Το ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι το ενδιαφέρει περισσότερο η σύμπτυξη και ο σχηματισμός μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο να βρει το νήμα για το ποιος επιχείρησε να παρακολουθήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη μέσα από την ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου. Ενδεικτικό ήταν, σχολίαζαν κύκλοι της Ν.Δ., πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Χάρης Καστανίδης «μπέρδεψε τον Ράμμο της ΑΔΑΕ με τον Κοντολέων και του επιτέθηκε για την ΕΥΠ»!
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για μια ακόμα φορά, φέρεται να διαβεβαίωσε την Επιτροπή και τη Βουλή πως το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Φέρεται να ξεκαθάρισε πως το Ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεση ούτε έμμεση τέτοια σύμβαση.
Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε μια πληροφορία που έδωσε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. «για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel». Είπε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα!
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.
Ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να ενημέρωσε την Επιτροπή πως ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ να έχει ένα πολύ μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021, δε, μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά, είπε, διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.
Για το λογισμικό Pegasus, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να εξήγησε πως το λογισμικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Φέρεται να είπε πως η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, καθώς λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.
Πληροφορίες από την Επιτροπή αναφέρουν πως ο διοικητής της ΕΥΠ ισχυρίστηκε ότι η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.
Χθες, πάντως, στην Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμπαράσταση και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης φαλκίδευσε και την κοινοβουλευτική ενημέρωση αλλά και την ουσία της υπόθεσης με στόχο τη μικροκομματική εκμετάλλευση και τη φιλοτέχνηση «σκιών» κατά της κυβέρνησης.
Η υπονόμευση της συνεδρίασης από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα αποδυτήρια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρωτοστάτησε για να διατηρήσουν τα κινητά τους οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής μέσα στην αίθουσα ώστε να μην εξασφαλίζεται η δυνατότητα μιας πραγματικής απόρρητης συνεδρίαση με προφανείς σκοπούς. Το δεύτερο, που έριξε και τις μάσκες, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν και επέμειναν να μην τηρηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία προηγείται πάντα η ενημέρωση της Επιτροπής των προσκεκλημένων προσώπων, αλλά να προηγηθούν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων! Αποδεικνύοντας πως η ενημέρωση που ζήτησαν ήταν προσχηματική και αυτό που τους ενδιέφερε ήταν η κομματική σπέκουλα μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.
Ενδεικτικό είναι πως ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, επέμεινε να συνδέσει την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη με όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως των δημοσιογράφων Θ. Κουκάκη και Στ. Μαλιχούση. Λέγεται πως είπε ότι «αυτός που παρακολουθούσε τον Κουκάκη προσπάθησε να παρακολουθήσει και τον Ανδρουλάκη». Η διασύνδεση αυτή επιχειρείται για προφανείς σκοπούς, παρόλο που είναι γνωστό πως η αρχική παρακολούθηση του κ. Κουκάκη από την ΕΥΠ ήταν μέσα από τη νόμιμη διαδικασία. Ο κ. Κατρούγκαλος, μάλιστα, πριν ακούσει τον διοικητή της ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, φέρεται να ισχυρίσθηκε πως, σύμφωνα με την Google, τη Meta και το Citizen Lab, δεν υπάρχει προηγούμενο προμήθειας του εν λόγω προηγμένου λογισμικού από ιδιώτη, αφήνοντας «σκιές» ότι μόνο κρατική υπηρεσία λόγω κόστους μπορεί να έχει ένα τέτοιο σύστημα. Ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε στον διοικητή της ΕΥΠ πως «εσύ το έχεις το Predator» και ότι «από την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη, που με τον Μαυρίκη έμπαινε με καμπαρτίνα στα ΚΑΦΑΟ, φτάσαμε στον υιό Μητσοτάκη με το Predator», ενώ «ανακάλυψε» πως η αιτία παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν επειδή ερευνούσε δάνεια εφοπλιστών που διέγραψε σκανδαλωδώς η Τράπεζα Πειραιώς.
ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Ερωτήσεις με… υπονοούμενα στον διοικητή της ΕΥΠ
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Χάρης Καστανίδης φέρεται να ρώτησε τον διοικητής της ΕΥΠ εάν από την προηγούμενη επαγγελματική πορεία του γνώριζε τους ιδιοκτήτες της Intellexa, η οποία προμηθεύει το λογισμικό Predator. Υποστήριξε πως η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Επιχείρησε να βάλει και αυτός στο κάδρο τον πρωθυπουργό ρωτώντας τον διοικητή της ΕΥΠ εάν γνώριζε τον κ. Μητσοτάκη πριν την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Ζήτησε από τον διοικητή της ΕΥΠ τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020, και σημείωσε πως, εάν υπάρχουν ιδιώτες που παρακολουθούν, τότε η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επέκρινε την ΑΔΑΕ γιατί καθυστέρησε ένα μήνα στις έρευνες όταν είχε καταγγείλει το κόμμα του για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα εξαρχής προσήλθε με την άποψη πως «δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας σε αυτήν την υπόθεση, υπάρχει μόνο τεκμήριο ενοχής» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator», πράγμα εκ των πραγμάτων, δηλαδή αδύνατον.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass 2: Πώς θα κάνετε αίτηση στο vouchers.gov.gr για το επίδομα βενζίνης