«Κύριό μας μέλημα η θωράκιση του κράτους δικαίου, αλλά και ο εκσυγχρονισμός», ανέφερε, σημειώνοντας ότι πολλές κυβερνήσεις, ειδικά το πρόσφατο παρελθόν, προσπάθησαν να χρησιμοποιηθεί η Δικαιοσύνη ως «βραχίονας δικών τους σκοπιμοτήτων».
Αναφερόμενος στο νέο νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχει εμπεδωθεί στις γυναίκες ότι στο κράτος και τη Δικαιοσύνη θα βρουν την προστασία και τη φροντίδα που αξίζουν», ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζονται. «Εμοιαζε παράξενο να διαθέτουμε διπλάσιους δικαστές ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο χρόνος έκδοσης απόφασης να είναι υπερτριπλάσιος», τόνισε σε άλλο σημείο.
Ψηφιοποίηση
Σχετικά με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ετοιμάζεται εκσυγχρονισμός στο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων.
«Είναι πολύ σημαντική παρέμβαση, που αναβαθμίζει συνολικά τη Δικαιοσύνη, να υπάρχει ένας και μόνο ψηφιακός φάκελος ανά υπόθεση».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρία μέτωπα που είναι κομβικής σημασίας για την απονομή της Δικαιοσύνης. Στη μεγάλη καθυστέρηση για την έκδοση αποφάσεων, στην περιορισμένη μέχρι στιγμής ψηφιοποίηση, αλλά και στα θέματα υποδομών.
Για το τελευταίο θέμα έκανε λόγο για νέα δικαστικά μέγαρα που ετοιμάζονται σε 8 πόλεις, με πιο σημαντικό αυτό του νέου Πρωτοδικείου στον Πειραιά, που θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2026.
«Πρόκειται για μια συνολική παρέμβαση, ένα πολύ φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με κοινή αποστολή να αντιμετωπίσει τα εμπόδια του χθες», ανέφερε, σημειώνοντας πως «οι λέξεις- κλειδιά είναι συγκεκριμένες: ψηφιοποίηση, έμψυχο δυναμικό, στοχοθεσία δίπλα στη λογοδοσία και διαρκής επαγρύπνηση, σε συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται».
Νέες τεχνολογίες
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
Ο Κ. Μητσοτακης μίλησε επίσης για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών σε τομείς όπως οι τηλεδιασκέψεις, το ηλεκτρονικό πινάκιο και η ψηφιοποίηση των εγγράφων.
Κάλεσε επίσης τους εμπλεκομένους με το χώρο της Δικαιοσύνης «να μην υποτιμούμε και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την ανθρώπινη κρίση, αλλά μπορεί να επιταχύνει διαδικασίες και να βελτιώσει την παραγωγικότητα».
Οσον αφορά το κράτος δικαίου, χαρακτήρισε σημαντική τη θεσμοθέτηση της ποινικής ευθύνης νομικών προσώπων σε υποθέσεις διαφθοράς και την ενίσχυση του οικονομικού εισαγγελέα, ενώ προανήγγειλε και νομοθετική παρέμβαση, ώστε «οι δικαστές να έχουν λόγο στις διοικήσεις και στις επιλογές των ανώτατων δικαστών».
«Και στον κρίσιμο τομέα της Δικαιοσύνης, η Ελλάδα προχωρά», κατέληξε ο Πρωθυπουργός. «Παρά τα όσα λέει η αντιπολίτευση, που διασύρει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Δεν λέω ότι όλα είναι άψογα. Μόνο αν είμαστε αυστηροί μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Αλλά ας μην ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε και πού είμαστε σήμερα».
Γιώργος Φλωρίδης: Προαναγγελία για Κώδικα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε πως «με τις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, αντιστρέψαμε τη βασική αντίληψη για την αντιμετώπιση των εγκληματούντων. Δεν είναι το ύψος των ποινών αλλά η δημιουργία βεβαιότητας προς υποψήφιους δράστες πως θα υπάρχει τιμωρία που θα εκτίεται», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε «μεγάλες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
Στην εκδήλωση έγινε αναλυτικά λόγος για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλά και για την προωθούμενη ενίσχυση των τρόπων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.
Ο κ. Φλωρίδης μάλιστα αποκάλυψε πως ετοιμάζεται ένας νέος αναλυτικός νόμος, ένας Κώδικας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι. «Πιστεύουμε να συμβάλει αποφασιστικά στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, με την περαιτέρω μείωση φόρτου στα δικαστήρια. Ελπίζουμε να οδηγήσει τις νομικές σχολές να τον εντάξουν στα μαθήματα κορμού. Οι νομικές σχολές διδάσκουν την αντιπαράθεση, τη μάχη μεταξύ αντιδίκων. Πρέπει οι φοιτητές να διδαχθούν και τις εναλλακτικές μορφές».
Γιάννης Μπούγας: Ηλεκτρονικός φάκελος δικογραφίας
Η τοποθέτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, έφερε «ειδήσεις» σε ό,τι αφορά την ψηφιακή Δικαιοσύνη. «Ιδίως ο ηλεκτρονικός φάκελος της δικογραφίας θα σχηματίζεται με την κατάθεση του εισαγωγικού δικογράφου κατά την έναρξη της εκκρεμοδικίας. Θα περιέχει όλα τα διαδικαστικά και αποδεικτικά έγγραφα και τις δικαστικές αποφάσεις και θα μεταβιβάζεται ηλεκτρονικά στα δικαστήρια των ένδικων μέσων», ανέφερε ο κ. Μπούγας.
Διευκολύνσεις
Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μπούγας προέβη σε περαιτέρω διευκρινίσεις για όσα ετοιμάζονται, αναφέροντας ότι «προκειμένου οι δικαστές μας να ασχολούνται με τα αμιγώς δικαιοδοτικά τους καθήκοντα, πολλές χιλιάδες υποθέσεων, ήσσονος νομικής και αποδεικτικής δυσχέρειας, μεταφέρθηκαν σε δικηγόρους. Με τον Δικαστικό Χάρτη προβλέπεται το ΤΑΧ.ΔΙΚ. να αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διαδικασιών για προμήθειες υλικών και επισκευές δικαστικών μεγάρων. Απαλλάσσουμε έτσι τους δικαστές μας από ένα μεγάλο γραφειοκρατικό άχθος».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος όρος για την έκδοση δικαστικής απόφασης να πλησιάσει τον μέσο όρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι οι 637 ημέρες.
Από 2022 έως το τέλος του επόμενου δικαστικού έτους θα έχουν προσληφθεί 1.050 περίπου δικαστικοί υπάλληλοι έναντι 750 που θα αποχωρήσουν.
Ειδήσεις σήμερα
Η Άγκυρα «καταδικάζει» επίθεση των Χούθι εναντίον πλοίου εταιρείας της Τουρκίας, στην Ερυθρά Θάλασσα