Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έλαβε τις αποφάσεις για την απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και την αποδοχή της παραίτησης του διευθυντή του γραφείου του, Γρηγόρη Δημητριάδη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαβεβαιώσει ότι θα χυθεί άπλετο φως, ενώ θα υπογραμμίσει τη βούλησή του να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν λάθη και στρεβλώσεις που έχουν σχέση με το ευαίσθητο ζήτημα της ασφάλειας των επικοινωνιών για την προστασία του εθνικού συμφέροντος. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει ριζικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για την ΕΥΠ.
Εισαγγελέας
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, έχει ζητήσει από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνηθούν υποθέσεις, ενώ μαίνεται η θύελλα για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν θα αναμένει το άνοιγμα της Βουλής και δεν θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργήσει σκηνικό τοξικότητας και σκανδαλολογίας για να «κρυφτεί» πίσω από το έλλειμμα πολιτικών προτάσεων και προγραμματικού λόγου. Κατά τις ίδιες πηγές, έχει δοθεί εντολή να ενημερωθεί πλήρως ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, για το πώς προέκυψε η εισαγγελική άδεια για παρακολούθησή του.
Η κυβέρνηση έχει ήδη απαντήσει θετικά στο αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ θα προηγηθεί σύγκληση εκ νέου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά τον λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιλάμβαναν και παραιτήσεις. Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση. Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων».
«Προσπάθεια διαστρέβλωσης»
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός, ανέφερε: «Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική του ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στο βούρκο. Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα. Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα. Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα» και συνέχισε: «Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Οτι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας Εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος), για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά. Για αυτό επιχείρησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί του και για αυτό θα ενημερωθεί και αρμοδίως από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ. Αρα τις αντίστοιχες απαντήσεις που δημόσια ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος! Ουδέποτε μίλησα για “προσωπικά δεδομένα”, παρ’ ότι στη fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν. Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση. Φυσικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι σε όλους όσοι διαστρέβλωσαν, ενορχήστρωσαν και αναπαρήγαγαν τα fake news και την άθλια επίθεση εναντίον μου».
Εκτός ορίων πολιτικής οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης χθες το απόγευμα, μετά τη διάψευση της Ουκρανίας και της Αρμενίας ότι είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και για αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που ξέφευγαν από τα πολιτικά όρια.
Νίκος Δένδιας: Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας σήμερα στην Ακρόπολη για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσής του και με το λογισμικό Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο. Κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς. Οι πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και συνέχισε:
«Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους.
Εφτασε στο σημείο ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Αραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;
Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας».
Ερωτήματα
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα με τη δήλωσή του. «Ο κ. Μητσοτάκης, που με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ενώ αυτός άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:
– Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση; Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό “υπερόπλο” Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;».
Λίγα λεπτά μετά ακολούθησε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε: «Οι στοχευμένες “διαρροές” του προπαγανδιστικού μηχανισμού από τον Νίκο Ανδρουλάκη επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές Μαφίας. Ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».
Το Σάββατο το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκάλεσε εκτάκτως την Πολιτική Γραμματεία και το απόγευμα, με δήλωσή του, επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Εκανε λόγο για «κακοποίηση του Κράτους Δικαίου από το καθεστώς Μητσοτάκη με τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για μέγα και ασυγχώρητο λάθος: Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει. Αντί για συγγνώμες και ψέματα, λοιπόν, ας μας πει έστω και τώρα όλη την αλήθεια. Ποιοι ακόμα πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν από το καθεστώς που επιχείρησε να στήσει. Σε ό,τι μας αφορά, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σήμερα ως αντιπολίτευση, αλλά και αύριο ως προοδευτική κυβέρνηση, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να υπάρξει δημοκρατική αναμόρφωση του καθεστώτος της ΕΥΠ», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίασή της, στην οποία ανέφερε ότι οι δύο παραιτήσεις «δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα δημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Και προσθέτουν: «Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του. Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για την προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης».
Στην ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την παρούσα Βουλή.
Νωρίτερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είχε μιλήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζιος, στην ΕΡΤ. «Αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τις επικοινωνίες Ελληνα ευρωβουλευτή, μάλιστα την περίοδο -δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό- που επιχειρήθηκε να παγιδευτεί και το κινητό του κ. Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator», είπε και πρόσθεσε ότι «η ΕΥΠ ανήκει στον στενό πυρήνα του πολυδιαφημισμένου “επιτελικού κράτους”, στο Γραφείο του πρωθυπουργού, και πολιτικός προϊστάμενός της είναι ο κ. Μητσοτάκης. Οταν η ΕΥΠ προχωρά σε παρακολουθήσεις σημαινόντων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων, το ελάχιστο που πρέπει να πράξει είναι να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο».
Υπέρ της Εξεταστικής
Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται, ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης με δήλωσή του ανέφερε: «Απαιτούμε τέλος σε όλες τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων. Δημοκρατική εποπτεία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής στη λειτουργία της ΕΥΠ. Δίωξη κάθε ιδιώτη που εγκαθιστά λογισμικό υποκλοπών στα συστήματά τους. Παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές τον Σεπτέμβρη.»
Διάψευση από Ουκρανία και Αρμενία
Διέψευσαν η Ουκρανία και η Αρμενία τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι οι μυστικές υπηρεσίες τους ζήτησαν την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Σεργκέι Σουτένκο, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Ελλάδα, με ανάρτησή του ανέφερε: «Παράξενοι καιροί! (…) Ξένες υπηρεσίες κατηγορούν την Ουκρανία ότι παρακολουθεί πολίτες τους. Τονίζω πως η Ουκρανία ποτέ δεν ζήτησε κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», έγραψε ο Ουκρανός πρεσβευτής.
Λίγο νωρίτερα σε αντίστοιχη διάψευση είχε προχωρήσει ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν. «Είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ποτέ δεν ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις δύο αναρτήσεις αναφέρθηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με το σχόλιο: «Οι πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας διαψεύδουν όσους έλεγαν ότι ζήτησαν την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Η αλήθεια σώζει, πείτε την!».
Ειδήσεις σήμερα