Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα:
Δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο, απόλυτα συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης και τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων.
Προβλέπεται πεδίο εφαρμογής για το μπόνους παραγωγικότητας που περιλαμβάνει όλους τους φορείς που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση.
Ορίζεται σαφής μεθοδολογία προσδιορισμού των επιλέξιμων στόχων και ενιαία μεθοδολογία απονομής της ανταμοιβής.
Συστήνεται Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής στο Υπουργείο Εσωτερικών και Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής για την τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας.
Εισάγονται και μη χρηματικές ανταμοιβές.
Στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι προς ανταμοιβή στόχοι των φορέων του Δημοσίου, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά Υπουργείο. Εφόσον οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, οι υπάλληλοι που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξή τους, θα λαμβάνουν το μπόνους παραγωγικότητας.
Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους. Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους που εργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με τη συγκεκριμένη προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης δικλείδες ασφαλείας για να μην μετατρέπεται το μπόνους σε οριζόντιο επίδομα ενώ εισάγονται επίσης μη χρηματικές ανταμοιβές, οι οποίες μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.
Τα οφέλη του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι τα ακόλουθα:
Επιβράβευση άξιων και αποτελεσματικών δημοσίων υπαλλήλων – Εισαγωγή υγιών κινήτρων στο Δημόσιο
Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημόσιου Τομέα – ενίσχυση της συνεργατικότητας μεταξύ υπηρεσιών που εξυπηρετούν κοινούς στόχους
Καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες – καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη
Ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και προτεραιοτήτων Υπουργείων
Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας του Δημόσιου Τομέα ως εργοδότη
Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Εισάγουμε υγιή κίνητρα στο Δημόσιο. Επενδύουμε στους ανθρώπους μας, επιβραβεύουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι ιδιαιτέρως αποδοτικοί. Αλλάζουμε την αντίληψη για το Δημόσιο μέσα από ένα πλούσιο μεταρρυθμιστικό πλέγμα που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου, πιο φιλικού, πιο αποτελεσματικού κράτους που θα εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη.».
Η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη δήλωσε: «Εκπληρώνουμε σήμερα, ακόμα μια προεκλογική μας δέσμευση, με το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική μας για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο. Συνδέουμε άρρηκτα το νέο νομοθέτημα με τη στοχοθεσία και δημιουργούμε ένα περιβάλλον παρακίνησης, αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, προς όφελος των πολιτών».
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
1. Τι είναι το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (μπόνους παραγωγικότητας);
• Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων για την ουσιαστική συμβολή τους στην επίτευξη προσδιορισμένων και μετρήσιμων στόχων, απόλυτα συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας – αξιολόγησης και με τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων.
• Στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.
2. Ποια είναι τα οφέλη του μπόνους παραγωγικότητας;
• Τα οφέλη του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι τα ακόλουθα:
o Επιβράβευση άξιων και αποτελεσματικών δημοσίων υπαλλήλων – εισαγωγή υγιών κινήτρων στο Δημόσιο.
o Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημόσιου Τομέα – ενίσχυση της συνεργατικότητας μεταξύ υπηρεσιών που εξυπηρετούν κοινούς στόχους.
o Καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες – καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
o Ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και προτεραιοτήτων Υπουργείων.
o Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας του Δημόσιου Τομέα ως εργοδότη.
3. Ποιους αφορά το μπόνους παραγωγικότητας;
• Όλοι οι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση, όπως π.χ. Υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία, είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του μπόνους παραγωγικότητας.
• Προκειμένου να λάβει ένας υπάλληλος το μπόνους παραγωγικότητας, πρέπει να έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη στόχου που έχει επιλεγεί προς ανταμοιβή.
4. Πώς επιλέγονται οι προς επιβράβευση στόχοι;
• Οι στόχοι που τίθενται για κάθε υπηρεσία του Δημοσίου προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία στοχοθεσίας φορέων του Δημοσίου, στην όποια ενσωματώνονται και εξειδικεύονται ανά Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση και Τμήμα τα έργα των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων.
• Στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι, προς ανταμοιβή, στόχοι των φορέων, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά Υπουργείο.
5. Πώς υπολογίζεται ο βαθμός επίτευξης των στόχων;
• Οι στόχοι των υπηρεσιών που προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία στοχοθεσίας φορέων του Δημοσίου διαμορφώνονται στο σύνολό τους σύμφωνα με τη μέθοδο S.M.A.R.T..
• Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν στόχοι που είναι:
o Συγκεκριμένοι,
o Μετρήσιμοι,
o Επιτεύξιμοι,
o Σχετικοί,
o Χρονικά προσδιορισμένοι.
• Ο βαθμός επίτευξης των επιλεγμένων προς επιβράβευση στόχων υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης.
• Οι δείκτες αυτοί, καθώς και το τεκμηριωτικό υλικό που αποδεικνύει την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένων στόχων, καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής, που υλοποιείται για τον σκοπό αυτό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
6. Πώς επιλέγονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι και πως διασφαλίζεται ότι δεν θα καταλήξει επιδοματικού χαρακτήρα σε όλους;
• Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων.
• Προκειμένου το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα καθορίζεται ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.
• Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
7. Ποιο είναι το ύψος της χρηματικής ανταμοιβής που λαμβάνουν οι υπάλληλοι;
• Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.
• Ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές, σύμφωνα με το νέο σύστημα, ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
8. Τι είναι οι μη χρηματικές ανταμοιβές;
• Οι μη χρηματικές ανταμοιβές χορηγούνται εφάπαξ, ετησίως, σε υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην πλήρη επίτευξη στόχων και δεν έχουν λάβει χρηματική ανταμοιβή.
• Χορηγούνται κατόπιν εμπεριστατωμένων εισηγήσεων των άμεσων προϊσταμένων των υπαλλήλων.
• Μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό.
9. Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στη διαδικασία χορήγησης του μπόνους παραγωγικότητας;
• Το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας για την αντικειμενικότητα στη διαδικασία χορήγησης του μπόνους παραγωγικότητας:
o Προβλέπεται μεθοδικός τρόπος κατανομής της ανταμοιβής, με συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους που αναγράφονται ρητά στο σχέδιο νόμου,
o Οι υπάλληλοι που θα λάβουν μπόνους παραγωγικότητας επιλέγονται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων,
o Το Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής διασφαλίζει τη δίκαιη εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας, μέσω της παρακολούθησης των δεικτών μέτρησης απόδοσης και του απαραίτητου τεκμηριωτικού υλικού,
o Δίνεται η δυνατότητα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας να προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο δίκαιης κατανομής και ορθής καταβολής του μπόνους.
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Ανακοίνωσε ειδικό μπόνους παραγωγικότητας σε δημοσίους υπαλλήλους – Πλήρης επιβεβαίωση του Eleftherostypos.gr και του Ε.Τ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους ξεχώρισε στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
«Η ατζέντα της μηνιαίας μας συνεδρίασης περιλαμβάνει και πάλι πολλά θέματα τα οποία από διαφορετικές αφετηρίες επικεντρώνονται στον κεντρικό στόχο της πολιτικής μας που δεν είναι άλλος από το να βελτιώνεται η καθημερινή ζωή των πολιτών υπερβαίνοντας παθογένειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας να προσεγγίζει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Αύριο η ολομέλεια της Βουλής συζητά ένα πολύ σημαντικό ν/σ, το νέο δικαστικό χάρτη, μια αλλαγή που καθυστέρησε παραπάνω από 110 χρόνια, από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιχείρησε να ενοποιήσει τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία και αυτή τη μεγάλη τομή προωθεί τώρα η κυβέρνηση με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% ως το 2027.
Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και το νέο σχέδιο νόμου που εισηγείται ο αρμόδιος υπουργός με ρυθμίσεις που αφορούν πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκεί που η ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων έχει και άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην πρόοδο των μεγάλων έργων, στην προσέλκυση επενδύσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να μείνει η οικονομία σε τροχιά σημαντική ανάπτυξης αλλά και να θωρακιστεί το κράτος δικαίου», τόνισε.
Το νέο πλαίσιο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να διευκολύνεται η ευθύνη, ο έλεγχος και η λογοδοσία, πρόσθεσε.
«Γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο αποτελεσματικού, πιο λειτουργικού κράτους, κάτι στο οποίο συγκλίνουν από την πλευρά τους και τα νέα κίνητρα στο δημόσιο, τα οποία θα εισηγηθεί η υπουργός Εσωτερικών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ειδικό μπόνους παραγωγικότητας το οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν υπάλληλοι αλλά και τμήματα τα οποία επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους. Η αξιολόγηση λοιπόν αποδεικνύουμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό και σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνουν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει. Και βέβαια θα ήθελα να τονίσω με αυτή την ευκαιρία ότι προχωρά κανονικά η διαδικασία ανάδειξης νέων διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», είπε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές θα κριθεί πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των διεκδικήσεων μας στην Ευρωβουλή
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θέλησε να ξεχωρίσει από την ατζέντα της συνεδρίασης και το σχέδιο «Μία Ελλάδα για όλους», που περιλαμβάνει 170 δράσεις της πολιτείας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία. «Ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους δείκτες, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, τα οποία και θα εποπτεύονται κεντρικά από τη γραμματεία της κυβέρνησης έχοντας ως κεντρικό σκοπό στη διάρκεια της δεύτερης θητείας μας τη διπλή σύγκλιση. Αναφέρομαι στην προσπάθεια ώστε η εθνική στρατηγική για άτομα με αναπηρία να καλύψει το χαμένο έδαφος σε δύο πεδία: από τη μια πλευρά τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και από την άλλη η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της εργασίας, όπου δυστυχώς υπολειπόμαστε ακόμη αρκετά».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Συνεχίζουμε λοιπόν την πορεία των μεγάλων αλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου, εκεί που προφανώς θα κριθεί πόσο δυνατές και αποτελεσματικές θα είναι οι φωνές των ελληνικών διεκδικήσεων στην Ευρωβουλή, αλλά σε έναν βαθμό θα κριθεί και το πόσο σταθερό είναι το πολιτικό σκηνικό ώστε η πατρίδα μας να μείνει σε τροχιά προόδου πλησιάζοντας με σιγουριά όλο πιο κοντά στην Ευρώπη».
Τόνισε ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις μέρες που έρχονται, να θυμίσουμε στους πολίτες, μέχρι στιγμής την επιτυχία καθώς φαίνεται της επιστολικής ψήφου, καθώς έχουν ήδη ξεπεραστεί οι 180.000 αιτήσεις. Ανέφερε ότι η προθεσμία λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα και μετά η ευθύνη περνά στο υπουργείο ώστε να διεκπεραιώσει με αρτιότητα αυτή τη σημαντική νέα δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες εντός και εκτός Ελλάδος.
«Έχουμε λοιπόν μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα, αν και θα υπάρξει άλλο ένα υπουργικό συμβούλιο πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να αξιοποιήσουμε το χρόνο αυτό, να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μία άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη, χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες ούτε τα επιμέρους παράπονα που πάντα υπάρχουν να θολώνουν τη συνολική πορεία του τόπου. Και στα λεφτόδεντρα τα οποία βλέπω ότι φυτρώνουν ακόμα με μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα τα οποία υψώνουμε στις ανατιμήσεις με έκτακτες παρεμβάσεις κυρίως όμως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στις βασικές αποδοχές και στα επιδόματα. Στόχος μας παραμένει ο ίδιος κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1500 το 2027, στο τέλος της τετραετίας».
Ανέφερε ότι από σήμερα λειτουργεί και η νέα έκδοση του e-katanalotis.
Μητσοτάκης: Δίπλα στον πολίτη με κάθε τρόπο
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί σε περισσότερο ανταγωνισμό και τελικά σε μειωμένες τιμές και υπογράμμισε: «Μένουμε λοιπόν με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ότι ναι μπορεί να μην έχουμε φθάσει ακόμα εκεί που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Οδηγοί μας πάντα είναι τα ρήματα ακούμε και προσπαθούμε γι αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης ως μία εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά. Δουλειά που προφανώς θα τη συνεχίσουμε και στο διάστημα που έρχεται», κατέληξε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.
15% μπόνους παραγωγικότητας στους υπαλλήλους του Δημοσίου
Το bonus παραγωγικότητας, όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Για τους υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν το bonus παραγωγικότητας, θα προβλέπεται η δυνατότητα μη χρηματικών ανταμοιβών (π.χ. κάποιες επιπλέον ημέρες άδειας με πλήρεις αποδοχές, δυνατότητα και προτεραιοποίηση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ο.κ.).
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων στις ευρωεκλογές τονίζοντας ότι «αντίστροφα μετράμε πλέον μετά την προκήρυξη από τον Αρειο Πάγο των 31 τελικά κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην αναμέτρηση, αφήνοντας εκτός τους Σπαρτιάτες με το σκεπτικό ότι ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος είναι ο έγκλειστος στις φυλακές, μέλος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης» και υπογραμμίζει πως «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες εμείς ψηφίσαμε και τα υπομνήματα που καταθέσαμε». Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης πως η Νέα Δημοκρατία μάχεται απέναντι στον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη και «όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης». Παράλληλα επισημαίνει: «Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι ψήφος αψήφιστη και επιπόλαιη, αλλά ψήφος ευθύνης, πραγματικής προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης».
Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας επικεντρώνεται σε δύο θέματα: «Πρώτον, αυτήν την εβδομάδα οι αγορές έδωσαν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό φάνηκε και από τη μεγάλη ζήτηση του 30ετούς ομολόγου που υπερκαλύφθηκε κατά 11 φορές και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 33 δισ. ευρώ με επιτόκιο ευθέως συγκρίσιμο με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Το επόμενο θέμα έχει να κάνει με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Η κατάργηση της παρακράτησης αυτής ξεκίνησε την 1η/1/2024 και «έβγαλε» πολλούς από το ημίφως της αδήλωτης εργασίας. Πριν από τη νομοθέτηση του μέτρου εμφανίζονταν ότι ήταν 36.000 οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι. Τώρα έφτασαν τις 75.000 όσοι έχουν εγγραφεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα απασχόλησης που συνεπάγεται επιπλέον εισοδήματα για όσους εργάζονται και μόνο μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους, ένας ειδικός πόρος για τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα από αυτήν τη μικρή παρακράτηση εξαιρούνται όσοι έχουν αναπηρία από κοινή ή επαγγελματική νόσο, από εργατικό ή από ατύχημα εκτός εργασίας και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία».
Ειδήσεις σήμερα
Νυχτερινό τιμολόγιο: Σε ισχύ από 1η Μαΐου το θερινό ωράριο – Πώς θα διαπιστώσετε εάν έχετε
Τουρκία: Προκαλεί η Άγκυρα- Στα σχολικά βιβλία η «Γαλάζια Πατρίδα» – Το Αιγαίο άλλαξε… όνομα
ΑΣΕΠ: Νέες θέσεις εργασίας – 1.137 προσλήψεις σε νοσοκομεία και Ε.Κ.Α.Β.