Σε αντίθεση με την εικόνα που αρχικά διαμορφώθηκε, Σωκράτης Φάμελλος και Παύλος Πολάκης θα πορευτούν στηρίζοντας ο ένας τον άλλον το επόμενο διάστημα, με στόχο την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε «ήρεμα νερά».
Αμφότεροι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επιστρέψει σε νούμερα κόμματος εξουσίας, αλλά θεωρούν ότι αν καταφέρουν να σταθεροποιήσουν το καράβι, τότε θα είναι στο τιμόνι ενός κόμματος που θα έχει ρόλο στα πράγματα -έστω και μικρότερο- στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, αλλά και μετά από αυτές.
Στις επόμενες κινήσεις και ανακοινώσεις για την εσωτερική διάταξη στο κόμμα ή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα φανεί η συμμαχία Φάμελλου – Πολάκη, την οποία πολλοί έχουν ήδη σπεύσει να χαρακτηρίσουν υπαρκτή, αλλά και εύθραυστη.
Ρόλοι
Ωστόσο, η εικόνα είναι ότι δεν μιλάμε για διαρχία ή «συμπροεδρία», μιλάμε για Νο1 και Νο2, αν και μέχρι στιγμής δεν είναι όλα τα σημεία της συμφωνίας Φάμελλου – Πολάκη γνωστά. Για παράδειγμα, έχει αποκαλυφθεί ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και θα αντιταχθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην ελληνική πολιτική σκηνή, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι σχετικά ικανοποιημένοι από την πρώτη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Φάμελλου, επειδή βρίσκονται πάνω από το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και σε απόσταση από το όριο εισόδου στη Βουλή. Θα ήθελαν κάτι παραπάνω από αυτό, αλλά θεωρούν τη σημερινή εικόνα του κόμματος στις δημοσκοπήσεις τη βάση για να βελτιωθεί η κατάσταση στο μέλλον.
«Μασάζ»
Εχουν, για παράδειγμα, συμφωνήσει να «μπετονάρουν» την Κοινοβουλευτική Ομάδα των 27 βουλευτών με στόχο ο Ευάγγελος Αποστολάκης να είναι ο τελευταίος που ανεξαρτητοποιήθηκε. Πώς θα το καταφέρουν αυτό; Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει ήδη κατ’ ιδίαν επαφές με τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίες και θα συνεχιστούν. Σε αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά κυρίως δύο πράγματα:
- Πρώτον, ζητά προσωπικά να δεσμευθούν ότι έχουν σκοπό να μείνουν και να δουλέψουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους Σαρακιώτη και Αποστολάκη, πάντως, δεν μάθαμε με βεβαιότητα αν προσπάθησε να τους μεταπείσει.
- Δεύτερον, αναλόγως των απαντήσεων που λαμβάνει -μέχρι στιγμής ουδείς του έχει πει ότι δεν θα μείνει ή ότι σκέπτεται ότι δεν θα μείνει- συζητά τον ρόλο τους στο κόμμα ή στη Βουλή.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη συναίσθηση ότι η «περίοδος Φάμελλου» ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την απώλεια του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, που αποτέλεσε ένα καίριο πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα για το κόμμα του.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει βάλει ως προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή να απεκδυθεί τον όρο «μεταβατικός πρόεδρος», τον οποίο χρησιμοποιούν τα στελέχη των «87» που επιθυμούν διακαώς και εργάζονται γι’ αυτό την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή είτε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσω νέου κόμματος.
Συνάντηση
Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Φάμελλος, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να διαρρεύσει κάτι επί της ουσίας από τη συζήτηση που είχαν, θα αναλάβει άμεσα όλες τις «βαριές δουλειές», ώστε να αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και το κύρος. Και όταν αναφερόμαστε σε βαριές δουλειές, είναι η συγκρότηση ηγετικής ομάδας, η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της αντιπολίτευσης και της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, η διαμόρφωση της πολιτικής συνεργασιών κ.λπ.
Σε αυτό το τελευταίο, επίσης δεν είναι σαφές ότι υπάρχει συμφωνία Φάμελλου – Πολάκη, αν και για τον πρώτο καιρό είναι βέβαιο ότι κινήσεις θα γίνουν προς κόμματα ή πολιτικές κινήσεις (π.χ. «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά), όπως και ότι ο Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι καταρχήν αρνητικός στη συγκρότηση ενιαίου μετώπου κατά της κυβέρνησης στη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Στο παρασκήνιο, ωστόσο, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το νέο Νο2 του κόμματος, ο Παύλος Πολάκης, θα πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να πείσουν ανεξάρτητους βουλευτές ή βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι αν πετύχαιναν κάτι τέτοιο, θα ανέκοπταν την εικόνα σταθερής συρρίκνωσης δυνάμεων που έχει η κοινή γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Στο τραπέζι το «ξήλωμα» του Παππά
Θέμα στο οποίο δεν έχει προκύψει ότι έχουν συμφωνήσει σε κάτι είναι η διατήρηση ή όχι του Νίκου Παππά στη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες που έφτασαν στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής αναφέρουν ότι ο Παύλος Πολάκης έχει ζητήσει από τον Σωκράτη Φάμελλο να φύγει ο Παππάς από τη θέση του, αναλαμβάνοντας κάτι άλλο, που δεν θα τον καθιστά ηγετικό μέλος.
Ωστόσο, η απάντηση του κ. Φάμελλου, όπως αυτή του αποδίδεται, δεν ήταν ούτε θετική ούτε αρνητική. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ζήτησε χρόνο για να δει πώς θα διαχειριστεί το θέμα Παππά, με το επιχείρημα ότι ειδικά τώρα στην αρχή οφείλει να ενώσει και να προσθέσει και όχι να αφαιρεί. Είναι, πάντως, ένα ανοιχτό ζήτημα μεταξύ τους ο ρόλος του Νίκου Παππά, καθώς ο Παύλος Πολάκης πιέζει και δεν θα σταματήσει να πιέζει τον Σωκράτη Φάμελλο, μέχρι να τον πείσει να διώξει τον Νίκο Παππά από τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.