Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και η πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Μη ανεκτές οι προκλήσεις
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ε.Ε.
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για το πόθεν έσχες: Θα πάω τους συκοφάντες στη Δικαιοσύνη, είναι θέμα αξιοπρέπειας
Στη συνάντηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ με τον Ελληνα ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας έθεσε το ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.
«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Σημείωσε δε πως η ρύθμισή του είναι ζήτημα αρχής, θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.
Για τα υποβρύχια
Ακόμη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι έθεσε το ζήτημα των εξαγωγών γερμανικού πολεμικού υλικού και κυρίως των υποβρυχίων.
Σημείωσε πως η ελληνική θέση είναι σαφής: «Τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων». Υπενθύμισε, δε, πως η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους Ε.Ε., της Κύπρου.
Ανέφερε, δε, πως η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρύχια, αλλά δεν απειλεί τους γείτονές της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.«Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά της η Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι θεωρεί πως ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία υπάρχει μία βαθιά φιλία χρόνων, η οποία όμως έχει αρκετές «ουλές».
Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι μία γερή φιλία βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση, όπου και πραγματοποιείται με τον Ν. Δένδια. Επιπροσθέτως, παραδέχτηκε ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ήταν σωστή. «Επρεπε να ακούμε περισσότερο την ελληνική πλευρά», δήλωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass 2: Πώς θα κάνετε αίτηση στο vouchers.gov.gr για το επίδομα βενζίνης