Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει συναγερμός καθώς το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 20% είναι πλέον ορατό. Οπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, η «στροφή» προς την ανάδειξη του προγραμματικού λόγου και η προβολή του από νέα πρόσωπα όχι μόνο δεν έπεισε αλλά αντίθετα έφερε στην επιφάνεια την ένδεια ενός ρεαλιστικού και κοστολογημένου προγράμματος σε όλα τα πεδία: Τόσο της οικονομίας και της ανάπτυξης όσο και της καθημερινότητας.
«Χαμένη ψήφος»
Οι διαρροές ψηφοφόρων συνεχίζονται, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις 21/5 προσανατολίζεται να μην προσέλθει στις κάλπες καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για «χαμένη ψήφο». Παράλληλα, το εσωτερικό του κόμματος μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί καθώς πολλά πρωτοκλασάτα και προβεβλημένα στελέχη -εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις- θα μείνουν εκτός Βουλής γεγονός που έχει προκαλέσει νευρικότητα και απογοήτευση στο κρίσιμο διάστημα που μένει μέχρι τις εκλογές.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και πολλά στελέχη του επιχείρησαν την «εργαλειοποίηση» του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο προκαλώντας νέα ερωτηματικά για την ορθή ή μη στάση τους εν όψει εκλογών. Η μαζική επίθεση προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις ενώ η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνά και η επιλεκτική προβολή του από τα μέσα μαζικής δικτύωσης της Κουμουνδούρου ερμηνεύθηκε ως «τυμβωρυχία» του ανθρώπινου δράματος.
Τα σχόλια ήταν αρνητικά στην ανάρτηση του σχετικού βίντεο στον λογαριασμό του όπου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να λέει προς τον κ. Τουρνά ότι «δεν δέχεται ότι ένα υπέρφορτο πλοίο είναι καταδικασμένο να βυθιστεί», καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός είχε μόλις πει ότι λόγω της κατάστασης του σκάφους και της άρνησης του πλοιάρχου να ζητήσει ελληνική βοήθεια σε διεθνή ύδατα ήταν αδύνατη μία «προληπτική» παρέμβαση του Λιμενικού. Η προσωπική επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπηρεσιακό υπουργό έγινε λίγες ώρες μετά το ναυάγιο κι ενώ η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ήταν σε εξέλιξη. Είχε μάλιστα προηγηθεί δήλωση με αιχμές του κ. Τσίπρα προς το Λιμενικό, την οποία στη συνέχεια «μάζεψε».
Τριπλή μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας το εθνικό πένθος, εκμεταλλεύθηκε κάθε ευκαιρία για να στοχοποιήσει ως υπεύθυνη τη Νέα Δημοκρατία παραβλέποντας τον ρόλο των κυκλωμάτων των διακινητών και αδιαφορώντας για τις συνέπειες της στάσης αυτής στην εικόνα της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας προγραμμάτισε σειρά παρεμβάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή (τα μεσάνυχτα έγινε το τριήμερο εθνικό πένθος) για την τραγωδία της Πύλου σε μια ύστατη προσπάθεια για μικροκομματικά οφέλη.
Ανάρτηση
Στην υπηρεσία αυτής της τακτικής είχαν μπει από την πρώτη στιγμή κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο με πρόσφυγες και μετανάστες πλήττει τις ευρωπαϊκές αξίες και εκθέτει την Ελλάδα για τις ευθύνες της στη διάσωσή τους» έγραψε σε ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση του απέναντι στη χώρα. Μετά τον σάλο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διόρθωση, αφαιρώντας από το tweet το τμήμα που αφορούσε τις ευθύνες τις Ελλάδας.
Τη σκυτάλη πήρε ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος παρείχε απόλυτη κάλυψη στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ για το καταγγελτικό υψωμένο δάχτυλο προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, δεν είδε κάτι το επιλήψιμο.
«Αλίμονο αν οι νεολαίοι μας κάθονται απαθείς!» είπε ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά για διάλογο και «κέρδος για τη δημοκρατία». «Η δημοκρατία πρέπει να αντέχει τον διάλογο. Είναι κέρδος στη δημοκρατία να ακούγονται αυτές οι εκφράσεις προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Και δεν σταμάτησε εκεί, αλλά άφησε αιχμή κατά της ΠτΔ λέγοντας ότι «είναι θέμα όταν η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου για παράνομες επαναπροωθήσεις, να μην έχει μιλήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Ο Χρήστος Σπίρτζης κινούμενος στη «γραμμή» που χάραξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «το 2016 είχαμε πολιτική να σώζουμε ανθρώπους, τώρα δεν έχουμε. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε άλλη πολιτική». Μολονότι σημείωσε ότι «οι λιμενικοί δεν έχουν καμία ευθύνη» εντούτοις επέμεινε ότι «υπάρχουν ευθύνες σε όσους δίνουν εντολές».
Στην παρατήρηση, δε, ότι «τώρα έχουμε άλλη κυβέρνηση», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «οι υφυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είναι τώρα υφυπουργοί».