Πέραν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο θα βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ένας πολύ σημαντικός αριθμός βουλευτών που εξέφρασαν την επιθυμία. Από το υπουργείο Εξωτερικών, πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη, θα είναι η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα. Επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, και πιθανότατα και οι αρχηγοί των τριών Οπλων.
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι με μια σειρά κινήσεών τους και λίγα 24ωρα πριν πάει στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνουν την ένταση που ξεκίνησε με την επίθεση που έκαναν στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Δένδια.
Εκτός από το περιστατικό που «έστησαν» στην Ελληνίδα τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή στη Σμύρνη, την οποία ήθελαν να τραγουδήσει κάτω από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία και μια τεράστια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ, χθες είχαμε μετά από καιρό δύο τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ το απόγευμα οι τουρκικές Αρχές μέσω του σταθμού της Αττάλειας εξέδωσαν δική τους NAVTEX (0671/24), με την οποία δηλώνουν ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σπεύδουν μάλιστα να παραπέμψουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της.
Με την επιστολή αυτή ουσιαστικά πρώτη φορά αποτυπώθηκε επισήμως από την Τουρκία η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας, που φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή. Οι τουρκικές Αρχές δηλώνουν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις συντεταγμένες των ερευνών του συγκεκριμένου σκάφους, η περιοχή βρίσκεται στο όριο των χωρικών υδάτων της Καρπάθου, κάτι που δείχνει την επιμονή της Τουρκίας ώστε να εφευρίσκει αφορμές προκειμένου να κατοχυρώσει επί του εδάφους τετελεσμένα. Η Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής έχουν απορρίψει τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για τα υποτιθέμενα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ, που παραβιάζει κατάφωρα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Από τη μεριά του πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που κρατάει ζωντανή τη σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Μεγάλης Βρετανίας, αναφερόμενος στη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τόνισε ότι «στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού.
Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, για τον οποίο εξέφρασε την ευχή «ό,τι καλύτερο στα νέα του καθήκοντα», προσθέτοντας ότι «εκτιμώ ότι θα εργαστεί για την εποικοδομητική συνεργασία Ε.Ε.-Βρετανίας».
Μάλιστα, στο περιθώριο της τέταρτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του σερ Κιρ Στάρμερ. Μεταξύ άλλων ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια παραγωγική σχέση με την Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν σύντομα διμερή συνάντηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το καλό κλίμα μεταξύ τους φάνηκε και τον Νοέμβριο, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον Κιρ Στάρμερ ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο.
Τέλος, μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «γνωρίζω ότι η Ε.Ε. έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και νομίζω ότι είναι ορθή προτεραιότητα». Υπενθύμισε, επίσης, ότι «έχουμε υιοθετήσει το σύμφωνο μετανάστευσης που είναι σημαντικό», τονίζοντας ότι «πρέπει ταυτόχρονα να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα αποφασίζουν οι διακινητές ποιοι θα φτάνουν στην Ε.Ε., αλλά τα κυρίαρχα κράτη.