Εκεί συγκεντρώθηκαν ηγέτες από σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και οργανισμούς, εκτός από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, για ευνόητους λόγους.
Η χθεσινή σύνοδος ήταν σημαντική για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ως οικοδεσπότης έκανε την πρώτη του προσπάθεια να αναπροσανατολίσει τη χώρα του προς την Ευρώπη, μετά από οκτώ χρόνια περίπλοκων και ενίοτε καταστροφικών σχέσεων λόγω του Brexit.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο βρίσκονται σε «κατάσταση φιλοφρονήσεων» σημειώνοντας πόσο ομαλή ήταν η προετοιμασία για τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ τονίστηκε και το γεγονός ότι οι εκλογές προκάλεσαν μικρή «αναστάτωση» στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας λόγος που φέρνει τους Ευρωπαίους ηγέτες πιο κοντά στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται ξαφνικές ή μεγάλες ανατροπές στη χθεσινή σύνοδο, αλλά ένα βελτιωμένο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου στους τομείς της Αμυνας, της Ενέργειας και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Χθες έδωσαν το «παρών» 47 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, που απευθυνόμενος στη Σύνοδο και στους υπόλοιπους 46 Ευρωπαίους ηγέτες αναρωτήθηκε: «Θα είναι η Ευρώπη μια ήπειρος που ούτε παραδίδεται ούτε πουλάει τον εαυτό της σε τυράννους; Θα είναι η δική μας ήπειρος εθνών και κοινοτήτων; Θα δούμε πόσα κέρδισε η γενναιότητα των προηγούμενων γενεών για εμάς και εξασφάλισε αυτή την Ευρώπη για εμάς και τα παιδιά μας».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Η θεματολογία
Η ΕΠΚ είναι «πνευματικό τέκνο» του Μακρόν το 2022, λίγο μετά την ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και στοχεύει να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά πολιτικά ως «στρατηγική οικειότητα», όπως το έθεσε αρχικά ο Μακρόν. Αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες συγκεντρώνονται δύο φορές το χρόνο, με τον οικοδεσπότη να εναλλάσσεται μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.
Αυτό φαίνεται ότι συγκινεί του Ευρωπαίους ηγέτες. Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι σύντομη. Συναντιούνται μόνο για περίπου μισή μέρα. Και τείνει να φιλοξενείται σε εντυπωσιακά μέρη. Η εναρκτήρια συνάντηση πριν από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε στο μνημειώδες κάστρο της Πράγας. Ακολούθησε συνάντηση σε ένα εξαιρετικό οινοποιείο έξω από το Κισινάου της Μολδαβίας και συνέχεια στη Γρανάδα όπου οι ηγέτες είχαν δείπνο στην Αλάμπρα και χθες σε ένα κλασικό βρετανικό εξοχικό παλάτι.
Τι περιλάμβανε το μενού; Ξεκίνησαν με μια εναρκτήρια ολομέλεια, μια οικογενειακή φωτογραφία, μερικές θεματικές στρογγυλές τράπεζες και στη συνέχεια μια στρογγυλή τράπεζα κλεισίματος. Οολα αυτά μέσα σε πέντε ώρες.
Στη συνέχεια, υπήρχε χώρος για διάφορες διμερείς συναντήσεις, προτού παρευρεθούν σε μια δεξίωση που διοργάνωσε στο τέλος ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’. Τα στρογγυλά τραπέζια ασχολήθηκαν, εκτός από το θέμα της Ουκρανίας, και με τρία συγκεκριμένα: υπεράσπιση των δημοκρατιών, κάτι που σημαίνει συντονισμός για την καταπολέμηση της ξένης παρέμβασης σε ζητήματα όπως οι εκλογικές διαδικασίες, αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των fake news, οι μεταναστευτικές ροές καθώς και η ενεργειακή συνδεσιμότητα.
Ο Μακρόν και η Μολδαβή φιλοδυτική πρόεδρος, Μάγια Σαντού, προήδρευσαν του στρογγυλού τραπεζιού για την υπεράσπιση των δημοκρατιών. Το θέμα αυτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές, σε σημείο που διοργανώθηκε και δεύτερη συζήτηση για το ίδιο θέμα στην οποία προήδρευσαν ο πρόεδρος του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Mισέλ και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.