Οι «γενίτσαροι» και η επίθεση εναντίον τους από τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν κανονικά στο κείμενο της ομιλίας του. Η ατάκα του Απόστολου Κακλαμάνη, περί απόπατου και βυτιοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά κρίθηκε ότι ενίσχυσε το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς την Κουμουνδούρου, ως απάντηση στις ανοίκειες, προσωπικές επιθέσεις των Πολάκη-Καρτερού εναντίον του, οι οποίες -κατ’ εντολήν Τσίπρα όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη- προηγήθηκαν. Γι΄ αυτό και δεν υπήρξε καμία αποδοκιμασία της τοποθέτησης Κακλαμάνη, επίσημη ή ανεπίσημη, όπως επίμονα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη Χαριλάου Τρικούπη γελούν με τη διαρροή της Κουμουνδούρου -που έπαιξε μόνο στα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, διότι αλλού δεν… στεκόταν- ότι με τη δεύτερη τοποθέτησή του ο Απόστολος Κακλαμάνης δήθεν διόρθωσε την πρώτη. Οταν επί της ουσίας αλλά και επί του ύφους, η δεύτερη δήλωσή του ήταν ακόμα πιο σκληρή από την πρώτη.
Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκάθαρο το ότι καλούνται να δώσουν έναν διμέτωπο, δύσκολο αγώνα στον δρόμο προς τις εκλογές. Απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα επιδιώξει τις ψήφους του λεγόμενου μεσαίου χώρου και κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που θα επιδιώξει να εδραιωθεί ως ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ.
Θεωρούν ωστόσο ότι ο αγώνας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι αγώνας πολιτικής επιβίωσης και θα κρίνει τη μάχη των πρώτων εκλογών της απλής αναλογικής, ενώ τη μεγάλη πίεση από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα τη δεχθούν κατά το διάστημα από τις πρώτες στις δεύτερες εκλογές, όπου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει ως στόχο την αυτοδυναμία.
Τι δεν πρόκειται να κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο διάστημα που απομένει, είτε έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο είτε την άνοιξη, όπως επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης προχθές;
Πρώτον, δεν θα ακολουθήσει την τακτική όχι σε όλα που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπου συμφωνεί θα ψηφίζει, όπου διαφωνεί θα ζητά αλλαγές και θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ή δεν θα ψηφίζει αν αυτές δεν εισακούγονται από την κυβέρνηση. Ολα δείχνουν μάλιστα ότι η Χαριλάου Τρικούπη, αν και εναντιώνεται τόσο εναντίον των κουκουλοφόρων όσο και ενάντια στις τακτικές της ΕΛΑΣ έξω από τα πανεπιστήμια, είναι κοντά στο να ψηφίσει τον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, για τον οποίο λένε ότι δεν απέχει και πολύ από τον νόμο Διαμαντοπούλου.
Δεύτερον, δεν πρόκειται να απαντήσει πριν από τις εκλογές τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, αν θα συνεργαστεί δηλαδή στην κυβέρνηση και με ποιον. Υπεκφυγή ή όχι, ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει η συζήτηση αυτή να ανοίξει -και εντός του κόμματος- εφόσον έχει στα χέρια του το εκλογικό ποσοστό της πρώτης Κυριακής.
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Διπλή τακτική με… αποστάσεις
Σε ό,τι αφορά τη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που πρόκειται να μπει στην ημερήσια διάταξη, πέραν των καθημερινών αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, είναι οι προγραμματικές αποστάσεις που θα αρχίσει να λαμβάνει η Χαριλάου Τρικούπη από την Κουμουνδούρου. Και δεν αναφερόμαστε στα μείζονα ζητήματα (ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, πόλεμος στην Ουκρανία, ελληνοτουρκικές σχέσεις), όπου τα δύο κόμματα τα χωρίζει… άβυσσος.
Η προετοιμασία και προβολή των προγραμματικών θέσεων του Κινήματος Αλλαγής που ετοιμάζει η ομάδα που λειτουργεί υπό τους Νίκο Χριστοδουλάκη και Ηλία Κικίλια, θα αναδείξει μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και αυτό θα αποτελέσει και επί της ουσίας απάντηση στην πρόταση «5+1 σημείων» του Αλέξη Τσίπρα για προγραμματική σύγκλιση με σκοπό τη συγκυβέρνηση.
Π.χ., το ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει ανοικτά και δημόσια για την πρόταση Τσίπρα να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ, να καταργήσει τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, να επαναφέρει το πανεπιστημιακό άσυλο, να καταργήσει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, να καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη. Και θα τοποθετηθεί δημόσια για την πρόταση Πολάκη να τεθούν δύο συστημικές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο ή να συνταξιοδοτηθούν σωρηδόν δικαστές και εισαγγελείς και να αντικατασταθούν από νέους που θα προκύψουν από μία σχολή που θα φτιαχτεί ή να καταργηθούν οι κλειστές ελεγχόμενες δομές στα σημεία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών κ.λπ.
Ειδήσεις σήμερα
29 Μαΐου 1453: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης με τα μάτια των ιστορικών της εποχής
Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας: Αλλάζει το fuel pass, τι θα γίνει με το ρεύμα