Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή», μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
Η θέση του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη και σημαντική, γιατί διευκρινίζει αρκετά ζητήματα, απαγκιστρώνεται από τη θέση «βρείτε τα οι δυο σας» και αναμφισβήτητα ενισχύει τις διπλωματικές θέσεις της Αθήνας που πάντοτε στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η διμερής συμφωνία ανταλλαγής παρεμφερών οπλικών συστημάτων μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου, βάσει της οποίας η χώρα μας θα στείλει στη Γερμανία τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 για επιμέρους βελτιώσεις (που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των χερσαίων μας δυνάμεων σχεδόν 30 χρόνια -μεταξύ των οποίων σε δύο νησιά μας- και τα είχαμε παραλάβει το 1994 από το τότε οπλοστάσιο της αλήστου μνήμης Ανατολικής Γερμανίας), ενώ θα παραλάβουμε αντίστοιχο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου MARDER 1AA3/5 από τα αποθέματα του ομοσπονδιακού στρατού.
Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα «δένουν» με τα άρματα μάχης Leopard των διαδοχικών τύπων και εκσυγχρονισμών που διαθέτουν οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μας (η Ελλάδα ως γνωστόν ανήκει και στη λέσχη LEO). Τα δικά μας BMP1, αφού υποστούν express αναβάθμιση στη Γερμανία, θα προωθηθούν άμεσα στην Ουκρανία για να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού στις σκληρές μάχες του Ντονμπάς.
Το συγκεκριμένο γερμανικό πρόγραμμα, με την ονομασία Ringtausch, έχει υλοποιηθεί με την Τσεχία για αντίστοιχα οπλικά συστήματα, καθώς και παρόμοιο πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί με την Πολωνία. Αποτελεί ευρύτερη θέση και τάση του ΝΑΤΟ να αποσοβιετοποιηθούν οι δυτικοί στρατοί, με τα διαθέσιμα σοβιετικά/ρωσικά όπλα να αποσταλούν στην Ουκρανία, ο στρατός της οποίας λόγω της τότε Σοβιετικής Ενωσης γνωρίζει πώς να τα διαχειριστεί επαρκώς. Το Marder -αν και μεταχειρισμένο- είναι πιο σύγχρονο τεθωρακισμένο, πιο ευέλικτο, ενώ είχαμε εκφράσει ενδιαφέρον να τα εντάξουμε στο στρατό ξηράς μας την περίοδο 2007-2010μ (λόγω όμως έναρξης της οικονομικής κρίσης επί υπουργίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Δημητρίου Γράψα δεν τα πήραμε τελικά). Προφανώς κάποια ανταλλακτικά τους στο μέλλον θα τα πληρώσουμε.
Και οι Αμερικανοί
Κύκλοι του ΓΕΣ με τους οποίους επικοινώνησε ο υπογράφων έχουν ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής, ενώ οι εξελίξεις θα κινηθούν πάρα πολύ γρήγορα, γιατί τα επιμέρους μέτωπα της Ουκρανίας (ειδικά στα ανατολικά της χώρας) φλέγονται και οι Αμερικανοί προωθούν βαρέα όπλα μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Στις προσεχείς ημέρες πολλά επιμέρους ζητήματα θα διευκρινιστούν από τις επαφές των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου με τις ομολόγους της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και Κριστίνα Λάμπρεχτς.
Επίσης, σε προσεχείς συνόδους της υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ομάδας Ράμσταϊν» για διάθεση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από φίλους και συμμάχους δεν αποκλείεται να τεθούν προς ανταλλαγή και επιμέρους σοβιετικά/ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (ειδικά βραχέος βεληνεκούς). Επιπλέον, η Σλοβακία έχει διαθέσει στην Ουκρανία προ μηνός το γνωστό σύστημα S300 PMU1 (αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό) και για κάλυψη της αεράμυνάς της αναπτύχθηκαν σε σλοβακικό έδαφος συστοιχίες Patriot που ήρθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, και οι οποίες στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία/έναντι Συρίας.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΝΦΙΑ 2022: Πόσο αυξήθηκε για ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ [παραδείγματα]