Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και η ομιλία του στο Κογκρέσο αποτελούν ορόσημα των επαφών του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να θέσει σε ανώτατο επίπεδο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Υπενθυμίζεται ότι ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο έχουν απευθύνει μέχρι σήμερα είτε ηγέτες χωρών που είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ, όπως του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Ινδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου είτε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Νέλσον Μαντέλα ή ο Λεχ Βαλέσα.
Κρίσιμη συγκυρία
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και το υψηλό κύρος που απολαμβάνει η χώρα μας ως απόρροια των πολιτικών που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση από την έναρξη της θητείας της, δήλωσε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Οπως ανέφερε, η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, που είναι η δεύτερη στη μέχρι τώρα θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό, αλλά και ιστορικό στίγμα, για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο.
Υπερπτήσεις
Στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα: Θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που απαιτείται σταθερότητα.
Διμερή ζητήματα
Θα συζητηθούν επίσης διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, θα συζητηθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση, στο οποίο η κυβέρνηση έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό που υφίσταται την επίθεση, αλλά και στη στήριξή της στο Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απεξάρτηση από Ρωσία
Πρόσθεσε ότι συζήτηση θα γίνει και για τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. «Μπορεί να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο όχι μόνος εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού. «Θα μιλήσει ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι αξιόπιστος σύμμαχος, παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη ΝΑ Ευρώπη».
Διεθνής αντίκτυπος
Σχετικά με τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ που κυρώθηκε πριν από λίγες ώρες στη Βουλή, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι έχει τεράστιο διεθνή αντίκτυπο, καθώς πρόκειται για μια Συμφωνία η οποία συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Σημείωσαν, επίσης, ότι υπηρετεί πολύπλευρα τα εθνικά μας συμφέρονται και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμφωνιών και συμμαχιών που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Οπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, τόσο τα αναφερόμενα στο προοίμιο της συμφωνίας όσο και τα προβλεπόμενα επί του πεδίου αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας κι επιβεβαιώνουν την ισχύ μας. Παρέθεσε μάλιστα τρεις λόγους που η συμφωνία είναι σημαντική για τα εθνικά μας συμφέροντα. «Η Ελλάδα έχει ήδη αυτό που άλλες χώρες επιδιώκουν: μια αναβαθμισμένη στρατηγική και αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ».