημο.
Τρεις είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, στις οποίες εστιάζουν την προσοχή τους στο κυβερνητικό στρατόπεδο:
● Η πρώτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
● Η δεύτερη, που θα είναι κοινή, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
● Η τρίτη, που θα έχει και τα χαρακτηριστικά μίνι Συνόδου, θα είναι μεταξύ δέκα κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή και της γείτονος. Σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Φιλανδία, με τις εργασίες να αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι η Αυστρία (που συγκαλεί και τη μίνι Σύνοδο) έχει διατυπώσει ανοιχτά επιθετική θέση έναντι της ελληνικής πλευράς. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός πως σε αυτή τη διάσκεψη θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο της μετεγκατάστασης των προσφύγων.
Με τη θηλιά των αυξανόμενων απαιτήσεων από την πλευρά των εταίρων να σφίγγει γύρω από τη συγκυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επέλεξε στο τετ α τετ του με τον κ. Τουσκ να αφήσει αιχμές για τη στάση που κρατά μια μερίδα των εταίρων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για αντιευρωπαϊκή αντίληψη, η οποία αναπτύσσεται στους κόλπους της Ενωσης. «Μια σειρά από χώρες, κυρίως στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, προβάλλουν μια αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη. Αυτές οι κυβερνήσεις δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας. Να προτείνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με κλείσιμο συνόρων, με τείχη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά μονάχα να αντιμετωπιστούν με συντονισμένες δράσεις, με επιμερισμό υπευθυνότητας και όχι με προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, με το περίφημο blame game, όπως έχουμε συνηθίσει στην αγγλοσαξονική ορολογία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»