Οπως και τη νέα ουσιαστική μείωση από τον Ιούλιο, λόγω έμμεσου πλαφόν που τίθεται με τη μεγάλη εξάλειψη της ρήτρας αναπροσαρμογής (από 70-90%).
Η αγωνία της κυβέρνησης να μη γίνει κανένα λάθος στη δημιουργία αυτής της, ούτως ή άλλως, πολυσύνθετης πλατφόρμας είναι μεγάλη, καθώς πιθανά λάθη μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες απογοητεύσεις, μετατρέποντας τα μέτρα σε μπούμερανγκ.
Ετοιμότητα
Παρά την ένταση των παγκόσμιων προβλημάτων που δημιουργεί η διαφαινόμενη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη, μετά το πλήρες ξεδίπλωμα του ανακοινωθέντος πακέτου για το ηλεκτρικό ρεύμα, να ενισχύσει και την αντιμετώπιση της τρελής κούρσας που κάνουν οι τιμές των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο καλοκαίρι -και αφού η Ε.Ε. επιτέλους αποφασίσει τι θέλει να κάνει- δεν είναι απίθανο να υπάρξει νέο πακέτο μέτρων, στοχευμένο, αυτή τη φορά, στην ανακούφιση από την ακρίβεια των καυσίμων.
Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα κρίσιμο τρίμηνο, το οποίο θα διαμορφώσει και το γήπεδο μέσα στο οποίο από τον Σεπτέμβρη και μετά θα γίνει η προεκλογική αναμέτρηση.
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Στο μεταβατικό στάδιο υπάρχουν «2 συν» και «2 αν». Αν τιθασευτεί ή έστω ανακοπεί η επέλαση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης κι αν το καλοκαίρι δεν είναι ένα καλοκαίρι σαν το περσινό με τις καταστροφικές πυρκαγιές, τότε μπορούν να αποδώσουν τα «δυο συν». Ο τουρισμός, όπως δείχνουν πλέον τα αρκετά πιο ώριμα στοιχεία, διεκδικεί να συναγωνιστεί τη χρονιά-ρεκόρ του 2019 γεμίζοντας τα δημόσια ταμεία. Ενώ η ενεργοποίηση των μεγάλων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αρχίσει να φαίνεται στην αγορά από το φθινόπωρο.
Σε αυτά τα «δυο συν» μπορεί να προστεθεί κι ένα τρίτο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Η Ε.Ε., η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να αντιδράσει στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι, έστω και αργά, τον Ιούνιο θα πάρει κάποιες από τις ευεργετικές αποφάσεις που αναμένει όλη η Ευρώπη. Η μαζική και κοινή αγορά ενέργειας (το «καρτέλ της ενέργειας», όπως είπε ο Μ. Ντράγκι) και το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου είναι δυο μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τους Ευρωπαίους πολίτες. Μαζί προφανώς και την Ελλάδα, δημιουργώντας νέους πόρους και νέο δημοσιονομικό χώρο.
Πυρκαγιές
Ηδη το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Χρ. Στυλιανίδη και σε συνεργασία με το υπ. Προστασίας του Πολίτη, το υπ. Περιβάλλοντος και τις Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών. Το υπ. Ανάπτυξης καλείται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, η οποία φαίνεται ότι έχει διαχυθεί σε όλη την αγορά. Από τις μεγάλες επιχειρήσεις, μέχρι τα mini market. Ενώ τα υπ. Οικονομικών, Ενέργειας και Ψηφιακής Πολιτικής βρίσκονται στο «κόκκινο» εν όψει της υλοποίησης των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και της προετοιμασίας των επόμενων.
Στο μικροσκόπιο οι υπουργοί
Το κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κρίσιμο και για ορισμένους υπουργούς, οι οποίοι ήταν και οι αποδέκτες του μηνύματος του Κ. Μητσοτάκη στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, περί… απαλλαγής από τα καθήκοντά τους ώστε να ασχοληθούν αποκλειστικά με την εκλογή ή την επανεκλογή τους. Ο Κ. Μητσοτάκης εννοεί απολύτως ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023. Κι αυτό, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, φαίνεται και από τον δωδεκάμηνο σχεδιασμό που κάνει.