Κατ’ αντιδιαστολή, το Εθνικό Σύστημα Υγείας «επειδή δίνει την καθημερινή μάχη για την υγεία, ταυτόχρονα εξελίσσεται με τα θέματά του». Αντιθέτως, τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν παρακολουθήσει «μια σειρά από υγειονομικές εξελίξεις αλλά και εξελίξεις στη διοίκηση των μονάδων υγείας», σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Στο μεγάλο διεθνές ζήτημα, την κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Επικρατείας είχε ένα σχόλιο για το μεταναστευτικό, εν πρώτοις: «Οι άνθρωποι που ζήτησαν άσυλο ήταν διωκόμενοι από το καθεστώς Άσαντ». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, «αυτοί οι αντιφρονούντες δεν έχουν πια λόγο να είναι εκτός». Βέβαια, διευκρίνισε, «αν η σημερινή διοίκηση εξελιχθεί σε κάτι επικίνδυνο, είναι κάτι που θα δούμε». Σε κάθε περίπτωση, «είναι πρόωρο να το πούμε».
Για το θέμα των τραπεζών, ο κ. Βορίδης άσκησε κριτική στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, και πρώτα σε εκείνη με την οποία ζητά ρύθμιση των επιτοκίων: « Είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αντέτεινε επ’ αυτού. Όσον αφορά την πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, αυτή έχει «το βασικό πρόβλημα ότι οι τράπεζες ήδη φορολογούνται και η έκτακτη φορολόγηση θα δημιουργήσει μια περαιτέρω πίεση στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε να κινούμαστε».
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση προκρίνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η οποία μπορεί να έχει θετική επίδραση σε τρεις τομείς, όπως είπε: Προμήθειες, άρα τραπεζικό κόστος, επιτόκια και πιστωτική επέκταση, άρα παροχή ρευστότητας στην οικονομία. Συμπερασματικά, «κανείς από τους τρεις στόχους δεν εξυπηρετείται με τη φορολογία, αυτή πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση». Εξάλλου, πρόσθεσε, «οι τράπεζες φορολογούνται, πληρώνουν και 8% παραπάνω, ένα ερώτημα είναι πού θα το πας αυτό… ».
«Πέρασαν πολλά χρόνια για να φθάσουν οι τράπεζες σε ένα σημείο να ισορροπήσουν και δεν θέλουμε να ξαναπάμε σε ένα κύκλο ανισορροπίας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κατέθεσε την κυβερνητική θέση στο ζήτημα: «Δική μας πρώτη επιλογή είναι ο ανταγωνισμός. Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ύστατο καταφύγιο». Με άλλα λόγια, «βλέπουμε υπερβολικά πράγματα στις χρεώσεις, περιμένουμε να δούμε την πρωτοβουλία των τραπεζών, αλλά, είναι σαφές, έχουμε ρυθμιστικό εργαλείο», εξήγησε.
Επιστρέφοντας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε για «κοινοβουλευτικό ακτιβισμό», παρατήρησε ότι «στις προμήθειες καταθέτουν κάτι που είναι ήδη υφιστάμενο. Αποτελεί ρύθμιση-πλαίσιο την οποία έχει φτιάξει η Τράπεζα της Ελλάδος, άρα το ΠΑΣΟΚ καταθέτει κάτι το οποίο παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Η σπουδή και η ταχύτητα για να δείξεις παρέμβαση, δεν οδηγεί πάντα σε καλά αποτελέσματα».
Σκέρτσος:Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά του δημοσίου να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες
Εξάλλου, «η βασική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι ο πέμπτος πυλώνας και όταν το ΠΑΣΟΚ καταψήφιζε, είχε αντίρρηση σε αυτό, πολύ πριν ανοίξει η συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τα θέματα των προμηθειών».
Εν κατακλείδι, «ο πρωθυπουργός θα πει αυτά τα οποία έχει να πει. Ο υπουργός Οικονομικών συζητάει με το τραπεζικό σύστημα. Από εκεί και πέρα, αν βρεθούν οι λύσεις που πρέπει από την πλευρά των τραπεζών έχει καλώς, αν δεν βρεθούν, θα υπάρξει ρύθμιση», επεσήμκανε. Ο κ. Βορίδης έκλεισε την απάντησή του με ένα ειδικότερο θέμα: «Οι τράπεζες πρέπει να δουν πώς θα πέσουν στην αγορά τα σπίτια που έχουν κι αυτό συνδέεται με ζητήματα στεγαστικής πολιτικής. Αυτό είναι ένα από τα πεδία συζήτησης με τις τράπεζες».
Αλλάζοντας αντικείμενο, στο γνωστό θέμα πώς τοποθετείται το κυβερνών κόμμα μεταξύ Κέντρου και Δεξιάς, απάντησε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ορθολογικές πολιτικές και, υπ’ αυτήν την έννοια, απευθύνονται και στον κεντρώο και στον δεξιό ψηφοφόρο. Είναι πολιτικές που κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους».
Από αυτήν την άποψη, «η διάκριση ανάμεσα στον κεντρώο και στον δεξιό είναι μια διάκριση που δεν έχει νόημα, όταν την πηγαίνεις στο πεδίο», δήλωσε και έφερε παραδείγματα, όπως τη μεταναστευτική πολιτική, το φορολογικό κ.ά. Εν τέλει, «η ΝΔ εφαρμόζει ορθολογικές και αποτελεσματικές πολιτικές και σε αυτό το πεδίο κρίνεται. Και ζητάει ανθρώπους που μπορεί να είναι δεξιοί, μπορεί να είναι κεντρώοι, να έρθουν να συμφωνήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση».
Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα της παραίτησης του προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού «Ο κ. Πατέλης έχει κάνει σπουδαία δουλειά την τελευταία πενταετία», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όντας σύμβουλος του πρωθυπουργού στα οικονομικά ζητήματα βοήθησε θεαματικά στη διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, στην προσέλκυση επενδύσεων και στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού περιβάλλοντος για να κάνουμε τα ρεκόρ που κάνουμε, και στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Αυτά είναι θέματα στα οποία είχε σημαντική συμβολή ο κ. Πατέλης και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να του αναγνωρισθεί. Κάποια στιγμή, για τους δικούς του λόγους, όπως εξήγησε, αποφάσισε ότι έκλεισε, μετά από μια πενταετία, ένας κύκλος».
Τέλος, στην ερώτηση εάν αυτό ήταν κάτι που τον εξέπληξε, ο κ. Βορίδης απάντησε «να πω την αλήθεια, ναι, αλλά ήταν μια δική του απόφαση», διευκρινίζοντας ότι κ. Πατέλης δεν έφυγε εσπευσμένα.