Η κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου τους πολιτικούς αρχηγούς, τα μέλη της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με αναφορά και στη μεγάλη απουσία της Φώφης Γεννηματά, ενώ υπογράμμισε ότι «η σκέψη μας είναι αυτές τις στιγμές στους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας και στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν, καθώς και στα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και επέδειξαν ηρωισμό και αυταπάρνηση».
Στην ομιλία της επεσήμανε ότι «Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν αταλάντευτα προσηλωμένες στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου και της απομάκρυνσης των δυνάμεων κατοχής», τόνισε ότι 48 χρόνια μετά «μια άλλη βάναυση παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στοιχειώνει τις μέρες και τις συνειδήσεις μας», ενώ με αφορμή την «ενδεχόμενη ενεργειακή ανεπάρκεια, καθώς και την ακρίβεια των τροφίμων και των καταναλωτικών αγαθών», επεσήμανε την ανάγκη «στήριξης των πολλών το χειμώνα που ακολουθεί», καθώς και παρεμβάσεων «αναδιανομής και ανάπτυξης, ιδίως για τους νέους, που πλήττονται από την ανεργία, και τις ευάλωτες ομάδες».
Εστειλε επίσης μήνυμα ενάντια στο λαϊκισμό, ενώ τόνισε πως «η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, οι δικαστές απολαμβάνουν τις εγγυήσεις του λειτουργήματός τους και οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι, διαφυλάσσοντας το κύρος και την αποστολή τους. Κρίνονται για τις αποφάσεις τους, δεν στοχοποιούνται».
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και οι γονείς του αδικοχαμένου φιλάθλου του Αρη, Αλκη Καμπανού, καθώς και οι αριστούχοι πρόσφυγες Κουρός Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί από το Ιράν και Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα.
«Τα μηνύματα των αγωνιστών κατά της Δικτατορίας γίνονται φάροι για τους μαχητές της σύγχρονης Δημοκρατίας», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «μας καλούν να την προστατέψουμε από το ψέμα και τη δημαγωγία, να τη βαθύνουμε με περισσότερα δικαιώματα, να συνδυάσουμε την ελευθερία με την ευθύνη, την ατομική στάση με την ενότητα και, κυρίως, τη συνέχεια της δημιουργικότητας με τη σιγουριά της σταθερότητας».
«Κόντρα στους αναθεωρητές της Ιστορίας, το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” είναι πάντα επίκαιρο. Οπως τότε, και τώρα τίποτε δεν θα μας χαριστεί», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, επεσήμανε ότι «στο διάβα των 48 ετών, αν κάτι διδαχτήκαμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι η Δημοκρατία, όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση».
Ειδήσεις σήμερα
Οδοιπορικό του «Ε.Τ.» στην Πεντέλη: «Εμφύλιος» στις γειτονιές για τα οικόπεδα- πυριτιδαποθήκες