Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ομιλία του την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σημείο προς σημείο στα fake news και την προπαγάνδα της Άγκυρας.
«Σίγουρα δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο», σημειώνεται από ελληνική πλευράς, παραπέμποντας στα όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς θα παρουσιάσει στοιχεία της Ελλάδας που απορρίπτουν όλα τα ψεύδη της Άγκυρας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η οποία και θα μεταδοθεί στη 01:00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει αναφορά στις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και στην ενεργειακή κρίση.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι στο θέμα της στήριξης της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αμυνθεί σε κάθε κίνηση επιθετικότητας που παραβιάζει τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να εξελίσσεται όπως τον είχε σχεδιάσει ο Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ για τα ενεργειακά σημείωσε: «Θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την άρνηση που προέβαλε η Κομισιόν – κατά την έκτακτη Σύνοδο – ως προς την επιβολή του ανώτατου ορίου. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια πιο δραστική παρέμβαση σύμφωνα με την οποία θα μπει ανώτατο όριο στον δείκτη TTF».
Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας -Στο επίκεντρο οικονομική συνεργασία και ανατολική Μεσόγειος
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’, συζητώντας για οικονομία, Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Προσθέτουν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξαιρετική μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και τη συνολική πορεία των σχέσεων των δυο χωρών και επανέλαβαν την αμοιβαία βούλησή τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, με την συμμετοχή και της Κύπρου.
Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη συνεργασία στο οικονομικό πεδίο, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για το τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.
Επισημάνθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών, ενώ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως σημείο εισόδου στα εγχειρήματα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή.
Οι δύο ηγέτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδίως σε ότι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιορδανό μονάρχη για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημέρωσε αντιπροσωπείες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων για την εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας
Για την κλιμακούμενη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεία πέντε αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε έμφαση στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και σε περιστατικά παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας, εις βάρος της Ελλάδας.
Η ενημέρωση για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, έγινε σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μετά τους εκπροσώπους των πέντε αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής oργάνωσης AIPAC.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ιδιαίτερα στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας και ενέργειας, αλλά και την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς στην προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διαμόρφωση μίας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει τους κινδύνους που εγκυμονούν ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας πάγια στηρίζει τη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα.
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους Ορισμούς Εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος, όσο κατείχε την εκ περιστροφής προεδρία της IHRA, το 2021, έδωσε έμφαση στην εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ειδικά στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει την ανέγερση μουσείου για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, υπό την επίβλεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός στη Νέα Υόρκη – Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.